Voor het eerst bewezen: je hond kan echt je emoties begrijpen

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Je trouwe viervoeter begrijpt je veel beter dan je denkt. Hij is echt in staat om je emoties te herkennen, blijkt uit een nieuwe studie. En dat is nog nooit eerder bij een dier aangetoond.

Onderzoekers denken bewezen te hebben dat honden niet simpelweg aangeleerd gedrag vertonen als ze reageren op de emoties van de mensen om hen heen. Door de informatie van verschillende zintuigen te combineren, vormen de dieren zich een abstract mentaal beeld van positieve en negatieve emoties.

De wetenschappers van de universiteiten van Lincoln en Sao Paulo lieten zeventien honden een aantal keer achter elkaar een gezichtsuitdrukking zien en een geluid horen in verschillende combinaties van positieve en negatieve emoties. De honden keken significant langer naar gezichtsuitdrukkingen die in lijn waren met het geluid dan wanneer dit niet het geval was. Denk aan een foto met een blij gezicht en gelach op de achtergrond.

Onderzoeker dr. Kun Guo zegt: “Onze studie toont aan dat honden in staat zijn om twee verschillende bronnen van zintuiglijke informatie te integreren tot een coherente perceptie van emoties bij zowel mensen als honden. Deze cognitieve vaardigheid is tot nu toe alleen gevonden bij primaten en het vermogen om dit bij verschillende soorten te kunnen is alleen gezien bij mensen.”

Co-auteur professor Daniel Mills voegt daar aan toe: “Het is al lange tijd onderwerp van discussie of honden in staat zijn om menselijke emoties te herkennen. Onze bevindingen bewijzen dat voor het eerst. De honden in ons onderzoek zijn niet getraind van tevoren. Dat betekent dat het vermogen om emotionele aanwijzingen te combineren mogelijk aangeboren is. Aangezien honden zulke sociale dieren zijn, zou zo’n vaardigheid veel nut hebben.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Bultruggen van over de hele wereld redden andere dieren en niemand weet waarom

Translate »