Grow your mind: Hoe een podcast over mentale gezondheid kinderen helpt floreren

(Global Heart | Esther Haasnoot) In Sydney, hebben leerlingen meegewerkt aan een podcast over mentale gezondheid, om kinderen en docenten over de hele wereld te helpen veerkrachtig te blijven. 

Leer kinderen zorgen voor hun mentale gezondheid

Wist je dat er dieren in je hoofd zitten? Het zijn er vier: een olifant, een waakhond, een uil en een bonte stern (een zwart met wit gevederde vogel, lijkt een beetje op een zeemeeuw). Ja, werkelijk. Ik was ook een beetje verrast. En deze dieren zijn ook nog eens voortdurend in gesprek met elkaar. Soms kan dat een hoop drukte in je hoofd veroorzaken. 

Want als één een beetje opgewonden raakt, bijvoorbeeld als de waakhond een bedreiging voelt en luidruchtig begint te blaffen, dan kan de rest niet meer goed met elkaar communiceren. Dan kan iemand zich gestrest, gedeprimeerd, verdrietig, overprikkelt of angstig voelen.

Grow your mind helpt kinderen floreren

De dieren in ons hoofd vertegenwoordigen namelijk elk een bepaald deel van de anatomie. De olifant staat symbool voor herinnering; de waakhond voor de amygdala (de grijze stof in de hersenen) die betrokken is bij emoties, gedrag en het verwerken van angst; de uil voor de prefrontale cortex die de cognitieve functie reguleert; en de bonte stern staat voor het vermogen om informatie te sorteren en te organiseren.

De personages worden gebruikt om de hersenfunctie en psychologische problemen, zoals angst of verdriet, te illustreren met verhalen over hun uitdagingen en beproevingen.

“Ik voel mij bevoorrecht wanneer ik ongemakkelijke gesprekken zie veranderen in positief leren” – Alice Peel, een basisschoollerares en mede-oprichter van Grow Your Mind,

Stimuleer veerkracht en harmonie

Op deze manier leren leerlingen van Woollahra al een paar jaar over hun geestelijke gezondheid en hoe ze ervoor kunnen zorgen, dankzij het gestructureerde welzijnsprogramma van de school op basis van de leermiddelen van Grow Your Mind

De leerlingen van de Woollahra Public School in Sydney, Australië, hebben in samenwerking met de sociale onderneming “Grow your mind” een geweldige podcast ontwikkeld. De podcast helpt kinderen de werking van hun mentale gezondheid beter te begrijpen en leert tevens hun emoties beter te hanteren en reguleren.. 

De makers hopen dat deze podcast een bron van inspiratie is voor onze huidige en toekomstige generaties om veerkrachtig te blijven.

“We hebben in het onderwijs een hoge focus op ons academisch leren, maar dat komt in het gedrang als we ons niet concentreren op mentale gezondheid en sociaal welzijn.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Kinderboeken kunnen meer doen om de nieuwe generatie te inspireren

De Earth Speakr-app nodigt kinderen uit om op te komen voor de planeet

Translate »