(Leukegeit | Billy) Als ik iets te vieren heb, dan gaat dit vaak gepaard met een kop koffie en een lekker stuk taart. Zoals deze klassieker – een vegan chocoladetaart – want wat is het leven zonder af en toe een lekker stuk taart?

Makkelijke vegan chocoladetaart – echt je wilt het

Er is altijd wel een reden om iets te vieren. En het liefst vier ik dit soort dingen met een stukje taart. Heb ik een belangrijk project afgerond, spreek ik weer eens af met een vriend of vriendin die ik al even niet heb gezien. Stuk taart met een kop koffie. Standaard. Vaak beland ik in de horeca, maar regelmatig duik ik zelf de keuken in om een taart te maken. Net zoals dit weekend. De reden? De aannemer is vandaag bij ons thuis begonnen met het realiseren van een dakopbouw. Goede reden voor een stuk taart – toch?

Onze benedenverdieping is inmiddels ingericht als studio – we slapen er, eten er, douchen er, gaan er naar het toilet én ik sta er in de keuken. Om te vieren dat deze werkzaamheden eindelijk zijn begonnen heb ik deze vegan chocoladetaart gebakken. Een stukje voor mezelf en een stukje voor de buren natuurlijk, voor de geluidsoverlast die ze gaan ervaren.

vegan chocoladetaart recept

Meestal maak ik graag een taart waar een stuk groente of fruit in is verwerkt, maar voor chocolade maak ik graag een uitzondering. Deze vegan chocoladetaart is wat mij betreft een klassieker – makkelijk te maken, niet te complex qua verschillende smaken & ontzettend lekker.

Ingrediënten:

Hoeveel: ca. 8 punten taart
Voorbereiding:
 15 minuten
Oventijd: 25-30 minuten
Bakvorm: 2 ronde bakvormen met een doorsnede van zo’n 15-18 cm – of bak de taart in twee keer af.

De vegan chocoladetaart staat binnen een uur op tafel. Dit heb je nodig om deze lekkere chocoladetaart te maken.

Voor de taart:

 • 225 ml havermelk
 • 1 eetlepel citroensap
 • 115 gram margarine
 • 2 eetlepels maple syrup (of agave siroop)
 • 210 gram bloem
 • kleine theelepel baking soda
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 3 eetlepels cacaopoeder – gebruik cacaopoeder van een goede kwaliteit
 • 135 gram suiker

Voor de frosting:

 • 2 eetlepels water
 • 3 eetlepels cacaopoeder – gebruik cacaopoeder van een goede kwaliteit
 • 150 gram poedersuiker
 • 70 gram margarine

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de twee bakvormen met bakpapier – of vet ze licht in met wat olie.
 2. Roer het citroensap door de plantaardige melk en laat zo even staan. De melk gaat iets verdikken, waardoor het een beetje de textuur krijgt van karnemelk.
 3. Smelt in een pan op middelhoog vuur de margarine samen met de maple syrup. Laat het vervolgens iets afkoelen.
 4. Zeef in een kom de bloem, cacaopoeder, suiker, baking soda en bakpoeder in een grote mengkom en roer door elkaar.
 5. Giet de melk en de gesmolten margarine bij het mengsel van bloem en roer goed door elkaar tot het een glad beslag wordt. Het beslag bleef bij mij wat dikkig, maar dat is prima.
 6. Verdeel het mengsel over de twee bakvormen en bak de twee lagen voor zo’n 25-30 minuten af in de voorverwarmde oven. Ben je er niet helemaal zeker van of de cake gaar is? Prik dan met een satéprikker in de cake om te zien of deze er schoon uitkomt. Zo ja – dan is de cake gaar. Voeg anders nog een paar minuten aan de baktijd toe.
 7. Laat de cake een paar minuten in de bakvormen afkoelen en haal ze hierna uit de bakvorm om volledig af te laten koelen.
 8. Ondertussen is het tijd om de frosting te maken door alle ingrediënten hiervoor in een keukenmachine te kloppen tot een glad geheel.
 9. Is de cake volledig afgekoeld? Verdeel de helft van de frosting over de bovenkant van één laag cake. Leg de tweede laag cake hier bovenop. Verdeel vervolgens de andere helft van de frosting over de bovenkant van de cake.

vegan chocoladetaart

chocoladetaart vegan recept

Deze vegan chocoladetaart klinkt wel als een feestje, vind je ook niet? De twee lagen cake zijn lekker luchtig en de frosting maakt het allemaal weer wat compacter – de perfecte match wat mij betreft.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Recept voor glutenvrije pepernoten (kruidnoten)

Recept: zelf een voedzame chocoladereep maken