Jonge orang-oetans leren op school hoe ze apen kunnen zijn

(Global Heart | Esther Haasnoot) De mens is niet de enige soort die naar school gaat en examens aflegt. In het regenwoud tussen de steden Balikpapan en Samarinda op Borneo begint een 14 maanden oude orang-oetan te leren hoe hij voedsel kan vinden en bomen kan beklimmen. De leraren zijn menselijke zorgverleners die zelf geleerd hebben hoe te handelen als orang-oetans.

Het voortbestaan van de Borneose orang-oetan is ernstig in gevaar

Orang-oetans zijn één van de meest kritisch bedreigde soorten op aarde. Tussen 1999 en 2015 zijn meer dan 100.000 Borneose orang-oetans uit hun habitat gedrongen en vermoord. Het leefgebied van de orang-oetan is in de loop der jaren vooral sterk afgenomen door een combinatie van houtkap, bosbranden en de aanleg van palmolieplantages. Significante delen van het regenwoud zijn omgezet in plantages om palmolie te produceren. Soms vermoorden boeren de volwassen orang-oetans die van de gewassen eten. De baby’s worden aan de illegale handel verkocht of als wees achtergelaten. Wanneer deze weesdieren aankomen in het nieuwe reservaat, hebben ze meestal intensieve zorg nodig.

Orang-oetans jungle school

Net als kinderen hebben kleine orang-oetans ook een gedegen opvoeding nodig. Naarmate de leefomgeving en de populatie van orang-oetans krimpen, moeten menselijke verzorgers jonge apen helpen, die vaak zonder enige volwassen rolmodellen achterblijven, leren zich voor te bereiden om uiteindelijk alleen in het bos te leven.

“De school is hier een nagebouwd bos, waar de orang-oetans allerlei situaties tegenkomen als in de jungle. Zo moeten ze bijvoorbeeld leren om een nest te bouwen. Een kans die ze elke dag krijgen in het nagebouwde bos. Als het echt moet, mogen de apen in het kader van leerproces zelfs een nachtje op school blijven”.

Vaardigheden die de jonge orang-oetans normaal gesproken van hun moeders zouden hebben geleerd. Bij de Forest School van Four Paws, gerund door twee non-profitorganisaties in samenwerking met de Indonesische overheid, leren ze alle elementaire dingen die ze moeten doen om te overleven. De school (video Jungle school), die in 2017 met de bouw begon en nog in ontwikkeling is, wordt geleid door een primatoloog en heeft momenteel een staf van 15 verzorgers, twee dierenartsen en een bioloog. Hun nieuwe verblijfplaats moet voorzien in basis behoeften voordat de orang-oetans nieuwe vaardigheden kunnen aanleren. Verzorgers bieden emotionele steun aan baby-orang-oetans die hun eigen moeder zagen sterven. Daarnaast moeten ook zijzelf nieuwe vaardigheden leren zoals het vinden van fruit in het woud. Een specialist in boomklimmen die o.a. brandweermannen traint leerde verzorgers hoe ze veilig hoog in het bladerdak konden klimmen.

“Wanneer de orang-oetans bij ons arriveren, proberen we een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor ze te creëren. Op die manier kunnen ze wennen aan de bossen en aan het leven in de natuur”

Het lesprogramma

De lesmethoden zijn gedeeltelijk gebaseerd op de ervaring van de primatoloog, Signe Preuschoft, die al meer dan 20 jaar ervaring heeft in het rehabiliteren van apen. De school (video)  zelf bestaat uit 590 hectare van het regenwoud.

Op de kleuterschool krijgen de jongste orang-oetans, die zich normaal gesproken aan hun moeder vastklampen tot ze twee jaar oud zijn, 24 uur per dag zorg. Hier leren ze de basisbeginselen van het orang-oetan leven . Op tweejarige leeftijd worden de jongste orang-oetans wat onafhankelijker leren ze meer vaardigheden zoals; wat te eten, door bomen reizen of hoe je een nest kunt bouwen om s’nachts in te kunnen slapen. Op zes- of achtjarige leeftijd zijn de dieren klaar voor de laatste stadium ‘orang-oetan academie’. In dit stadium beginnen de zorgverleners zich steeds meer terug te trekken alvorens de orang-oetans opnieuw in het wild kunnen worden geïntroduceerd.

Niet alle orang-oetans gaan naar school. Sommige orang-oetans zijn gewond gevonden en kunnen niet meer terug naar de jungle. Voor hen wordt een permanent thuis in een opvang gevonden.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Dramatische afname aantal orang-oetans op Borneo

Animals embody “human exclusive” emotions

Translate »