Vegetarische pad thai

(Leukegeit | Billy) Pad thai is een bekend Thais gerecht dat je écht overal in Thailand kunt eten. Het bekende gerecht bestaat in ieder geval altijd uit taugé, limoen, nootjes en noedels en wordt meestal aangevuld met ei, tofu, kip of varkensvlees. Mijn pad thai recept is vega én vegan met een vleugje koriander voor de liefhebber.

Pad thai op Khao San Road

Bij het maken van dit recept waande ik me even terug naar mijn Thailand reis. We waren op reis in onder meer Thailand waar we ons eerste verblijf hadden geboekt in een hostel vlakbij Khao San road.

Khao San road is hét walhalla voor backpackers. Je vindt er goedkoop bier, goedkope massages én goedkoop eten. Er staan talloze straattentjes waar ze voornamelijk pad thai verkopen. Voor één euro kun je hier genieten van een heerlijke pad thai met ei. Voor pad thai met kip of tofu betaal je zo’n 30 cent meer, ook niet echt iets om van wakker te liggen.

Gedurende onze reis door Thailand hebben we regelmatig pad thai gegeten, maar van alle pad thai’s die ik hier op heb, heb ik aan degene van Khao San road de beste herinneringen. Waarschijnlijk omdat we het hier voor het eerst hebben gegeten en je dit niet in een restaurant eet, maar gewoon met plastic bestek op de straat. Lekker authentiek.

Pad Thai billy style

Met deze zelfgemaakte vegetarische pad thai waan je je even helemaal in Thailand, waar dit recept vandaan komt. Binnen 30 minuten staat deze Pad thai variant op tafel, genoeg voor 4 porties.

Ingrediënten:

  • 1/3 blikje kokosmelk
  • 4 eetlepels sojasaus (ik heb de zoutarme variant gebruikt, maar mag gerust met meer zout)
  • 2 limoenen
  • 1 theelepel sambal
  • 2 rode uien, in kleine stukken gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3cm verse gember, geraspt
  • 300 gram noedels
  • 100 gram sugar snaps
  • 3 paprika’s, in dunne reepjes gesneden
  • 2 flinke handen taugé (zo’n 200 gram)
  • 1 Spaanse peper, fijn gesneden
  • Handje noten, grofgehakt (ik gebruikte ongezouten cashewnoten)
  • Verse koriander (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Begin bij het maken van de saus: meng de kokosmelk, samen met de sojasaus, sambal en het sap van één limoen. Proef of de saus op smaak is en voeg eventueel wat meer sojasaus (of zout) toe.
  2. Dompel de noedels onder in 1,5 liter kokend water – zet het vuur wel uit (de noedels zijn meestal in 5 minuten gaar).
  3. Verwarm ondertussen een wokpan op middelhoog vuur en voeg 4 eetlepels van de saus toe. Roerbak hier de Spaanse peper, gember, rode ui en knoflook in en voeg nogmaals 4 eetlepels saus toe.
  4. Na een paar minuten kun je de paprikareepjes en taugé toevoegen, blijf alles goed husselen.
  5. Voeg na 3 minuten de sugar snaps, noedels en de rest van de saus toe. Zorg dat de saus lekker in alle groenten en de noedels is ingetrokken.
  6. Verdeel over 4 borden. Garneer met wat verse koriander, de nootjes en twee schijfjes limoen.

Ik vond de pad thai erg lekker. Het proberen waard dus, ik krijg alweer trek als ik er aan denk. Ga jij dit recept binnenkort ook maken?

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

7 aanbevolen supplementen voor veganisten

8 verrassende gezondheidsvoordelen van koriander

Translate »