Halloumi spiezen voor op de BBQ – of in de pan
(Leukegeit | Billy) Tot vorige week had ik nog nóóit van halloumi gehoord. De buren kwamen tijdens een barbecue bij ons in de tuin aanzetten met overheerlijke halloumi spiezen, afgewisseld met verse groenten en gemarineerd in een Marrokaanse kruidenmix. Een week later organiseerde we zelf een vegetarische bbq bij ons in de tuin en moest en zou ik ook halloumi spiezen maken. Hieronder lees je of mijn halloumi spiezen ook zo goed gelukt zijn + het recept.
Wat is halloumi?
Halloumi is een harde kaas, officieel afkomstig uit Cyprus (het is met een mooi woord een Cypriotische kaas). De kaas is meestal gemaakt van een combinatie van schapen- en geitenmelk, maar is tegenwoordig ook te vinden met koemelk. De halloumi die ik gebruikte was een combinatie van geiten- en koemelk.
Doordat de kaas een hoog smeltpunt heeft, kun je halloumi met gemak bakken en grillen zonder dat de kaas gaat smelten. Ideaal dus ideaal als spies op de barbecue.
Halloumi is -ondanks dat een stuk populairder is in Nederland in vergelijking met een aantal jaar geleden- nog niet erg makkelijk verkrijgbaar. Uiteindelijk heb ik het bij een Turkse supermarkt kunnen vinden, maar ik heb gehoord dat inmiddels ook veel AH filialen halloumi verkopen.
Dan weet je dat ook weer. Nu gaan we snel aan de slag om halloumi te maken, hieronder het eenvoudige recept voor zelfgemaakte halloumi spiezen.
Wat heb je nodig voor circa 14 spiezen?
- 2 pakjes halloumi – uit het koelschap
- 1 courgette
- 1 paprika
- champignons
- 4 sjalotten
- een klein handje verse peterselie (optioneel), fijngesneden
- 3 eetlepels kruidenmix naar eigen voorkeur – ik gebruik een Massala poeder (o.a. koriander, kurkuma, fenegriek en komijnzaad)
- 2 eetlepels olijfolie
- 14 satéprikkers
Hoe maak je halloumi spiezen?
- Leg de satéprikkers in een bakje water voor een paar minuten – zo voorkom je dat de prikkers gaan slijten.
- Snijd de halloumi in blokjes en zorg dat je uiteindelijk zo’n 3 stukjes halloumi per spies krijgt (42 stuks).
- Leg de halloumi in een kom en strooi hier de kruidenmix over samen met de fijngesneden peterselie en de olijfolie. Hussel dit goed door elkaar.
- Snijd vervolgens de groenten grof. De sjalots doormidden en de andere groenten net zo groot als de blokjes halloumi. Gooi dit bij de halloumi en meng alles nog even goed door elkaar.
- Nu is het tijd om de spiezen te gaan maken: pak een satéprikker en begin met een stukje halloumi aan de spies te rijgen, vervolgens een stukje groente en zo ga je door totdat je afsluit met het derde blokje halloumi.
- Laat de spiezen op een afgedekt bord in de koelkast staan totdat je begint met barbecuen. Zo krijgt de marinade goed de tijd om lekker in te trekken.
- Zodra de barbecue aanstaat kun je de spiezen gaan grillen. Grill de spiezen zo’n 2 minuten per kant en je hebt hierna een heerlijke vegetarische spies voor op de barbecue.
Eet smakelijk!
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in:
Vegetarisch gourmetten – heerlijke groente in plaats van vlees