DuurzaamMilieuNatuur & DierenOnderzoekTechnologie

Wetenschappers kunnen met bacteriën het plastic verwijderen uit oceanen

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Microbiologen hebben een duurzame methode ontwikkeld om microplastics uit het milieu te verwijderen. Daarvoor gebruiken ze bacteriën.

Hoe bacteriën kunnen helpen om afval te verwijderen

Bacteriën hebben de neiging om samen te klitten en te blijven plakken aan oppervlakken, denk aan tandplak op je tanden. Onderzoekers uit Hongkong willen deze plakkerige bacteriën gebruiken om een soort tape-achtige microbennetten te ontwikkelen, die plastic in vervuild water kunnen opvangen, zodat een makkelijk te verwijderen en recyclen berg afval ontstaat.

Hoewel het nog gaat om experimenten, zou deze uitvinding er op de lange termijn voor kunnen zorgen dat er minder microplastics in de oceanen ronddrijven. Het onderzoeksteam onder leiding van Sylvia Lang Liu van PolyU heeft een bacteriële biofilm ontwikkeld, bestaande uit bacteriën die Pseudomonas aeruginosa worden genoemd. Ze zijn in staat om ronddrijvende microplastics op te vangen en vast te houden in hun netten. Ze vormen dan een berg afval, die naar de bodem zakt. Daarna is er een mechanisme dat het plastic vrijlaat, waarna het in één keer kan worden gerecycled.

Microplastics in de oceanen zijn een groot probleem. Tot 2018 is maar liefst 86 miljoen ton plastic in zee terechtgekomen. Van de 120 bedreigde zeezoogdieren, eten er 54 plastic of raken er in verstrikt. Het plastic belandt zo in de voedselketen en vind je ook terug op je eigen bord.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Waarom kan niet al het plastic afval worden gerecycled?

9 Voedingstips om je CO2-voetafdruk te verkleinen