GezondheidVoeding

Nieuw onderzoek: volvette kaas heeft geen negatieve invloed op het cholesterol

(aHealthy Life | Juglen Zwaan) Wederom is een nieuw wetenschappelijk onderzoek verschenen dat aantoont dat verzadigd vet helemaal niet zo ongezond is als gedacht. Deense onderzoekers tonen aan dat volvette kaas geen negatieve invloed heeft op het ‘slechte’ LDL-cholesterol en de risicofactoren voor het metabool syndroom. Volvette kaas bevat veel verzadigd vet. Gezien de slechte reputatie van verzadigd vet wordt daarom in veel voedingsrichtlijnen vetarme kaas geadviseerd.

Volvette kaas heeft geen negatieve invloed op het cholesterol

Het doel van het onderzoek was om de invloed van volvette kaas te vergelijken met dezelfde hoeveelheid vetarme kaas op het LDL-cholesterol en de risicofactoren voor het metabool syndroom. Bij het onderzoek werden 139 deelnemers gedurende twaalf weken in drie groepen verdeeld en gevolgd. Een groep volgde een voedingspatroon met volvette kaas, een groep een voedingspatroon met vetarme kaas een groep kreeg helemaal geen kaas. Een belangrijke vondst is dat het LDL-cholesterol tussen de volvette en vetarme groep weinig verschilde. Ook was er weinig verschil in het ‘goede’ HDL-cholesterol bij beide groepen, maar deze was bij de volvette groep wel hoger dan bij de groep die geen kaas at. Hierdoor kan worden gesteld dat kaas zelfs een positief effect heeft op de hartgezondheid. Wat betreft de risicofactoren voor het metabool syndroom waren tussen de drie groepen geen opmerkelijke verschillen.

Eerder deze week verscheen al een artikel waaruit blijkt dat verzadigd vet in de jaren zestig onterecht in een verkeerd daglicht is geplaatst ten behoeve van de suikerindustrie. Weer een ander recent wetenschappelijk onderzoek toont eveneens aan dat het gebruik van roomboter (lees: verzadigd vet) geen negatieve invloed heeft op hart- en vaatziekten. Ook is er dit jaar een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat volle zuivel het risico op diabetes zelfs kan verlagen. En een onderzoek van vorig jaar toonde aan dat kaas voor een snellere spijsvertering en voor een verlaagd risico op obesitas kan zorgen. Dit is mede te danken aan het gunstige stofje butyraat. De bewijzen ten gunste van verzadigd vet stapelen beginnen steeds meer op te stapelen. Het (biologische) kaasplankje bij een glaasje wijn is misschien zo slecht nog niet.

Bron: aHealthy life


Je kunt ook interesse hebben in:

Plantaardige alternatieven voor kaas

15 manieren om de koolhydraatinname te verlagen