Lenig denken met alledaagse dingen: 3 tips voor briljante invallen

(Sigrid van Iersel) Waar halen andere mensen die briljante invallen vandaan? Als je je dat wel eens afvraagt, heb ik goed nieuws: met deze drie tips ontspruiten er uit jouw hoofd ook supergoede ideeën. Het geheim: lenig denken met alledaagse dingen.

Behalve op een fornuis kun je ook koken op andere hete oppervlaktes, zoals een auto.

Maar heb je er ook wel eens bij stil gestaan dat je de vaatwasser kunt gebruiken om te koken?

Het idee is afkomstig van chef-kok René Klein uit Doetinchem. Hij ontwikkelde een opwarmmaaltijd die hij in plastic zakjes stopte. Die zakjes legde hij in de afwasmachine om ze op te warmen.

Er zaten nog de nodige haken en ogen aan, want lang niet alles wordt gaar op een vaatwasprogramma van 65 graden celsius. Voor ingrediënten die juist langzaam op een lagere temperatuur moeten garen, is deze bereidingswijze echter juist ideaal. Kookboekenschrijver Yvette van Boven maakte in haar televisieprogramma Koken met Van Boven op deze spectaculaire manier een clean herbal spritz cocktail.

Lenig denken met alledaagse spullen

Je hoeft naar aanleiding van dit experiment niet meteen je magnetron in te ruilen voor je vaatwasser. Het laat wel zien dat meervoudig gebruik van keukenapparatuur verrassende perspectieven biedt. Lenig denken met alledaagse spullen.

Want die bieden veel meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht denkt. Je kunt allerlei opties aan elkaar knopen.

Mindblowing!

En wat met spullen kan, dat kan ook met ideeën.

Dat begint met anders kijken.

Je hoeft er helemaal geen moeilijke dingen voor te doen, het kan ook door te dwalen, een beetje rond te lummelen of hier en daar een praatje te beginnen. Het mooie is dat je zo vaak iets bruikbaars vindt, terwijl je misschien op zoek was naar iets anders. Met een mooi woord: serendipiteit.

1. Maak je eigen curiositeitenkabinet

In musea zie je ze wel eens: kastjes (vaak bijzonder mooi bewerkt) vol laadjes, waarin welgestelde verzamelaars uit vervlogen eeuwen hun schatten in bewaarden. Dat waren schelpen, stenen, kunstvoorwerpen, miniaturen, eigenaardige vormsels uit de natuur en ga zo maar door. Vaak zijn het wonderlijke spelingen der natuur.

Vreemdsoortige voorwerpen brengen ons op ideeën, omdat we er gemakkelijk nieuwe associaties bij krijgen. Het is dan ook een uitstekend hulpmiddel bij brainstormsessies. Maar ook als je zelf op een ander denkspoor wilt komen, bieden ze uitstekende diensten.

Leg daarom je eigen curiositeitenverzameling aan.

Denk aan vreemdsoortige voorwerpen uit winkels met tweedehands spullen. Zoek op vlooienmarkten naar ongewone gebruiksvoorwerpen uit andere landen, machineonderdeeltjes, speelgoed of handbeschilderde struisvogeleieren. Speur naar aparte voorwerpen en creëer je eigen wonderkamer.

Onderzoek de voorwerpen van alle kanten. Laat ze door je hand glijden. Voel, rammel en bewonder.

2. Focus op vragen

Nog een alledaagse inspiratiebron: vragen formuleren!

Daarmee bedoel ik jouw eigen vragen. Het formuleren van goede vragen is namelijk waardevol voor je denkproces. Waardevoller nog dan het vinden van de bijbehorende antwoorden als je tot vernieuwende ideeën wilt komen. Want vragen brengen je in contact met nieuwe zienswijzen die je buiten je eigen denksporen brengen.

Om jezelf hiertoe te stimuleren helpt het enorm als je hieraan een apart notitieboek wijdt (of reserveer hiervoor een deel van je bestaande notitieboek).

Besteed elke dag een kwartier aan het stellen van vragen over de dingen om je heen. Je wordt er een goede observator van.

  • Wat als..?
  • Waarom of waarom niet?
  • Hoe is dit veroorzaakt?

Allemaal voorbeelden van goede vragen. Maar ook: welke vragen liggen voor de hand (waardoor niemand ze stelt?) Wat wordt er nooit gevraagd?

Noteer niet alleen je vragen (en de mogelijke antwoorden) maar hou ook bij hoeveel vragen je stelt bij bijeenkomsten of ontmoetingen met andere mensen. Zo geef je jezelf inzicht in het aantal vragen dat je stelt en hoe je jezelf hierin ontwikkelt.

3. Ontmoet andere mensen

Tot slot deze inspiratiebron die gemakkelijk beschikbaar is: andere mensen. Ontmoetingen met nieuwe mensen vormen vaak belangrijkste ingrediënten voor nieuwe ideeen. Dus trek erop uit en ga andere mensen ontmoeten.

Niet de mensen die op jou lijken (wat we meestal doen) maar mensen met andere achtergronden, leefstijlen en opvattingen. Ontmoet ook mensen die je bewondert om hun creativiteit. Vraag naar hun aanpak. Leg je eigen ideeën aan hun voor en vraag ze om feedback.

Ga vooral ook in gesprek met kinderen. Door hun ongedwongen blik brengen ze je gemakkelijk op nieuwe gedachtesporen.

Bron: Sigrid van Iersel


Je kunt ook interesse hebben in:

Simpele stappen naar een nog gezonder leven

Mindsetgeheimen voor plannenmakers

Translate »