Deze vissersboten in Kameroen zijn gemaakt van duizenden plastic flessen

(Bright Vibes) De nonprofit Madiba & Nature wil een Afrika creëren waarin “de circulaire economie bijdraagt aan het scheppen van banen, het beschermen van de natuur middels recyclen en het terughalen van plastic afval, ontwikkeling van groene energie, het bijhouden van zeelandschap, binnenstedelijke gebieden en beschermde gebieden,” en het begon allemaal met een boot van flessen.

Zo wordt plastic afval ingezet om boten en nog veel meer te maken

Wereldwijd worden er dagelijks iedere minuut 1 miljoen plastic flessen verkocht, en veel daarvan komen in de zee terecht in plaats van recycle prullenbakken. De flessenboot is een nieuwe en andere manier van het hergebruiken van plastic flessen en zou de visserijmethoden in de Kibri regio in Kameroen veranderen.
Iedere kano is gemaakt van 1000 plastic afvalflessen en kan tot drie mensen dragen met een totaalgewicht van 270 kilogram.

De kano is het geesteskind van een jonge entrepreneur genaamd Ismaël Essome Ebone, die de nonprofit Madiba & Nature is begonnen om te vechten tegen de verwoestende effecten van plastic op het milieu.

De acties van Ismaël zijn gebaseerd op het circulaire economie model, met het doel om al het vuil dat de dorpen en steden in Kameroen vervuilt op te ruimen, te recyclen en te hergebruiken zodat de natuur en de biodiversiteit behouden wordt.

Ismaël bedacht het idee om een boot te ontwerpen van opgeruimd en gerecyclede plastic flessen in 2011, toen de toen nog student noodgedwongen schuilde van stortregen en zag hoe plastic flessen voorbij kwamen drijven. Hij begon met het verzamelen van duizend plastic flessen; uit de riolen van Doula, het financiële deel van Kameroen en voegde ze samen in blokken van tien die met draad bij elkaar worden gehouden. Hierdoor kan het product meedeinen met de golven. Het duurt ongeveer een week om een boot te maken.

Naast dat het het milieu helpt, biedt het bedrijf de plaatselijke vissers met zeewaardige schepen voor de visserij

“Er is een groot tekort aan kano’s om in te vissen hier. Veel jonge mensen zouden graag willen vissen, maar het is te duur. De houten kano kost tussen de 150 en 750 euro. We kunnen deze kano’s recyclen en promoten om te gebruiken voor simpele visserijactiviteiten en jonge mensen aanmoedigen om de visserij in te gaan.” zei Ismaël.

De flessenboot is zeker geen lachertje –  zelfs de meest doorgewinterde vissers zijn onder de indruk van de innovatie; een van de vissers zei het volgende erover, “De boot is goed gemaakt, het ziet er goed uit. In het begin dachten we dat het een grap was, maar toen realiseerden we ons dat het een zeewaardig schip is. Het is een goede, sterke boot.”

Er is veel vraag naar sterke, zeewaardige vissersboten in de Kibri regio, maar Ismaël gaat not verder. De 27-jarige maakt ook bedden, meubels en vakantiehuisjes van weggegooide, schoongemaakte flessen. Het uiteindelijke doel van Ismaël is echter om een systeem te creëren waardoor kwetsbare mensen in Afrika gebruik kunnen maken van afvalmaterialen om huizen te bouwen.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Vluchtelingen in Kameroen herplanten duizenden bomen

Afrikaanse naties bouwen een eigen groene muur

Translate »