Hartige kersttulband van pompoen, walnoot en hazelnoot
(Leukegeit | Billy) Deze hartige kersttulband ziet er toch uit om gegeten te worden? De pompoen zorgt voor een beetje zoetheid, terwijl de hazelnoten, walnoten en de groenten zorgen voor een heerlijke smaak en knapperige textuur.
Hartige tulband
Een tulband is meestal een zoete cake gebakken in een ronde vorm. De bakvorm waarin het gebakken wordt heet een tulbandblik en is bekend om het gat in het midden. De vorm heeft dan ook wat weg van het gelijknamige Oosterse hoofddeksel.
Zoals gezegd zijn de recepten die in een tulband worden gebakken meestal zoet en wordt een tulband vaak geserveerd tijdens een Christelijke feestdag (zoals Kerst). Dit komt omdat volgens een legende de drie koningen op de terugweg van Bethlehem de Elzas zouden hebben bezocht. Ze werden daar zo vriendelijk en gastvrij ontvangen dat ze als bedankje een cake hebben gebakken – met behulp van hun hoofddeksel. Zo zou de tulband zijn ontstaan. Lang leve Wikipedia.
Voor dit feestelijke Kerstrecept heb ik een hartige tulband gemaakt. Boordevol stukjes pompoen, hazelnoten, champignons, boerenkool en cashewnoten. En nog veel meer lekkere ingrediënten.
Nu riep ik vorig jaar mijn vegan paddestoelen ragout al uit tot ultiem Christmas comfort food. Deze hartige tulband valt in hetzelfde rijtje. En zoals altijd is het weer een heerlijk en volledig plantaardig recept.
Mijn versie voor een heerlijke hartige tulband vind je hieronder.
Wat heb je nodig?
Vorm: tulband van 25 cm (ik heb zelf deze)
Aantal: ca. 10 porties (ook in te vriezen)
Voorbereiding: 25 minuten
Baktijd: 20-25 minuten
Oventijd: 35-40 minuten
- scheutje olijfolie
- 2 uien – grof gesneden
- 4 teentjes knoflook – fijngesneden
- 1 kleine pompoen – gepeld en ik kleine blokjes gesneden (zo’n 550 gram aan pompoenblokjes)
- 125 gram champignons – kleingesneden
- 2 handen verse boerenkool
- 300 gram hazelnoten
- 75 gram ongebrande cashewnoten
- 150 gram walnoten
- 4 eetlepels geroosterde zonnebloempitjes
- 3 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels edelgistvlokken
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel zout
- snuf peper
- rasp van 1 citroen
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel maple syrup
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
Hartige Kersttulband maken – bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de tulband in.
- Voeg de blokjes ui samen met een scheutje olijfolie toe aan een middelgrote pan en bak de ui zachtjes op laag vuur in ongeveer 10 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn geworden.
- Voeg de knoflook en blaadjes tijm toe en bak mee voor één minuut.
- Voeg vervolgens de blokjes pompoen en champignons toe en bak ze in 10 minuten gaar. Roer de verse boerenkool erdoor en zet het vuur uit, zodra de boerenkool is geslonken.
- Rooster de hazelnoten, walnoten, cashewnoten en zonnebloempitten in een droge pan tot ze licht goudbruin zijn. Stop ze in een keukenmachine en pulseer een paar keer (maal ze niet helemaal fijn).
- Voeg dit samen met alle overige ingrediënten toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
- Giet de mix over in de ingevette tulband en druk het mengsel goed aan in de vorm. Druk de inhoud echt even goed aan, zodat de tulband er later mooi en in zijn geheel uit zal komen.
- Bak de tulband voor 35-40 minuten af in de voorverwarmde oven. De tulband is klaar als de noten bovenop enigszins lichtbruin van kleur zijn geworden.
- Laat de tulband afkoelen in het blik en draai het vervolgens voorzichtig om op een bord.
- Garneer de hartige tulband met wat overgebleven takjes tijm.
Tijd om je kerstsokken aan te trekken, het glas te heffen op een bijzonder jaar en te genieten van deze hartige tulband vol met stukjes pompoen, noten en champignons. Een vullend en rijk van smaak gerecht dat goed in de smaak zal vallen deze kerstdagen.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in: