Inheemse leider uit Ecuador wint de Goldman-milieuprijs 

(Global Heart | Esther Haasnoot) Een inheemse leider uit het Ecuadoraanse Amazonegebied is een van de winnaars van de Goldman-milieuprijs. Een prijs die volk activisme erkent.

Inheemse leider wint de Goldman-milieuprijs

De Goldman-milieuprijs dateert uit 1989 en is een jaarlijkse onderscheiding voor activisme. Een van de prijswinnaars van dit jaar is Nemonte Nequimo, een inheemse vrouwelijke leider uit de Ecuadoriaanse Amazone. De keuze is op haar gevallen vanwege haar succes in het beschermen van 500.000 hectare regenwoud tegen oliewinning.

Voorafgaande juridische overwinning

Het grondgebied van Waorani overlapt met het Yasuni National Park, een van ‘s werelds meest biodiverse ecosystemen. 80% van de Waorani leeft nu in een gebied dat een tiende van hun voorouderlijk land is vanwege eerdere olieconcessies. Maar het was niet alleen de impact op het milieu dat Nequimo schokte. De oliewinningen hebben ook een negatief effect op het leven in de nederzetting. 

“Mijn tante vertelde me dat het leven niet goed was, haar zonen werkten allemaal in de olie-industrie en met het geld dat ze verdienden, kochten ze alcohol. Sommigen werden gewelddadig en zouden hun vrouwen slaan” – Nemonte Nequiemo

Verzet tegen olieconcessies

Nequimo is niet alleen de leider van de Waorani of Pastaza, maar ook medestichter van de Ceibo Alliance. Dit is een inheemse non-profit organisatie die opkomt voor inheemse rechten en cultuur.

In 2018, bijna 20 jaar later, kondigde de Ecuadoraanse dat zij 16 nieuwe olieconcessies zou veilen voor zeven miljoen hectare Amazoneregenwoud. Nequimo leidde de strijd tegen de olieconcessies. Zij trad op als eiser in een rechtszaak tegen de Ecuadoriaanse regering met het argument dat zij geen voorafgaande toestemming van de Waorani had gekregen om het land – waarvan een groot deel het grondgebied van Waorani overlapt – te veilen. Tevens lanceerde zij een digitale campagne genaamd “Ons regenwoud is niet te koop”. Zij verzamelde 400.000 handtekeningen van mensen over de hele wereld om de veiling te voorkomen.

Juridisch precedent voor inheemse rechten

In april 2019 oordeelden de rechters in het voordeel van de Waorani die 500.000 acres beschermden tegen oliewinning. Tevens eiste de rechter dat de regering moet zorgen voor vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming voordat ze in de toekomst enig ander land kunnen veilen. De overwinning van de rechtbank schept een juridisch precedent voor inheemse rechten in Ecuador en andere delen van de wereld.  De juridische uitspraak werd door milieuactivisten over de hele wereld gevierd als een zeldzame overwinning van de inheemse rechten op die van het grootkapitaal en de overheid. Andere stammen voelen zich aangemoedigd om in de voetsporen van Nequimo’s inspanningen te treden.

 “Deze prijs zal ons en ons gevecht hopelijk meer zichtbaarheid geven en het bewustzijn creëren dat we handelen voor het welzijn van de planeet”Nemonte Nequiemo

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Het Amazonewoud behoort de mensheid toe — laten we het samen beschermen.

De bodem van Yucatán is nog niet hersteld van de bomenkap door de Maya’s

Translate »