Naar de bioscoop terwijl je geopereerd wordt

(Health Bytes) Op de afdeling Chirurgie en Orthopedie van het AMC wordt onderzocht of het kijken naar een film op bioscoopformaat of het luisteren naar je favoriete rustgevende muziek helpt bij het ondergaan van een operatie aan de knie of enkel.

Patiënten kijken naar de film met een speciale bril en een koptelefoon voor het geluid, terwijl ze met een ruggenprik of onder plaatselijke verdoving geopereerd worden. Tijdens en na de operatie worden bloeddruk en hartslag gemeten. Film en muziek zouden moeten helpen om zich makkelijker te kunnen ontspannen tijdens de operatie.

In totaal nemen 50 patiënten deel aan de proef. De helft daarvan kijkt naar de film en de anderen luisteren naar hun favoriete muziek. Er is een onderzoek gestart en de eerste patiënt werd aan haar enkel geopereerd, terwijl ze naar de film De Nieuwe Wildernis keek. Zij was zeer te spreken over de nieuwe techniek. Inmiddels hebben al meer operaties plaatsgevonden.

Daar waar nu medicatie wordt gegeven om te ontspannen en tegen de pijn, kunnen in de toekomst ook andere middelen ingezet worden. Niet alleen tijdens, maar ook na de operatie kunnen film of muziek de spanning en de pijn verminderen. Zo kan de patiënt ook sneller herstellen, is de veronderstelling die getoetst zal worden.

Als de film nog niet afgelopen is als de operatie klaar is, kunnen de patiënten thuis verder kijken.
Translate »