Groenland staakt de zoektocht naar olie- en gas vanwege klimaatverandering
(Bright Vibes | Jan Tonnis) De toekomst is aan hernieuwbare energie, aldus de door de Inuit geleide regering van Groenland, die geen verdere exploratievergunningen voor fossiele brandstoffen op of nabij het Arctische eiland zal afgeven.
“De toekomst is aan hernieuwbare energie”, zegt Groenland
De linkse regering van Groenland heeft ervoor gekozen alle olie- en gasexploratie voor de kust van ‘s werelds grootste eiland op te schorten, en zegt dat dit “een natuurlijke stap” is, omdat de Arctische regering “de klimaatcrisis serieus neemt”. Naaja Nathanielsen, minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Groenland, zei dat de gevolgen van verdere olie- en gaswinning voor het milieu en het klimaat “te groot” zijn en dat er daarom een einde aan wordt gemaakt. Het besluit is op donderdag 24 juni genomen, maar pas op donderdag 15 juli openbaar gemaakt.
“De toekomst zit niet in olie. De toekomst ligt in hernieuwbare energie”
“De toekomst zit niet in olie. De toekomst ligt in hernieuwbare energie, en in dat opzicht hebben we veel meer te winnen”, aldus het kabinet van het Arctische eiland onder leiding van premier Mute Agede, dat benadrukte dat duurzame exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen, zoals visserij die voortkomt uit Inuit-tradities, de juiste weg voorwaarts is.
Minister van Energie Kalistat Lund zei dat Groenland “elke dag de gevolgen van de klimaatverandering in ons land ondervindt” en “de klimaatverandering serieus neemt”.
Het parlement, de Naalakkersuisut, werkte aan het aantrekken van nieuwe investeringen “voor het grote waterkrachtpotentieel dat we zelf niet kunnen exploiteren”, aldus Lund.
“Deze stap is genomen in het belang van onze natuur, onze visserij en onze toeristische sector, en om onze activiteiten te richten op duurzame perspectieven,” voegde Nathanielsen eraan toe.
Boringen zonder resultaat. Bij de exploratie van olie en gas sinds de jaren zeventig waren Shell, Chevron, ExxonMobil en Eni betrokken, maar de boringen bleven grotendeels zonder resultaat – ondanks ramingen van het US Geological Survey en Denemarken over olie langs de westkust van Groenland en gas langs de oostkust.
Het smelten van de Noordpool, dat wordt toegeschreven aan de klimaatverandering, heeft er ook toe geleid dat speculanten hun oog hebben laten vallen op de mineralen van Groenland. Sinds de vervroegde verkiezingen van april en een nieuwe regering, waarbij de Inuit Ataqatigiit-partij van Agede aan de macht kwam, zijn de politieke pogingen om dergelijke activiteiten te beperken in een stroomversnelling gekomen. Er werd een campagne gevoerd waarin veel aandacht werd besteed aan het beleid op het gebied van de natuurlijke hulpbronnen.
Groenland, dat slechts 57.000 inwoners telt, vooral rond de hoofdstad Nuuk, streeft al lang naar meer onafhankelijkheid van Denemarken. Het grootste eiland ter wereld beslaat een oppervlakte van 2.166.086 vierkante kilometer, iets groter dan Saudi-Arabië of Indonesië.
Nuuk kreeg in 2009 zelfbestuur, met inbegrip van de soevereiniteit over de minerale rijkdommen, terwijl Denemarken de controle behoudt over de munteenheid, de buitenlandse betrekkingen en defensie. Het eiland wordt nog steeds financieel gesteund door Denemarken, en de exploratie van natuurlijke hulpbronnen werd door sommigen in Groenland gezien als een mogelijke weg naar meer volledige onafhankelijkheid.
Exploratie zeldzame aardmetalen, zoals uranium, is nu ook niet meer mogelijk.
Inuit tradities moeten een grotere rol spelen. Duurzame exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen, zoals de visserij, die voortkomt uit de tradities van de Inuit, is de door de regering gewenste routekaart naar welvaart.
Gezond verstand’, zegt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Groenland. Naaja Nathanielsen zei dat de stap was genomen op basis van “klimaatoverwegingen, milieuoverwegingen en economisch gezond verstand”