Kip vriendelijk orkestgeluid: Nieuw-Zeelandse symfonieorkest speelt muziek voor kippen
(Global Heart) Nieuw-Zeelands orkest geeft een pluimveeshow voor kippen. Het schijnt een groot succes te zijn. Boeren hopen dat een klassiek concert – met Chook Symfonie nr. 1 – hun pluimvee ten goede zal komen.
Nieuw-Zeelands orkest speelt melodieën voor een gevederd publiek
Op een grijze vrijdagochtend op een boerderij in Hawke’s Bay kleedden leden van het Nieuw-Zeelandse symfonieorkest zich in hun zwarte opsmuk om hun nieuwste compositie in première te brengen voor een groot, goed gepluimd publiek. In plaats van hun gebruikelijke concertzalen bevonden de leden van het orkest zich op een pittoreske boerderij in Hawke’s Bay, Nieuw-Zeeland, omringd door duizenden kippen.
De rustgevende klanken van de barok voor kippen publiek
Je vraagt je misschien af wat de relatie is tussen kippen en klassieke muziek. Uit onderzoek is gebleken dat dieren, waaronder kippen, positief reageren op klassieke muziek. Volgens sommige studies reageren ze met name goed op barok muziek. Met deze kennis in de hand liet componist Hamish Oliver zich inspireren door barokcomponisten als Corelli, Bach en Schnittke om een speelse en kippen vriendelijke symfonie te creëren.
Om deze symfonie te kunnen ontwikkelen, vond een samenwerking plaats tussen het orkest en de biologische vrije uitloop kippenboerderij van Bostock Brothers.
Een aangepaste symfonie om het leven van de dieren te verrijken
De boerderij van de Bostock Brothers in Nieuw-Zeeland had de voordelen van het spelen van klassieke muziek voor hun kippen al ontdekt. In nauwe samenwerking met de boeren experimenteerde Hamish Oliver met verschillende instrumenten en geluiden om te bepalen welke de meest positieve reacties bij de kippen opwekten.
“We spelen al een paar jaar klassieke muziek voor de kippen, omdat goed is onderzocht dat het de kippen kan kalmeren”, zegt Ben Bostock, een van de twee broers die eigenaar zijn van de boerderij van Bostock Brothers.
Deze bijzondere samenwerking resulteerde in de op maat gemaakte compositie genaamd “Chook Symfonie nr. 1.”, exclusief voor de veeleisende kuikens. Wat deze symfonie onderscheidt is het gebruik van geluiden uit de pluimveewereld zelf. De componist Hamish Oliver, verwerkte op slimme wijze de nabootsing van kippengeluiden door de trompet, terwijl de hobo en fagot het gekakel van blaasinstrumenten imiteerden.
“De trompet imiteert de kip… de hobo en fagot zijn de meest kluckige blaasinstrumenten, vooral als je de rieten eraf haalt.”
Verbetering van het welzijn van kippen
Er werd uitgebreid geëxperimenteerd om de instrumenten en geluiden te identificeren die het meest effectief resoneerden met het kippenpubliek. Verrassend genoeg gaven deze gevederde enthousiastelingen de voorkeur aan zachtere deuntjes, waarbij ze een afkeer vertoonden van harde percussie en abrupte geluiden. Hun positieve reactie op de muziek was duidelijk zichtbaar toen ze zich vrijer tussen de bomen bewogen, wat een gevoel van tevredenheid aangaf.
Muziek overstijgt grenzen en creëert eenheid
Zo zie je maar weer, muziek kan grenzen overstijgen. Het verbetert niet alleen het leven van deze boerderijdieren, maar brengt ook een gevoel van rust bij mensen die de wonderen van de natuur en harmonieuze melodieën waarderen.
“Bij ons draait alles om welzijn – als het welzijn voor mensen is, is dat geweldig, als het welzijn voor alle soorten op de planeet is, is dat ook geweldig.”
Een gedenkwaardige samenwerking
Nauw samenwerken met de boeren en het horen van de realtime input van de kippen was een onvergetelijke ervaring voor Hamish Oliver. Het was een welkome afleiding van de typische kunstwereld, maar ook een bemoedigende samenwerking met de boerengemeenschap.
Ben Bostock, de eigenaar van de boerderij, stelt zich voor dat kippenboeren overal ter wereld dit unieke muziekstuk gebruiken om hun gevederde metgezellen een harmonieuze en gezonde omgeving te bieden.
De positieve reacties van de kippen bij de première suggereren dat deze samenwerking de weg kan vrijmaken voor verder onderzoek naar de effecten van muziek op het welzijn van dieren.
Bron: Global Heart