Elfwegentocht: Friesland viert twee weken feest zonder een druppel benzine

(Global Heart | Esther Haasnoot) Elfwegentocht van 1 t/m 14 juli 2018: twee weken lang rijdt iedereen in Friesland alleen met fossielvrije voertuigen. Zo wil de provincie klimaatverandering een halt toeroepen.

De Elfwegentocht is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad Europa 2018 en van het Culturele Hoofdstad-project ‘Fossylfrij Fryslân’. De afsluiting is op zaterdag 14 juli en bestaat uit de grootste parade duurzame voertuigen ter wereld.

Elfwegentocht: It giet oan!

Op 14 juli 2018 zet de Elfwegentocht Parade een wereldrecord neer: de grootste parade van duurzame voertuigen ooit. In de aanloop naar de recordpoging gaat de hele provincie Friesland twee weken lang alleen maar fossielvrij reizen. Tenminste, als het aan de organisatie van de Elfwegentocht ligt. Het doel is naast het halen van het record, voornamelijk om te laten zien dat duurzaam reizen nú al mogelijk is.

Een hele provincie die op duurzame energie rijdt? Friesland creëert maximale aandacht voor duurzaam reizen op land en water. Volgens Rijkswaterstaat telt Friesland ruim 400.000 motorvoertuigen, waarvan ruim driekwart personenauto’s. Hoe krijg je 300.000 Friezen zo ver hun benzine- of dieselauto te laten staan?

Het is de bedoeling dat iedereen in de provincie twee weken lang rijdt of reist zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Al het woon-, werk-, school- en recreatieverkeer probeert fossielvrij te reizen.

In deze periode wordt alleen maar gebruikt gemaakt van duurzame vervoersmiddelen: elektrische auto’s en e-scooters, zonneauto’s, groengasbussen, waterstofvoertuigen, fossielvrije vaartuigen, fiets of benenwagen etc.. Alles komt voorbij, zolang het maar fossielvrij is!

Volgens wetenschapsjournalist Diederik Jekel moeten we in heel Nederland, niet alleen in Friesland, anders gaan denken.

“Ik vergelijk het weleens met afvallen. Vooral nu, want ik ben eigenlijk een beetje te dik. Je weet dat je gezonder moet eten, en je neemt je voor je daar aan te houden. Maar als je in de supermarkt staat, dan kies je toch voor de verkeerde dingen. Je bent het gewend. Je moet eerst je denkbeeld veranderen. Daarna kan je ergens gericht aan werken. Dit soort initiatieven zijn goed om dat denkbeeld te veranderen.”

Niet alleen voor de Friezen!

Vanaf de provinciegrenzen zullen uitsluitend fossielvrije voertuigen het verkeersbeeld bepalen. Ook bezoekers aan Friesland worden erbij betrokken. Bij de toegangswegen naar de provincie kunnen automobilisten overstappen in een elektrische auto. In dorpen komen liftplekken en deelauto’s, bij pompstations elektrische laadpalen.

Bouwe de Boer van stichting Fossylfrij Fryslân, energiecoördinator Leeuwarden en organisator van de Elfwegentocht, refereert graag aan het Elfstedengevoel. “Iedereen wil bij de Elfstedentocht zijn. Dat willen we hiermee ook oproepen.”

Guinness Book of Records

De Friezen willen drie wereldrecords neerzetten: de grootste parade van elektrische auto’s, voertuigen én boten. Elektrische voertuigen vanuit alle windstreken komen naar Friesland om een nieuw record te vestigen.

Volgens het Guinness Book of Records staat het huidige record ‘grootste stoet elektrische voertuigen’ op 746. De organisatie verwacht het huidige wereldrecord van 746 elektrische voertuigen ruimschoots te verbreken.

Voor de Elfwegentocht sluit Rijkswaterstaat maar liefst 13,5 kilometer snelweg af én de naast gelegen vaart.

Wereldrecord Elektrische Botenparade: 14 juli

Duurzaam reizen is niet alleen belangrijk op de weg, maar ook op het water! Op 14 juli wordt in Friesland voor het eerst ter wereld een record grootste stoet elektrische voertuigen neergezet. Om dit te kunnen realiseren hoopt de organisatie op een enorme parade van elektrische boten. Maar ook alle zeilboten, roeiboten, kano’s, zonneboten, suppers en vlotten mogen meedoen om te laten zien dat ook op het water duurzaam voortbewegen mogelijk is. De botenparade is onderdeel van de Elfwegentocht Parade. Om een officieel Guinness Book of Record te behalen is een stoet van 100 elektrische boten nodig. Alle vaartuigen zijn welkom zolang ze maar fossielvrij voortbewegen.

Elfvaarwegentocht: 12-14 juli

Wie graag op het water is en zin heeft aan een duurzaam uitje, kan meedoen met de Elfvaarwegentocht, of een deel daarvan. Alle fossielvrije vaartuigen zijn welkom! Meer weten of aanmelden kan via www.elfwegentocht.nl/water.

De boten- en Elfwegentocht Parade is de feestelijke afsluiting van een periode van twee weken waarin Friesland de wereld laat zien dat één hele provincie in staat is alles en iedereen te vervoeren, zonder dat er ook maar een druppel fossiele brandstof aan te pas komt. Zo toont Friesland op een indrukwekkende manier hoe het vervoer er in 2030 uit gaat zien.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Waarom duurzaam reizen er toe doet

Eindhoven krijgt als eerste stad ter wereld bewoonbare huizen die zijn gemaakt met een 3D-printer

 

Translate »