Harde wetenschap over de geneeskracht van het brein: Kan onze geest ons lichaam genezen?

(Nine For News | Robin de Boer) Iedereen zal het erover eens zijn dat de geest effect heeft op het lichaam. Je hoort een mooi liedje en krijgt spontaan kippenvel. Of je krijgt tranen in je ogen van een ontroerende film. Maar wist je dat je met je gedachten ook genezing kunt bewerkstelligen?

Dit idee is alleen gekaapt door new-agegoeroes en spirituele figuren en dat heeft de reputatie van de geest in de wetenschap bepaald geen goed gedaan. Jo Marchant, wetenschapper in hart en nieren, maakt hier in haar nieuwe boek Gezond verstand een einde aan. Geen kwakzalverij, maar harde wetenschap over de geneeskracht van het brein, zo klinkt het.

Ze laat zien dat ons brein een pijnstiller, een ontstekingsremmer, een antidepressivum en nog veel meer kan zijn. Op grond van neurologisch en medisch onderzoek toont Marchant aan wat nu écht de kracht van onze hersenen is.

 

Placebo-effect

In hoeverre is onze geest in staat het lichaam te genezen? Aan de hand van onderbouwde voorbeelden toont ze aan dat het placebo-effect van allerlei behandelingen wel degelijk een fysiologische basis heeft.

Zo maken onze hersenen zelf endorfinen, lichaamseigen opiaten, aan bij een behandeling waar de patiënt vertrouwen in heeft. Het pijnstillend effect hiervan is weldadig. Valium dat wordt voorgeschreven bij angststoornissen, heeft alleen effect als de patiënt weet dat hij het gebruikt.

Het resultaat bij antidepressiva blijkt vaak niet meer dan een placebo-effect te zijn. De positieve resultaten zijn namelijk toe te schrijven aan een verhoogde aanmaak van lichaamseigen stoffen.

Marchant neemt bewust een placebopil tegen knallende hoofdpijn na een uitputtende dag met twee zieke kinderen. En die werkt. “Het voelt toch wel goed om te weten dat ik daar alleen maar mijn eigen geest voor nodig heb gehad,” schrijft ze.

Ze volgt mensen met Parkinson die een placebopil krijgen, maar bij wie toch dopamine wordt aangemaakt en daarmee de effecten van een echte pil worden nagebootst. Marchant stelt kritische vragen over de huidige praktijken en legt uit wat we kunnen doen om de status quo te verbeteren.

 

Vooroordelen laten varen

Harde wetenschap over de geneeskracht van het brein: Kan onze geest ons lichaam genezen?Ze constateert dat er in de academische wereld een diepgewortelde weerstand bestaat tegen hypnotherapie, meditatie, biofeedback, mindfullness, acupunctuur en homeopathie. Het is tijd om die vooroordelen te laten varen, vindt ze, toevoegende dat de schade van medische interventies vele malen groter is dan alternatieve behandelingen.

De wetenschapsjournalist heeft heel Europa en Amerika afgereisd om gesprekken te voeren met zorgwerkers en gewone mensen. Haar stelling: het idee dat onze geest onze gezondheid kan beïnvloeden moet uit de pseudowetenschap worden gehaald en een plaats krijgen in het hart van de conventionele geneeskunde.

Ze laat zien dat er overtuigend bewijs is dat bijvoorbeeld hypnose en virtual reality pijn drastisch kunnen verminderen. De boodschap voor artsen is helder: het is van groot belang hoe patiënten zich voelen.

 

Verplichte kost

Hoewel we door mindfulness, biofeedback en spiritualiteit niet plotseling op magische wijze genezen, kunnen deze technieken ons volgens Marchant helpen om ons beter te voelen en verlagen ze de kans op stressgerelateerde aandoeningen zoals hartziektes.

Het boek Gezond verstand zou volgens New Scientist verplichte kost moeten zijn voor alle jonge artsen. En het lezen ervan is mogelijk niet alleen goed voor jou, maar ook voor je lichaam en je geest.

Boekentip: Gezond verstand

Bron: Nine For News

Translate »