Guilt-free brownies

(Just Be You) Al een tijdje was ik bezig met het zoeken naar en uitproberen van gezondere recepten van brownies. Ik denk dat brownies niet echt uitleg nodig hebben. Chocola en cacao, what’s not to love? Hoewel ik een heerlijk regulier recept heb van brownies met gezouten karamel, was het voor mij de uitdaging een gezonde variant te verzinnen en deze dus zonder schuldgevoel te kunnen eten. C’est possible? Oui!

Deze brownies zijn geschikt voor bij de koffie, als tussendoortje en ja, zelfs als ontbijt. Hoe dan? Wel, deze gezonde liefdesvierkantjes bestaan onder andere uit mungbonen. Mungbonen zijn peulvruchten, en peulvruchten zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast scoren ze hoog op de verzadigingsmeter.

Waar je voorheen misschien 2 of 3 stukken brownie op kon, is de kans groot dat je nu na 1 brownie al verzadigd bent (en dat nog wel een poosje aanhoudt). Je kunt voor dit recept elke soort bonen gebruiken die je voorradig hebt. Bereid ze wel volgens de aanwijzing op de verpakking: ik koos deze keer voor mungbonen omdat ze niet geweekt hoeven te worden en met een half uurtje gaar zijn. De meeste gedroogde bonen/peulvruchten moeten gemiddeld 12 uur geweekt worden en daarna nog 3 uur gekookt. Wie een craving voelt naar cacao (wat uiteindelijk de stofjes bevat die je happy maken) heeft echt geen zin om nog anderhalve dag te wachten. Je kunt ook bonen uit blik gebruiken, maar ik kies voor gedroogde bonen omdat deze geen additieven bevatten en alle voedingsstoffen nog behouden zijn.

 

Guilt-free brownies

Dit recept is glutenvrij, zuivelvrij en geraffineerde suikervrij.

Let op: alleen glutenvrij als je voor glutenvrije havermout kiest (staat vermeld op de verpakking) en alleen geraffineerde suikervrij als je de pure chocolade weg laat.

 

Ingrediënten:

200 gram gekookte mungbonen

40 gram pecannoten

40 gram havermout

15 gram cacaopoeder

150 gram geweekte dadels (of suikervervanger naar keuze; stevia 1/3 hoeveelheid minder)

40 gram gesmolten kokosolie

1 theelepel baking soda + 1 theelepel azijn

1 vanillestokje

1 rijpe avocado

1 rijpe banaan

1 eetlepel lijnzaad

Optioneel: 100 gram pure chocolade (minstens 70%)

Bereiding:

          Verwarm de oven voor op 160˚C. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.

          Rooster de noten 8-10 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak grof.

          Doe de mungbonen in de keukenmachine en maal fijn (er blijven mogelijk stukjes mungbonen zichtbaar, wat niet erg is). Voeg havermout, lijnzaad, cacaopoeder en baking soda + azijn toe. Vermeng goed.

          Halveer het vanillestokje en voeg het merg toe aan het bonenmengsel.

          Giet de dadels af en pureer. Hol de avocado uit en snijd in kleine stukjes. Pel de banaan en snijd in plakjes. Voeg toe aan het bonenmengsel en vermeng goed.

          Laat in een pannetje de kokosolie en 80 gram chocolade smelten. Hak 20 gram chocolade grof en voeg samen met noten en kokosolie toe aan het mengsel.

          Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvorm. Bak de brownies in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar. Wanneer een satéprikker er schoon uitkomt zijn de brownies gaar. Eet smakelijk!

Bron: Just Be You


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

De 14 vaakst voorkomende tekenen van glutenintolerantie

Translate »