DIYGezondheidReceptenVoeding

Limonade van kersen maken is heel eenvoudig

(Global Heart) Deze zelfgemaakte kersensiroop is eenvoudig te maken en kan worden gebruikt in verschillende drankjes en desserts. Het recept bevat slechts een paar eenvoudige ingrediënten en het is een geweldige manier om kersen van het seizoen te gebruiken!

Zelf kersensiroop maken

Als je deze zomer een andere manier zoekt om kersen te verwerken, probeer dan eens deze eenvoudige kersensiroop. Het is smaakvol en makkelijk te maken. Een van de beste dingen aan dit recept? Je hoeft de kersen niet per se te ontpitten!

Ingrediënten 

  • 500 g zoete kersen
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 500 ml water
  • 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
  • Eventueel andere kruiden

In plaats van vanille-extract kun je de siroop ook op smaak brengen met 1 vanille stokje of  1 kaneelstokje, maar steranijs, een plakje verse gember, 2-3 hele kardemompeulen, of  1-2 kruidnagels zijn ook geweldige ideeën.

Handig om te hebben

kersensiroop

Methode

Steriliseer de weckglazen door ze te koken in een grote pan met schoon water.

Was de kersen en verwijder de steeltjes. Ontpit de kersen eventueel eerst met een kersenontpitter, of doe de kersen gelijk zonder te pitten in een grote pan met een stevige bodem. 

Voeg de suiker, het citroensap en het water toe en roer op middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost.

Stamp de kersen met een aardappelstamper.

Voeg vanille-extract/of eventueel andere kruiden toe.

Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten koken tot de kersen zacht zijn.

Zeef het kersenmengsel door een fijnmazige zeef, boven het pannetje zodat je het sap opvangt. Druk op het vruchtvlees met de achterkant van een lepel om ervoor te zorgen dat alle sappen vrijkomen.

Giet de siroop over in schone flessen. 

kersensyroop

No waste tip

Gooi kersenpulp die je overhoudt na het afgieten van de kersensiroop niet weg. Haal indien nodig de overgebleven de kersenpitten uit het vruchtvlees. Doe het in een pot en bewaar in de koelkast. Het is heerlijk over ijs of door de yoghurt, als taartvulling of als topping op pannenkoeken.

Variaties

Gebruik een ander soort kers, zoals zoete of zure kersen.

Voeg een scheutje citroensap, limoensap of sinaasappelsap toe voor extra smaak.

Gebruik een ander soort zoetstof zoals bruine suiker, rietsuiker, kokossuiker, stevia of honing.

Voeg een paar kruiden toe, zoals kaneel, steranijs, gember, kardemom, kruidnagel of pimentbessen. Je kunt ook zelfgemaakte pompoentaartkruiden gebruiken.

Serveer tips

De meest voor de hand liggende manier om het te gebruiken:  Leng de siroop aan met water om er kersenlimonade van te maken. 

Geniet van je siroop in cocktails en andere dranken. Probeer het eens in gewone ijsthee, gemengd met sodawater of met bruiswater op ijs.

Giet je kersensiroop over; yoghurt, pannenkoeken, wafels, wentelteefjes, havermout, ijs en nog veel meer.

Gebruik het om taartbodems te bevochtigen of om smaak en kleur toe te voegen aan taartvullingen.

Maak margarita’s door het te mengen met tequila, water en limoensap.

Giet over wafels, pannenkoeken of ijs.

Bewaar de siroop in de koelkast; het is ongeveer 4 weken houdbaar.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Zelf tomatensap maken

10 Gezondheidsvoordelen van sap van zure kersen