De energetische waarde van voeding: hoe het voedsel dat je eet je lichaam, geest en ziel beïnvloedt

(Global Heart | Esther Haasnoot) De energetische waarde van voeding. Dit artikel gaat over de connectie tussen je lichaam, geest en voeding, en wat voeding met jou doet nadat je het gegeten hebt.

De energetische waarde van voeding

“Je bent wat je eet” is een oud cliché dat je waarschijnlijk bekend in de oren klinkt, maar heb je je ooit gerealiseerd hoe diepgaand deze uitspraak is? Er schuilt zoveel waarheid in. Ooit in onze geschiedenis wisten we intuïtief welke voeding goed en welke voeding slecht voor ons was. Vandaag de dag hebben we echter zo weinig contact met de natuurlijke omgeving dat het verwarrend kan zijn om te weten wat nu echt goed voor ons is. Het is gemakkelijk om te denken dat onze geest gescheiden is van ons lichaam en dat onze geest niet beïnvloed wordt door wat we met ons lichaam doen. Maar dat is gewoon niet het geval. Elk voedsel dat we eten heeft een energetisch effect op het lichaam, de geest en de ziel.

Voedsel als medicijn

Naast lichaamsbeweging, hydratatie en voldoende slaap, spelen de voedingsmiddelen die je eet een essentiële rol in het hoog houden van o.a. je energieniveau. Te veel fast food, sterk bewerkte voedingsmiddelen, en suikerhoudende voeding maken het lichaam en de geest lusteloos, zwak, en uiteindelijk, ziek. Soms ligt de remedie in wat we innemen, en soms is het afhankelijk van wat we weglaten. Maar hoe weten we wat we moeten eten of drinken en wat niet? Dit is het domein van de energetische voeding.

Breng je chakra’s in balans door voeding

Alle voedingsmiddelen dragen op frequentie gebaseerde boodschappen en hebben het vermogen om onze vibratie te veranderen. In andere bewoording;  elk voedsel dat we eten heeft een trilling dat ons beïnvloedt op een energetisch-chakra niveau

De Chakra’s voorzien elke laag van de Aura van energie, maar ook ons gehele fysieke lichaam. Chakra’s zijn draaiende ‘wielen van licht’ of energie die onderaan je ruggengraat beginnen en naar de kruin van je hoofd gaan, waarbij ze onderweg op verschillende punten stoppen. Elke chakra regeert over een ander deel van je lichaam en verschillende gebieden van je leven, dus als een chakra niet in balans is, zullen de lichaamsdelen en levensgebieden waarover hij regeert ook uit balans raken. Goed nieuws; volgens de vijf-fasen theorie van de Chinese voedingsleer kun je de chakra’s zuiveren, opladen en in balans brengen om ze te helen, voordat er fysieke symptomen ontstaan. Er zijn veel klachten die we kunnen oplossen met voeding en leefstijl.

Misschien heb je wel eens gehoord over de voordelen van het eten van de regenboog. Deze filosofie, gebaseerd op Ayurveda gaat over het eten van voedsel met bepaalde kleuren die ons emotioneel weer op één lijn brengen. Als je al wat van chakra’s weet zul je nog beter begrijpen hoe bepaalde kleuren genezing in je lichaam bevorderen.

Chakra en voeding

De relatie tussen je chakra’s en verschillende soorten voeding

Wortel chakra en voeding: rood voor de basis behoeften

Element: aarde

De naam zegt het eigenlijk al. Deze chakra staat voor de wortels en diepe verbinding met de aarde. De wortel chakra is de basis voor alle levenskracht. Deze chakra ligt letterlijk bij onze wortels en heeft  invloed op onze organen, zoals de dikke darm en endeldarm, in de onderbuik. Maar heeft ook invloed op huid, haar, spieren en botten. De overeenkomstige werkwoorden zijn “ik heb” en “ik ben”.

Je eerste chakra bevindt zich aan de onderkant van je ruggengraat en verbind je met de fysieke wereld. De basis chakra is gekoppeld aan het element aarde. Wanneer we het hebben over aarding of gronding dan verwijzen we dus eigenlijk naar de wortel chakra of basis chakra. Deze chakra is ook gerelateerd aan veiligheid, familie, financiën en je geaard voelen. Als deze chakra niet in balans is, kun je je gestrest en onveilig voelen. Het gevoel hebben alleen maar bezig zijn met te overleven. De basis chakra heeft rood als kleur. Het is de kleur van actie, doorzettingsvermogen en kracht.

Enkele voedingsmiddelen die hierbij kunnen helpen zijn wortelgroenten zoals bieten, rapen, aardappelen, uien en pastinaken en eiwitten zoals rood vlees, of als je vegetariër bent linzen of rode bonen. Rood fruit en rode kruiden kunnen ook helpen je verbinding met de fysieke wereld te versterken. Als je je uitgeput, moe, opgebrand, lui of lusteloos voelt, zal rood voedsel zoals tomaten, aardbeien, frambozen, kersen, granaatappels en bieten helpen om je energieniveau en lichaamstemperatuur op te krikken.

Affirmatie: “Ik ben geaard, ik verdien het om me veilig, sterk en geborgen te voelen”.

Sacraal chakra en voeding: oranje voor seksualiteit en creativiteit

Element: water

Je tweede chakra zit net onder je navel en is verbonden met  2de aura laag: het emotionele lichaam. Het is de plek die je in staat stelt om plezier en emoties te voelen en in contact te staan met je seksualiteit en sensualiteit. Deze chakra gaat over durven je gevoelens te uiten en mogen genieten. Het overeenkomstige werkwoord is “ik voel.”

Deze chakra staat is ook in verbinding met creativiteit, passie, en toewijding. En ook met alle lichaamsvloeistoffen zoals: bloed, lymfe, tranen, snot, urine, en seks. Voedingsmiddelen om deze chakra te helpen helen zijn heldere vloeistoffen, water, oranje fruit zoals; sinaasappels, mango’s, perziken, meloenen en mandarijnen die allemaal een hoog watergehalte hebben om dit energiecentrum open en stromend te helpen houden. Denk ook aan oranje gekleurde groenten zoals; wortels, zoete aardappels en pompoen voor het harmoniseren van je sacraal chakra. 

Affirmatie: “Ik hou ervan om mijn geest, lichaam en ziel te voeden, mijn gevoelens zijn goed, gewenst en begeerlijk.”

Zonnevlecht chakra en voeding: geel voor vreugde en zelfvertrouwen

Element: vuur

Je derde chakra – ook wel zonnevlecht of solar plexus genoemd –  zit tussen je navel en borstbeen en is de bron van je ego en gevoel van eigenwaarde. De zonnevlecht is verbonden met de 3de aura laag: het mentale lichaam. Met dit mentale stelsel kunnen we onszelf motiveren of demotiveren. Wanneer je zonnevlecht in balans is, heb je een goed gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en een breder begrip van wie je bent staan centraal. De kleur van de zonnevlecht chakra is geel. De kleur van de zon. Deze staat voor vreugde, stralen, en laat zien wie je bent. De overeenkomstige werkwoorden zijn ‘Ik kan” en “Ik doe.”

Geel fruit en groenten kunnen je zonnevlecht chakra in evenwicht brengen. Voedsel dat vriendelijk is voor je spijsvertering kan de goede bacteriën in je darmen helpen, zoals yoghurt, terwijl kruidenthee kan helpen om deze chakra te kalmeren en te ontspannen. Als je je depressief, verdrietig of emotioneel voelt, neem dan wat bananen, verse ananas, mais of wat gele pepers of gele pompoen, en kijk hoe je stemming verandert.

Affirmatie: “Ik ben empowered, ik verdien succes, ik ben goed genoeg.”

Hart chakra en voeding: groen voor liefde voor anderen en jezelf

chakra voeding

Element: lucht

Deze chakra is verbonden met de 4e aura laag: het astrale of liefdes lichaam. Fysiek kan je hart chakra invloed hebben op de delen van je lichaam die verbonden zijn met je hart zoals bloedsomloop ,bovenste deel van de rug , borstkas en longen.

Het bijbehorende element is lucht en bevind zich midden in je borst, in je hart. Je vierde chakra is het centrum van liefde en compassie voor jezelf en anderen. ‘Ik bemin en word bemind’ staat bij deze chakra centraal. Het hart chakra wordt aangeduid met een groene kleur deze vertegenwoordigt rust, ruimte, vrijheid en beweging. Het overeenkomstige werkwoord is “ik hou van.”

Levendige groene groenten zoals broccoli en boerenkool helpen je deze chakra te helen, net als groene thee, specerijen zoals basilicum en tijm en groene vruchten op waterbasis zoals appels, limoenen en avocado’s.

Affirmatie: “Ik ben liefdevol bewustzijn, ik ben geliefd, ik ben beminnelijk, ik verdien gezonde relaties.”

Keel chakra en voeding: blauw voor oprechte communicatie

Element: ether

De keel chakra bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd dicht bij de schildklier. De vijfde chakra is verbonden met de 5de aura laag: het communicatief lichaam. Via dit lichaam ervaren we zielsbewustzijn. De vijfde chakra is de eerste van de spirituele chakra’s waarmee je spirit in het fysieke rijk brengt en contact maakt met je ware essentie.  Hier verzamelen we al onze levenslessen, en de invloed die ze hebben in ons leven. Het uitspreken van je waarheid is het beste voedsel dat je je keel chakra kunt geven. Spreken, schrijven en jezelf durven uiten en het luisteren naar anderen zijn van belang bij de keel chakra. Het overeenkomstige werkwoord is “ik spreek.”

Blauw voedsel, zoals bessen, druiven, aubergines, bramen, gojibessen, evenals alle specerijen, kunnen de communicatie helpen stimuleren.

Affirmatie: “Het is veilig om te communiceren, ik kan luisteren naar wat anderen te zeggen hebben.”

 

Voorhoofd chakra en voeding: paars voor het bevorderen van wijsheid en intuïtie

Element: geen

De zesde chakra, het voorhoofd chakra of derde oog genoemd, bevindt zich in je voorhoofd en is het controlecentrum voor denken, wijsheid, intuïtie en je vermogen om te plannen, voorspellen, voelen, en weten. De zesde chakra is verbonden met de 6de auralaag:  het intuïtieve lichaam. Wanneer je spreekt over je derde oog chakra, is het overeenkomstige werkwoord “ik zie”.

Paarse voedingsmiddelen, kruiden  en vruchten zoals pruimen, bramen, aubergines, paarse bloemkool en wijn kunnen je derde oog stimuleren. 

Affirmatie: “Ik ben goed zoals ik ben, ik ben gecreëerd naar het beeld van de schepper, ik kan mijn eigen keuzes maken.”

Kruin chakra en voeding: wit voor verlichting en verbinding met het Goddelijke

Element: geen

Je laatste chakra is je kruin chakra. Deze zevende chakra is verbonden met de 7de aura laag: Het goddelijk lichaam. De kruinchakra bevindt zich in het midden van je kruin boven op je hoofd en staat voor verlichting, innerlijke leiding, intuïtie en verbinding met de Bron. Als je over je kruin chakra spreekt, zijn de overeenkomstige werkwoorden: “Ik weet” en “Ik begrijp”.

Wit voedsel, zoals pastinaak, witte asperges, en vis; ceremoniële substanties zoals alsem (gebruikt in absint), kava, salvia, wijn en brood (zoals in communie); heilige kruiden, waaronder salie en citroengras. Paddenstoelen, knoflook, gember, ui, lychee, kokosnoot en andere tropische vruchten helpen je kracht en macht te geven. Als je je verslagen of neerslachtig voelt, geniet dan van wat wit voedsel en ervaar een opleving van je eigen innerlijke kracht.

Affirmatie: “Er is een goddelijke bestemming”.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Intuïtief eten en de voordelen voor je gezondheid

Intuïtief eten: de 10 basisprincipes

Translate »