Wanneer is het ongezond om eten weer op te warmen?

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Met een koelkast vol kliekjes kun je vaak weer een heerlijk hapje op tafel toveren, maar er zijn wél een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de bacterie campylobacter…

De campylobacter-bacterie is niet zo heel bekend, maar heeft vermoedelijk al menig kliekjesliefhebber een voedselvergiftiging bezorgd. De bacterie zit voornamelijk in gevogelte en kan enkele uren overleven in je keuken, waardoor de kans op verspreiding groot is.

De oplossing? Laat de kip zo kort mogelijk koud in je keuken liggen en was hem niet voor je hem kookt, maar zet hem direct in de oven. Door je eten goed te verhitten maken bacteriën geen schijn van kans.

Dan nog een paar tips: laat je eten eerst afkoelen en dek het af met folie voor je het in de koelkast zet. Anders stijgt de temperatuur in de koelkast te veel, wat bacteriën vrij spel geeft.

En zorg dat je je maaltijd altijd grondig opwarmt. Als je eten in de magnetron stopt, roer het dan halverwege het verwarmen een keer goed door.

Wees extra voorzichtig met rijst. Het kan namelijk besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. Die wordt weliswaar gedood door warmte, maar soms blijven er sporen achter.

Verder moet je een beetje uitkijken met de volgende producten: gekookt vlees, zeevruchten, saus op basis van zuivel en voedsel dat ei, bonen of noten bevat.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »