Plantaardige alternatieven voor kaas

(Leukegeit | Billy) Kaas bevat veel vet, zout en is zoals je weet gemaakt van dierlijke zuivel. Ben je op zoek naar een goed alternatief voor kaas? Hieronder vind je een overzicht met de nodige alternatieven voor kaas.

“Hoe vervang ik kaas?”

Een paar jaar geleden besloot ik om volledig te stoppen met het eten van vlees en vis. Een stukje kaas en een gekookt eitje op z’n tijd gingen er nog wel in. Niet zo vaak, maar af en toe. Als ik bij vrienden of familie op bezoek ben. Beetje dat idee.

En alhoewel ik nog steeds niet volledig plantaardig eet – thuis zo goed als, buiten de deur ben ik iets flexibeler – kan ik kaas de laatste tijd tegenwoordig goed aan de kant laten staan.

 • blokjes kaas op een verjaardag of feestje sla ik meestal af en kijk of er andere (plantaardige) hapjes zijn die me aanspreken (tomaatje, chips, toastje met hummus)
 • ik haal zelf geen kaas in huis, dan kan ik het ook niet opeten

Maar hoe? – “Hoe vervang ik kaas?”

Logisch en ook wel een beetje uitdagend, want ik ben van huis uit echt opgegroeid met kaas. Op mijn brood een plakje jonge kaas, als blokje bij de borrel, door de pasta. Het maakt je maaltijd meteen lekker romig.

Inmiddels heb ik de nodige alternatieven voor kaas gevonden en deel ik graag mijn favorieten met je.

Mijn reden waarom ik (bijna) geen kaas meer eet?

 • Kaas bevat zoals gezegd veel vet en zout. Een blokje kaas vast geen kwaad op zijn tijd, maar ik probeer wat meer op de hoeveelheid vet en zout te letten die ik op een dag binnen krijg. Er zijn gezondere alternatieven om je boterham mee te beleggen.
 • De melkveehouderij heeft behoorlijk wat impact op het milieu – het draagt voor 4 procent bij aan de CO2 uitstoot in de wereld.
 • Zelf krijg ik last van acne als ik kaas eet of koemelk drink. Het was dus voor mij een vrij makkelijke keus om de hoeveelheid kaas te beperken. In het begin had ik er wat meer moeite mee om kaas te laten staan, maar er zijn zoveel alternatieven dat ik het niet meer mis.
 • Ik wil niet meer bijdragen aan dierenleed. Kaas is gemaakt van koemelk en koeien krijgen regelmatig antibiotica en hormonen toegediend en hun kalfjes worden van hen weggenomen als ze net een dag oud zijn. Dat vind ik niet zo’n prettige gedachte, een belangrijke reden waarom ik kijk naar plantaardige alternatieven.

En dit maakt allemaal dat ik steeds meer op zoek ben gegaan naar de nodige alternatieven voor kaas. Hieronder laat ik je de nodige alternatieven zien om een blok kaas voortaan te vervangen voor waardige vervangers. Hieronder vind je een overzicht.

Overzicht van alternatieven voor kaas

1. Cashewnoten

Cashewnoten blijken het perfecte ingrediënt om de meest heerlijke plantaardige kazen te maken. Laatst at ik bij restaurant Mr & Mrs Watson in Amsterdam en zij staan bekend om hun heerlijke huisgemaakte vegan kazen. Ik at er onder andere de vegan geitenkaas en stond echt versteld van de heerlijke smaak. Het is nog een beetje zoeken, maar tegenwoordig experimenteren restaurants steeds vaker met de plantaardige keuken – en dus ook met vegan kaas.

Een goed alternatief voor kaas is dus het gebruik van cashewnoten. Houd in veel gevallen wel rekening dat je de cashewnoten van tevoren minimaal 2 uur laat weken in een bakje water. De cashewnoten worden wat zachter en zijn hierdoor makkelijker te verwerken om bijvoorbeeld een kaassaus van te maken. Zo kun je er onder andere een vegan kaasfondue mee maken of één van onderstaande recepten die ik eerder heb gemaakt:

 • Vegan lemon bars – met als vulling onder andere kokosmelk en cashewnoten (in plaats van roomkaas)
 •  Vegan cheesecake – met als vulling dus ook cashewnoten (in plaats van roomkaas)
 • One pot pasta met groene asperges – de Parmezaanse kaas in deze one pot pasta kun je heel eenvoudig plantaardig maken door 50 gram ongebrande cashewnoten samen met 2 eetlepels edelgistvlokken en een snufje zout in een keukenmachine te malen. Je krijgt dan een soort Parmezaanse kruimels. Echt onwijs lekker, zeker de moeite waard om eens te proberen.

2. Edelgistvlokken

Edelgistvlokken is gedroogde en inactieve gist met een wit-gele kleur. Vroeger kon je een bus edelgistvlokken (ook wel bekend onder de naam nutritional yeast) alleen kopen bij voornamelijk natuurwinkels, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij de gangbare supermarkten (AH, Jumbo, Ekoplaza, Plus, etc.). De textuur van edelgistvlokken zijn droge vlokken, de smaak is hartig en wordt vaak vergeleken met die van Parmezaanse kaas. Niet helemaal natuurlijk, maar het komt er dicht bij in de buurt.

Hoe ik kaas vervang voor edelgistvlokken?

 • Strooi een paar eetlepels edelgistvlokken in plaats van Parmezaanse kaas over de pasta.
 • Door twee eetlepels edelgistvlokken met twee eetlepels ongebrande cashewnoten en een snufje zout te vermalen in de keukenmachine. Dit kun je vervolgens verdelen over een ovengerecht en op het einde eventueel nog een paar minuten laten gratineren. Geeft een heerlijke smaak aan het gerecht.
 • Aan het eind over de pizza te strooien.
 • Door de kaas in de risotto te vervangen voor een paar eetlepels edelgistvlokken.
 • Door een vegan kaassaus te maken – zoals mijn vegan mac & ‘cheese’ recept

3. Tofu als alternatief voor kaas

Gekruide stukjes tofu kunnen een lekker alternatief zijn voor witte blokjes kaas, die blokjes die je vaak in salades aantreft. Laat een blok tofu goed uitlekken en snijd dit vervolgens in kleine blokjes.

Marineer de blokjes tofu met wat een scheutje azijn, olijfolie, citroensap, zout, edelgistvlokken en wat kruiden als oregano en tijm en je hebt een lekker alternatief voor blokjes kaas in een salade. Los smaken de blokjes misschien niet echt naar kaas, maar zodra ze in de salade zijn verwerkt, is het een prima en hartige vervanger van kaas.

4. Vegan kaas

Naast alle mogelijkheden om zelf je eigen twist te geven aan een plantaardig alternatief, komen er ook steeds meer plantaardige kazen en roomkaas op de markt. De meeste varianten vind ik nog niet direct één-op-één worden lijken op kaas van een koe, maar het begint in de buurt te komen. Een aantal merken die je in de supermarkt kunt vinden:

 • Violife kaas
 • Wilmersburger kaas
 • Vegan roomkaas van Jumbo eigen merk

Zoals je kunt lezen zijn er al genoeg plantaardige alternatieven voor kaas op de markt. Heb jij weleens overwogen om kaas te vervangen voor een plantaardig alternatief?  Wat is jouw favoriete alternatief?

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Gezond vegetarisch leven

11 voedingsmiddelen die veganisten eten

Translate »