GezondheidReceptenVoeding

Quiche met geroosterde zomergroenten en feta

(Global Heart | Esther Haasnoot) Deze kleurrijke Mediterrane groenten quiche zit boordevol zonovergoten zomergroenten en feta. 

Quiche met geroosterde zomergroenten

Zomergroenten zijn hier de ster van de quiche; en het is eigenlijk alsof je wat zon op je bord krijgt. De Mediterrane Groenten quiche is gevuld met zomerse smaken. Een absolute aanrader!

Ingrediënten

Basis recept: quichedeeg en hartige taartdeeg

250 gr bloem, plus extra voor het bestrooien

Snufje zout

125 gr boter, koud, plus extra voor het invetten

1 middelgrote scharrelei

3 el water, ijskoud

Voor de vulling

1 grote rode peper, ontpit en in stukjes gesneden (voor de geroosterde groenten)

1 grote oranje paprika, ontpit en in stukjes gesneden (voor de geroosterde groenten)

1 courgette, in stukken gesneden (voor de geroosterde groenten)

Twee teentjes knoflook (voor de geroosterde groenten)

½ el extra vierge olijfolie

4 middelgrote scharreleieren 

50 ml volle melk

150 ml room

120g feta

½ theelepel chilipoeder

½ theelepel basilicum

½ theelepel oregano

zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220C/200C Fan/Gas 7. 

Meng de bloem met het zout in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg het ei en het water toe en kneed het deeg kort tot een samenhangende bal. Voeg als het deeg te droog is een heel klein beetje extra water toe. Het deeg moet niet te nat zijn. Laat het deeg minimaal 20 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.

Hussel ondertussen de groenten met de olijfolie in een kom. Kruid het groentemengsel met peper en zout. Spreid de groenten uit op een bakplaat. Rooster ongeveer 30 minuten, of tot ze gaar zijn. Haal de groenten uit de oven en  op de bakplaat afkoelen. Laat de oven aan.

Vet een quichevorm van 24 cm diameter in. Rol het deeg op een met bloem bestrooide ondergrond uit tot een schijf die groot genoeg is om de schaal te bekleden. Gebruik het deeg om de vorm te bekleden. Gebruik overtollig deeg om eventuele scheurtjes op te vullen. 

Mix in een grote kom de eieren, melk, room en de kruiden door elkaar en zet ze apart. Spreid de afgekoelde groenten en feta uit over de bodem van het quichedeeg. Schenk het eimengsel eroverheen. Plaats de quichevorm in het midden van de oven. Bak de quiche 30 – 35 minuten gaar, tot de vulling mooi gestold is.

Laat de quiche minstens 10 minuten rusten voordat je hem in stukjes snijdt.

Tips voor het recept

Probeer gerust andere geroosterde groenten in dit recept. Je kunt ook geroosterde pompoen, aubergine, zoete aardappel of broccoli proberen. Dit is een gerecht dat je naar believen kunt aanpassen. 

Serveer de quiche warm, als maaltijd of een lekker borrelhapje. De quiche is ook geschikt om koud te eten, en makkelijk mee te nemen naar een picknick, of als lunch.

Quiches kun je van tevoren maken, ze zijn in de koelkast of vriezer bewaren.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Kidneybonenballetjes zonder vlees in tomatensaus

Vegan quiche – met tofu, zongedroogde tomaat & champignon (+ video)