Vegetarisch gourmetten – heerlijke groente in plaats van vlees
(Leukegeit |Billy) Bij gourmetten denken we vaak aan veel vlees, vis en een beetje groenten. Laten we dat eens gaan veranderen, want waarom eten we bij het gourmetten opeens zoveel vlees? Wij laten je daarom kennis maken met vegetarisch gourmetten om 3 simpele redenen: Het is een stuk gezonder, er komt geen dierenleed aan te pas en het is erg lekker!
1. Groente, groente en nog eens groente
Als je aan vegetarisch gourmetten denkt, denk je vast aan rauwe groente en aan van die vleesvervangers, maar het gaat zo veel verder. Net als mensen die vlees eten en hier een lekker sausje bij maken, kun je bij vegetarische gerechten ook flink uit je dak gaan. Wat dacht je van gepaneerde aubergines, gevulde champignons, halloumi-spiezen, heerlijke falafelburgers en zelfgemaakte groente-shaslicks? De recepten voor deze vegetarische recepten vind je hieronder.
Bij een vegetarische gourmet avond komt er alleen maar groente kijken en geen vlees of vis. Je zult merken dat het onwijs lekker en gevarieerd is en zo houd je na het gourmetten nog ruimte over voor een toetje. Ongestoord groenten eten en daarna nog kunnen genieten van een ijstaart. Het leven is goed.
2. Kies voor lupinebonen in plaats van soja
We weten inmiddels allemaal wel hoe soja smaakt, maar tegenwoordig is een vleesvervanger op basis van lupinebonen helemaal je-van-het. Vleesvervangers op basis van de lupineboon zijn echt onwijs lekker. Er is geen oerbos voor gekapt en het komt ook nog eens gewoon bij ons uit de buurt.
Ga je binnenkort vegetarisch gourmetten, kies dan binnenkort bijvoorbeeld eens voor producten van de vegetarische slager, Quorn of Vivera. Een aantal producten van deze merken zijn gemaakt op basis van lupinebonen.
3. Dezelfde gezelligheid met een eigen twist
Nu je er voor gekozen hebt om te gourmetten zonder vlees, betekent dit niet dat de sfeer ook meteen weg is. Kleed de tafel gezellig aan zoals je altijd doet en zet alvast een gezellig achtergrondmuziekje aan en de avond kan beginnen.
Je zult merken dat het vegetarisch gourmetten voor sommige gasten aan tafel even wennen is als ze dit nog niet eerder hebben gedaan. Als je aan het eind van de avond zinnen te horen krijgt als:
- “Ik heb echt geen vlees gemist tijdens het gourmetten”;
- “Zo’n groenteburger is zo slecht nog niet”;
- Of “Oh – was dat een lupineboon? Ik dacht toch echt dat ik een stukje kip aan het eten was.”
Dan weet je in ieder geval dat je je best hebt gedaan.
4. Vegetarisch gourmetten – drie recepten
Recept -Gepaneerde aubergines met mozzarella
Ingrediënten: 1 aubergine in dikke plakken, 75 gram mozzarella, 1 ei, paneermeel, olijfolie, bloem en zout
Voorbereiding: Kruid de aubergine met wat zout en bak ze in olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de mozzarella in schijfjes en leg op elke plak aubergine een schijfje mozzarella en vouw de aubergine dicht zodat de kaas er helemaal in zit. Pak drie diepe schaaltjes en stop hier de bloem, losgeklopt ei en paneermeel in. Haal de aubergines in dezelfde volgorde door het mengsel en leg de aubergines op een bord afgedekt in de koelkast. Pak de aubergines een paar minuten voordat je gaat gourmetten uit de koelkast en ze zijn nu heerlijk om te bakken tijdens het gourmetten.
Recept – Gevulde Champignons
Ingrediënten: 16 champignons, 3 cherry tomaatjes, 2 el olijfolie, 1 el peterselie, 1 el pesto, snufje zout en 2 el broodkruimels van wit brood
Voorbereiding: Maak de champignons schoon, verwijder de steeltjes en hak deze fijn. Snijd de cherry tomaatjes fijn en stop dit in een kom met de gehakte champignonsteeltjes, de pesto, broodkruim, peterselie en zout. Vul de champignons met het mengsel. Bewaar de gevulde champignons in de koelkast, totdat het gourmetten begint. Je kunt ze lekker grillen in het pannetje onderin, heerlijk!
Recept – Groente Shaslicks
Ingrediënten: Kies zelf een aantal groente die je zelf lekker vindt, zoals uien, paprika, blokjes courgette, etc.
Voorbereiding: Snijd de groente in grove stukken en rijg ze afwisselend aan een satéprikker (maak ze wel eerst even nat, anders kunnen de prikkers ‘verkolen’). Als variatietip kun je ook een vegetarische burger in stukken snijden en deze voor de hartigheid ook aan de prikker rijgen. Bij het gourmetten kun je de zelfgemaakte shaslicks lekker bovenop de gourmetplaat bakken.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in: