GezondheidZiekte

Oorsuizen door stress herkennen én 7 tips om met tinnitus om te gaan!

(Levenscode |Albert Sonnevelt) Oorsuizen door stress, wat is dat? Ofwel: geluid waarnemen alsof je zojuist een popconcert hebt bijgewoond. Je oren piepen nog een tijd na. Last hebben van suizende oren is een aandoening die officieel tinnitus heet en is afgeleid van het Latijnse tinnitus aurium dat letterlijk ‘gerinkel in de oren’ betekent. Volgens schattingen kampt 1 miljoen Nederlanders met zo’n fantoomgeluid. Hoe herken je het? Welke rol speelt stress bij tinnitus en wat kun je eraan doen?

Hoe herken je tinnitus?

Een van de belangrijkste symptomen van tinnitus is dat je geluid waarneemt dat niet van buitenaf komt, maar van binnenuit. Anderen horen het geluid dan ook niet. Het geluid dat je ervaart kan variëren van ruisen, bonken en fluiten tot brommen en piepen. Wil je een indruk krijgen welke dat zijn? De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden verzamelde 150 geluiden en zette die op een cd. De ‘schijngeluiden’ die je registreert kunnen hard zijn, zacht, constant qua toon, met intervallen of juist pulserend. Je hoort het geluid in één oor of in beiden. Dat kan af en toe zijn, maar ook continu. Mensen die er last van hebben zeggen dat oorsuizen door stress verergert.

Kan oorsuizen door stress ontstaan?

Waardoor tinnitus exact ontstaat, is moeilijk te zeggen. Er zijn zo’n 400 oorzaken en risicofactoren die fantoomgeluiden horen in de hand kunnen werken, zoals: oorinfecties, gehooraandoeningen, brughoektumor, de ziekte van Ménière, hartziekten, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Ook langdurig blootstaan aan hard lawaai (muziek en industrie) en bepaalde medicijnen kunnen tinnitus veroorzaken. Maar ook stress wordt genoemd als veroorzaker, getuige een Zweeds onderzoek (2011). Volgens de onderzoekers komt tinnitus zelfs 2,5 keer vaker voor bij mensen die veel stress hebben en verergert langdurig gestresst zijn bovendien het oorsuizen.

Welke gevolgen heeft tinnitus op je leven?

Wat de oorzaak van het lawaai in je hoofd ook is, het kan erg belastend zijn en zorgen voor allerlei klachten. Het kan leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid, boosheid, minder sociaal actief zijn, angstig zijn en depressieve gevoelens. Komt het oorsuizen door stress? Dan kunnen de symptomen toenemen en de geluiden harder klinken als je erg gespannen bent. Ook je focussen op het lawaai in je hoofd kan je meer gestresst maken en zorgen dat de schijngeluiden erger worden. Daarom is leren omgaan met stress bij tinnitus belangrijk. Want, weet je waardoor het wordt beïnvloedt? Dan kun je er aan werken en controle krijgen over de fantoomgeluiden.

Bekijk ook deze video voor meer over oorsuizen door stress

Omgaan met oorsuizen door stress: 7 tips!

Er zijn allerlei manieren om beter te dealen met dat hinderlijke geluid in je hoofd door stressvolle overbelasting. Hieronder een aantal praktische tips.

1. Cognitieve gedragstherapie

Deze therapie is erop gericht te leren omgaan met tinnitus en zo de overlast die het met zich meebrengt te reduceren.

2. Reduceer je stress

Pak je leefwijze aan. Leef minder gehaast, eet gezond, zorg voor voldoende rust. Plan zaken en los problemen op, zodat je leven minder stressvol is.

3. Zoek afleiding

Onderneem ontspannende bezigheden die je fijn vindt en plezier geven. Ga fietsen, wandelen of ga op in een hobby. Niet alleen leidt dat je af, maar het helpt je ontspannen en zorgt ook voor meer rust waardoor het lawaai in je hoofd minder prominent aanwezig is.

4. Geluid maskeren

Maskeer de piep, zoem, brom, ruis of andere toon in je oren door zachtjes de radio of tv aan te zetten. Zet eventueel een koptelefoon op voor een nog betere maskering. Waak ervoor dat het geluid niet te hard is, want dat kan gehoorbeschadiging veroorzaken.

5. Sport regelmatig

Regelmatig hardlopen, fietsen, tennissen of andere sport bedrijven helpt stressgevoelens te verminderen. Tijdens de inspanning maakt je lichaam endorfines aan die je een fijn gevoel geven en stresshormonen bestrijden.

6. Ontspanningsoefeningen

Ook yoga, ademhalingsoefeningen, Thai Chi en massage zijn manieren om te relaxen.

7. Stimulerende middelen

Tinnitus kan door het gebruik van onder andere koffie, alcohol, chocolade, cola en nicotine erger worden. Gebruik er minder van en ervaar het verschil.

Bron: Levenscode


Je kunt ook interesse hebben in:

Ik heb stress… Maar wie is ‘Ik’?

8 ontwenningsverschijnselen van het stoppen met koffie