DuurzaamGlobal ProjectInspiratieMensheidNatuur & DierenWonen

Afrikaanse naties bouwen een eigen groene muur

(Global Heart | Esther Haasnoot) De ‘Grote groene muur’ die in Afrika wordt gebouwd, motiveert mensen uit 20 landen om hun krachten te bundelen en om Afrika’s grootste milieuverandering te stimuleren.

De ‘Grote groene muur van Afrika’

Terwijl de president van Amerika bezig is met het bouwen van een muur aan de zuid-Amerikaanse grens. Bouwen de lokale bevolking, milieuactivisten en wetenschappers uit meer dan 20 Afrikaanse landen een muur van bomen, aan de zuidelijke rand van de Sahara. Om de gevolgen van de klimaatverandering te bestrijden.

Deze regio was ooit een weelderige oase van groen en gebladerte. Gecombineerde krachten zoals bevolkingsgroei, niet-duurzaam landbeheer en klimaatverandering deden het gebied in een kale en gedegradeerde strook land veranderen. De machtige Sahara is opgerukt doordat enorme delen van landschappen zijn aangetast. Waardoor vele gemeenschappen zijn blootgesteld aan extreme armoede.

Een ambitieuze missie

Hoop en nieuwe vitaliteit lijken langzaam maar zeker terug te keren in verschillende delen van de Sahelregio. In de strijd tegen de oprukkende woestijn bouwt Afrika een ‘muur’ van bomen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar helpt ook tegen de anders verwachtte migratie. Door alle droogte gaat alle landbouwgrond verloren en zullen zestig miljoen mensen gedwongen worden hun leefomgeving te verlaten. De ambities zijn hoog, want de bescherming van het milieu is niet het enige streven. Het project zal niet alleen 50 miljoen hectare aan land herstellen, ook moet het zo’n 20 miljoen mensen aan voedsel helpen, 350.000 banen bieden en 250 miljoen ton aan CO2 opnemen.

Samen bereik je meer

De ‘Great Green Wall-project’ werd  in 2007 gelanceerd. Inmiddels zijn meer dan 20 Afrikaanse landen verenigd in deze missie om de alsmaar groeiende woestijn een halt toe te roepen, om droogtebestendige acaciabomen over de gehele breedte van het continent te planten.

Het project voor het planten van bomen, dat de ‘Grote groene muur van Afrika’ is genoemd, strekt zich uit over ongeveer 6000 mijl (9656 kilometer) aan de zuidrand van de Sahara. Deze regio staat bekend als de Sahel. Deze boomgordel zal, als hij eenmaal af is, ruim 11 verschillende landen doorkruisen, achtduizend kilometer lang zijn en 11 kilometer breed.

Zodra de muur is voltooid, zal het de grootste levende structuur ter wereld zijn, drie keer zo groot als het Great Barrier Reef.

Groene hoop

De Great Green Wall is een symbool van hoop in het licht van een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Hoewel de muur momenteel slechts voor ongeveer 15% procent voltooid is, heeft deze de deelnemende landen al dramatisch beïnvloed. Mannen en vrouwen van alle leeftijden worden vergezeld door kinderen om de acaciabomen planten. Ook tuinen met groente en fruit worden aangelegd.

Deze groene muur zorgt voor ontwikkeling op verschillende niveaus. Enerzijds wordt de aarde weer groen en anderzijds worden mensen direct betrokken bij de herbebossingswerkzaamheden. De mensen doen zinvol werk, het creëert banen, versterkt de eendracht, de gemeenschap en economie.

Plant wat positiviteit door het goede nieuws te delen met sociale media …

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

De bodem van Yucatán is nog niet hersteld van de bomenkap door de Maya’s

Dramatische afname aantal orang-oetans op Borneo