Zelfgemaakte dadelhoning (silan)
(Global Heart | Esther Haasnoot) Dadelhoning is heel gemakkelijk te maken, je hebt maar twee ingrediënten nodig. Dadelhoning, wordt ook wel dadelstroop, dadelsiroop of dadelpasta genoemd. Leer meer over deze gezonde vloeibare zoetstof.
Thuis dadelhoning maken is net zo makkelijk en leuk
Dadelhoning, ook wel silan genoemd in Israël, is een typisch Israëlisch product. Volgens een Sumerische legende was de dadelpalm de eerste fruitboom op aarde. Volgens hun mythologie schiep Enki (god van de zoetwater oceaan) de boom met hulp van Inanna (godin van liefde, vruchtbaarheid en oorlogvoering) en een raaf. De raaf bestoof de bomen en irrigeerde het bos met een oud werktuig dat shaduf werd genoemd.
In het oude Mesopotamië diende de dadelpalmboom als inspiratiebron voor het concept van de “Levensboom”, die aarde, hemel en onderwereld verbindt en giften van vruchtbaarheid, onsterfelijkheid en wijsheid verschaft.
Dadels, in het Hebreeuws “tamar” genoemd, kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Het kan de plaats innemen van ahornsiroop of honing in veel recepten, en voegt een diepe smaak toe aan alles wat het aanraakt. Dadels zijn uniek omdat ze verschillende stadia van rijpheid kennen en zowel vers als gedroogd kunnen worden gegeten. Hun zoetheid past goed bij kaas-, vlees- en groentegerechten. Natuurlijk kunnen ze ook op zichzelf staan als dessert. Ze smaken behoorlijk zoet.
Door de geschiedenis heen werden dadels het “brood van de woestijn” en de “taart van de armen” genoemd. In veel delen van de wereld worden ze beschouwd als een betaalbare voedingsbron, vergelijkbaar met rijst, tarwe en aardappelen. Gedroogd zijn ze gemakkelijk te bewaren. Door hun lange houdbaarheid hielpen ze Arabische zeelieden overleven tijdens lange zeereizen.
Dadels worden in de Thora aangeduid als “d’vash”, wat direct vertaald kan worden met honing. Veel geleerden geloven daarom dat de vermelding van honing in de Hebreeuwse bijbel eigenlijk om dadelhoning of dadelstroop gaat. In plaats van het soort honing dat door bijen wordt geproduceerd.
Voordelen van dadelhoning
Niet alle zoetstoffen zijn gelijk. Een volledig natuurlijke zoetstof gemaakt van het geconcentreerde sap van dadels bevat weinig calorieën. Bovendien zijn ze rijk aan kalium, ijzer, calcium, fosfor en magnesium, vitamine B3, B2, B1, B5, A1 en C. vezels. Naast alle vitaminen en mineralen die goed zijn voor de algehele gezondheid, bevatten dadels ook een grote hoeveelheid vezels, die de spijsvertering kunnen bevorderen en constipatie kunnen voorkomen. Ze zijn ook heel geschikt voor verschillende diëten, waaronder veganistisch en paleo.
Zelfgemaakte dadelmelasse
Je kunt dadelstroop oftewel dadelhoning makkelijk zelf maken, met zowel Medjool dadels (zachte dadels met een typische karamelsmaak) als gewone dadels. Door de ontpitte dadels 30 minuten te weken in heet water en vervolgens te pureren in een blender, krijg je een perfect alternatief voor honing, ahornsiroop, maple syrup of andere natuurlijke zoetstoffen.
Ingrediënten
-
250 gram ontpitte dadels
-
300 ml heet water
Materialen
- Blender of keukenmachine
-
Glazen pot met deksel (500 ml) (potje vooraf uitgekookt)
-
Steelpan of waterkoker
-
Grote kom
Bereidingswijze
-
Doe de (ontpitte) dadels in een kom met heet water.
-
Laat ze 30 minuten hydrateren, zodat de dadels zacht worden.
-
Breng het mengsel over in een blender of keukenmachine en pureer het geheel.
-
Bewaar de dadelhoning in een glazen pot met deksel in de koelkast.
Opmerkingen
De dadelhoning of dadelstroop kan naar wens worden ingedikt of verdund. De siroop zal dikker worden als hij afkoelt. Het wordt zachter als hij op kamertemperatuur komt.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in: