Unieke vondst verandert mogelijk wat we weten over de Maya’s

(Nine For News) Archeologen hebben een oude jaden hanger gevonden die ooit werd gedragen door een Mayakoning.

Het gaat om het op één na grootste jaden Maya-voorwerp dat ooit in Belize is gevonden. De hanger dateert van 672 na Christus.

Het opvallende voorwerp heeft betrekking op ‘wind en adem’ en werd gevonden naast een pot met daarop de vermoedelijke afbeelding van een Mayagod van de wind.

 

Grote afstand

De onverwachte ontdekking werd in 2015 gedaan door een groep onder leiding van Geoffrey Braswell van de Universiteit van Californië in San Diego.

“We hadden verwacht zoiets te vinden in één van de grote steden in het Mayarijk,” zei hij. “In plaats daarvan vonden we het op grote afstand van het centrum.”

Het is het enige sieraad dat is voorzien van een historische tekst. Hiërogliefen op de achterzijde beschrijven de eerste eigenaar.

 

Belangrijk

“Het spreekt letterlijk tot ons,” zei Braswell. “Het is een kort, maar belangrijk verhaal.”

Het verandert mogelijk zelfs wat we weten over de Maya’s, aldus de archeoloog.

De onderzoekers ontdekten het sieraad tijdens de opgraving van een paleis dat rond het jaar 400 is gebouwd.

 

Weer

In een tombe uit 800 na Christus vonden ze 25 potten, een grote steen in de vorm van een godheid en de jaden hanger.

Op enkele tanden na werden er geen menselijke resten gevonden. De T-vormige hanger bevat onder meer het Maya-glief ‘ik’, dat staat voor ‘wind en adem’.

De Maya’s dachten dat hun koningen verantwoordelijk waren voor het weer en voerden rituelen uit die aansloten op hun heilige kalender.

 

Immense kracht

De hanger werd in het jaar 800 begraven, zonder diens eigenaar. Volgens Braswell omdat het voorwerp mogelijk ‘over immense kracht en magie’ beschikte.

De onderzoekers zijn van plan in de lente terug te keren naar de vindplaats, maar zeggen dat het verhaal achter de hanger mogelijk voor altijd een mysterie zal blijven.

Hun studie is verschenen in het tijdschrift Ancient Mesoamerica.

Bron: Nine For News

Translate »