GezondheidNatuurgeneeswijzeVoeding

De yoga van eten: voeding voor de herfst

(Global Heart) Ontdek de kracht van het afstemmen van je voeding op het veranderende seizoen van de herfst. Gebruik verwarmend, aardend en voedend voedsel om je welzijn te bevorderen. In dit artikel onderzoeken we hoe het voedsel dat we eten ons kan helpen om in harmonie te blijven met de herfst, wat ons algehele welzijn en vitaliteit bevordert.

De yoga van voedsel – de seizoenen begrijpen

In de herfst zien we duidelijk dat de bladeren van kleur veranderen en van de bomen vallen, het veel moeilijker te zien hoe de korte, koele en winderige dagen van de herfst ons algehele gevoel van welzijn beïnvloeden.

In de yogafilosofie wordt veel belang gehecht aan het herkennen van en harmoniëren met de natuurlijke cycli van het leven. Dit houdt ook in dat we ons bewust zijn van de seizoenen en hun invloed op ons fysieke en energetische lichaam. De herfst is een overgangstijd, waarin de natuur zich voorbereidt op de koelere maanden die voor ons liggen. Ook ons lichaam ondergaat tijdens dit seizoen veranderingen en als we onze voeding daarop aanpassen, kan dat ons welzijn ondersteunen.

yoga

Voeding herfst

Als de dagen korter worden en de temperaturen dalen, brengt de komst van de herfst een verschuiving teweeg in zowel de natuur als onze eigen interne balans (homeostase). Net zoals de bladeren van kleur veranderen en van de bomen vallen, ondergaat ook ons lichaam veranderingen tijdens dit seizoen.

Het voedsel dat we eten kan een krachtig effect hebben op onze prana (levenskracht energie). De Traditionele Chinese Geneeskunde en Ayurveda, de zustergeneeskunde van yoga, benadrukken daarom beide het belang van het afstemmen van onze levensstijl en voedingskeuzes op de unieke kenmerken van elk seizoen. Om deze harmonie te bereiken gebruiken ze allebei een heel eenvoudig principe: tegenstellingen creëren evenwicht.

Het principe van tegengestelden

In zowel de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) als de Ayurveda wordt het principe van tegengestelden die balans creëren algemeen erkend. Dit principe suggereert dat we door voedingsmiddelen te gebruiken die eigenschappen hebben die tegengesteld zijn aan die van het seizoen, het evenwicht kunnen herstellen en onze vitaliteit kunnen verbeteren. In de herfst is de omgeving koeler, droger en winderiger. Door tijdens de herfst verwarmende, aardende en voedende voeding in ons dieet op te nemen, kunnen we deze invloeden van buitenaf compenseren en het natuurlijke ritme van ons lichaam ondersteunen.

Vata seizoen -15 september tot 31 december

In de Ayurveda wordt de herfst geassocieerd met de Vata dosha, die staat voor de elementen lucht en ether. En wind en beweging. Het najaar is vaak winderig, koud en nat. In de Ayurveda noemen we de herfst daarom ook wel het Vata seizoen.

De herfst kan typische klachten veroorzaken

Typische najaarssymptomen veroorzaakt door een teveel aan vata zijn onder meer verkoudheid, droge huid, gewrichtspijn, lage rugpijn en constipatie. Angst, onrust en onzekerheid en ongemak kunnen ook optreden.

Verwarmende voeding tegen de koelere temperaturen

De herfst brengt kou in de lucht en ons lichaam verlangt van nature naar warmte. Tijdens dit seizoen is het essentieel om de Vata-energie in balans te brengen.

Het opnemen van verwarmende voedingsmiddelen in ons dieet kan ons helpen om ons in dit seizoen knus en behaaglijk te voelen. Voedingsmiddelen zoals soepen, stamppotten, stoofschotels, geroosterde groenten, en kruidenthee kunnen ons helpen om de interne warmte vast te houden. Vata kalmerende kruiden zoals kaneel, gember, nootmuskaat en kurkuma hebben verwarmende eigenschappen en kunnen aan verschillende gerechten of drankjes worden toegevoegd. 

Aardende voedingsmiddelen om de droogte tegen te gaan

De droogte van de herfst kan zich in ons lichaam uiten als gevoelens van angst of rusteloosheid. Om het grillige en onvoorspelbare karakter van de herfst in balans te brengen voeg meer aardend voedsel aan je dieet.

Het opnemen van aardende voeding in ons dieet kan ons helpen om ons gecentreerd en geaard te voelen. Wortelgroenten (wortelen, zoete aardappelen, bieten), volle granen, noten en zaden en warme soepen en stoofschotels zijn ook uitstekende keuzes voor het bevorderen van stabiliteit en een gevoel van aarding.

Voedende voeding tegen de wind

Als de wind in de herfst opsteekt, kan dat ons systeem uit balans brengen, wat kan leiden tot droogte en kwetsbaarheid. Om de droge en winderige herfstlucht te compenseren voeg meer vette en voedende voeding toe aan je dieet. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals avocado’s, noten, zaden, ghee en koudgeperste oliën, helpen om het lichaam van binnenuit te voeden. 

Vermijd uitdrogend voedsel zoals chips en crackers

De kracht van seizoensgebonden eten

Naast de specifieke kwaliteiten van voedingsmiddelen is het ook belangrijk om in de herfst seizoensgebonden te eten. Het consumeren van lokale en seizoensgebonden producten zorgt ervoor dat we ons lichaam voeden met het meest verse en voedzame voedsel dat beschikbaar is. 

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in: 

De energetische waarde van voeding: hoe het voedsel dat je eet je lichaam, geest en ziel beïnvloedt

Verken de transformerende kracht van kundalini yoga