Vegan rode bietenburgers

(Global Heart | Esther Haasnoot) Wie houdt er niet van een goede vegetarische burger? Het is een van de simpele genoegens van het leven, echt waar. Mag ik je voorstellen, de rode bietenburger. Deze bietenburger is belegd met hummus en avocado met een salade van halloumi en zoete aardappel. Maar de burgers zijn ook heerlijk op zichzelf voor een gezond diner.

Rode bietenburgers, heerlijk met een frisse salade

Ingrediënten

Voor de rode bietenburgers

3 eetlepels olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geplet
2 rauwe bieten, geschild en geraspt
1 courgette, geraspt
2 grote wortelen, geschild en geraspt
100g/3½oz havermout
400g blik kikkererwten, uitgelekt
3 el tahini
1 groot scharrelei dooier
4 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
3 el fijngehakte verse koriander
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de zoete aardappelsalade

Olijfolie van eerste persing, om te besprenkelen
2 grote zoete aardappelen, geschild en in schijfjes van 1 cm dik gesneden
200g/7oz halloumi, gesneden in plakjes van 1cm/½-dun
3 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
2 rode chilipepers, in dunne plakjes gesneden
6 handvol gemengde slabladeren
2 gekookte bieten, in blokjes van 1 cm gesneden

Voor de dressing

Handvol verse basilicum, fijngehakt
1 teentje knoflook, geplet
1 limoen, alleen sap
3 eetlepels olijfolie van eerste persing

Om te serveren

6 volkoren zuurdesembroodjes, gehalveerd
230g/8oz hummus
2 avocado’s, in plakjes gesneden
½ rode kool, in reepjes gesneden

Bereidingswijze

  1. Verhit voor de bietenburger 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan op een matig vuur. Fruit de ui en knoflook 4-5 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg de geraspte groenten toe en bak ze, onder regelmatig roeren, 5 minuten of tot ze zacht zijn. Giet overtollig vocht af dat door de groenten is vrijgekomen.
  2. Doe de havermout, kikkererwten, tahini en eidooier in een keukenmachine en pulseer om te mengen. Schep het mengsel in een kom en roer de geraspte groenten, lente-uitjes en koriander erdoor. Breng royaal op smaak met zout en peper.
  3. Verdeel het mengsel in zes delen en vorm er hamburgers van. Dek af en zet minstens 30 minuten in de koelkast (of maximaal 24 uur).
  4. Zet ondertussen een grillpan op een hoog vuur of verwarm een barbecue voor om de salade te maken.
  5. Sprenkel de extra vierge olijfolie over de zoete aardappelen en halloumiplakjes. Strooi de knoflook en de pepers erover en breng op smaak met zwarte peper. Bak ze op de hete bakplaat of barbecue, draai ze een keer om, tot ze gaar zijn.
  6. Klop ondertussen alle ingrediënten voor de dressing in een kom door elkaar. Meng met de slabladeren en de gekookte bieten en zet apart.
  7. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op een matig vuur. Bak de burgers, zo nodig in porties, 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en door en door heet zijn.
  8. Rooster om te serveren de zuurdesembroodjes lichtjes en beleg elk broodje met hummus, avocado, rode kool, een bietenburger en het brooddeksel. Serveer elke rode bieten burger met een handvol slablaadjes en daarop de geroosterde zoete aardappelen en halloumi.

Recept tips

Je kunt deze rode bietenburgers op smaak brengen door 2-3 theelepels van je favoriete kruidenmengsel toe te voegen, zoals Cajun-kruiden, ras-el-hanout, garam masala of harissa zijn allemaal geweldig. Deze lekkere burgers zijn uitstekend in te vriezen.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Zoete aardappelhummus

Zwarte bonen veggieburger

Translate »