Brené Brown over schuld

(Earth Matters | Käthy Gritter) Brené Brown vertelt in deze video over schuld, hoe het werkt en wat de effecten daarvan zijn. Geef jij iemand anders snel de schuld als er iets fout gaat?

Het eerste dat Brené Brown roept als ze een kop koffie laat vallen is: “Damn you Steve!” Steve is haar man en is op dat moment niet thuis. Brene Brown kwam door dit voorval tot het inzicht dat haar ‘blaming-gewoontes’ heel ver gingen.

Waarom doen we dit? Waarom geven we zo snel de schuld aan iemand anders als er iets misgaat? Omdat het ons een gevoel van controle geeft. Het is een manier om ons te ontladen van ongemakkelijke gevoelens en pijn. Dit is het tegenovergestelde van verantwoordelijkheid nemen.

Over Brene Brown:

Brené Brown is een onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston in de Amerikaanse staat Texas. Daarnaast is ze auteur van verschillende boeken en blogger. Haar werk is al meermaals in de Amerikaanse media besproken.

Haar onderzoek en boeken gaan onder meer over kwetsbaarheid, moed en schaamte. Browns onderzoek richt zich op authentiek leiderschap en oprechtheid in families, op scholen en in organisaties.


Bron: Earth matters  Foto: Tumisu


Je kunt ook interesse hebben in:

Heb jij last van een schuldgevoel als je tijd neemt voor jezelf?

Omgaan met problemen: wat is jouw copingstijl?

Translate »