Bananenchips maken
(Wiki How) Bananenchips zijn smaakvolle plakjes banaan die gefrituurd, gebakken of gedehydrateerd zijn. Je kunt ze ook in de magnetron klaarmaken. De smaak verschilt iets per methode. Hier geven we een aantal ideeën. Sommige methoden zijn uiteraard gezonder dan andere.
Bananenchips maken
Ingrediënten
Let goed op welke recepten met onrijpe bananen worden bereid en welke met rijpe bananen, want dit heeft invloed op het resultaat.
Gebakken bananenchips
-
3-4 rijpe bananen
-
1-2 citroenen, geperst
Gefrituurde bananenchips
-
5 groene/rauwe (onrijpe) bananen
-
1/4 tl kurkumapoeder
-
Olie om te frituren (pindaolie is een goede optie om mee te frituren)
Gefrituurde zoete bananenchips
-
5 groene/rauwe (onrijpe) bananen
-
1 tl zout
-
2 kopjes witte suiker
-
1/2 kopje bruine suiker
-
1/2 kopje water
-
1 kaneelstokje
-
Olie om te frituren (pindaolie is een goede optie om mee te frituren)
Zoute bananenchips uit de magnetron
-
2 groene/rauwe (onrijpe) bananen
-
1/4 tl kurkumapoeder
-
Zout naar smaak
-
2 el olijfolie
Pittige bananenchips
-
Een aantal net overrijpe bananen
-
Sap van 1-2 citroenen
-
Favoriete specerijen, bijvoorbeeld kaneel, nootmuskaat of gember
Gebakken bananenchips
2. Pel de bananen. Snijd de bananen in dunne plakjes. Let erop dat ze allemaal ongeveer dezelfde dikte hebben, zodat ze gelijkelijk gaar worden.
- De duur van de baktijd kan verschillen naar gelang de dikte van de schijfjes
6. Haal de bananen uit de oven. Laat ze afkoelen. De chips zijn waarschijnlijk zacht en vochtig, maar ze worden harder wanneer ze afkoelen.
Gebakken bananenchips
7. Laat ze afkoelen. Eenmaal afgekoeld, kunnen ze worden geserveerd of bewaard. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking, zoals een glazen pot of een hersluitbaar plastic zakje.
Gefrituurde zoete bananenchips
9. Serveer of bewaar de chips. Doe ze in een luchtdichte verpakking om ze te bewaren.
Zoute bananenchips uit de magnetron
- Stop de magnetron elke 2 minuten, haal de schaal eruit en draai de chips om. Zo worden ze aan beide kanten goed gaar.
- Let vooral de laatste 2 minuten goed op om te voorkomen dat de chips verbanden.
8. Serveer. Leg ze in een kleine kom. Je kunt ze in een luchtdichte verpakking bewaren.
Pittige bananenchips
Bij deze methode heb je een droogoven (dehydrator) nodig.
6. Bewaar de chips of serveer ze. Bewaar ze in een luchtdichte pot of een hersluitbaar plastic zakje. Ze blijven een jaar lang goed.
Tips
- Bananenchips kunnen lang bewaard worden als ze luchtdicht opgeborgen worden. Maar bewaar ze niet te lang, want vers zijn ze lekkerder dan na een paar maanden.
- Je kunt ijswater maken door een paar ijsklontjes in een kom water te doen. Gebruik een metalen kom om het water koud te houden.
Benodigdheden
-
-
Mes en snijplank om plakjes te snijden
-
-
Bakplaat of schaal die geschikt is voor de magnetron; of frituurpan
-
Luchtdichte verpakking om de chips te bewaren
-
Droogoven (dehydrator) voor het maken van pittige bananenchips
-
Rooster (voor sommige recepten)
-
Kom en ijsblokjes voor ijswater (voor gefrituurde recepten)
Bron: Wiki How
Je kunt ook interesse hebben in: