Kinderboeken kunnen meer doen om de nieuwe generatie te inspireren

(Global Heart | Esther Haasnoot) Kinderboeken kunnen meer doen om de nieuwe generatie te inspireren. Het is verassend hoe weinig het thema klimaatsverandering voorkomt in kinderboeken.

Opgroeien in een veranderende klimaat

De klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen waar kinderen over de hele wereld vandaag mee te maken krijgen. De gevolgen van die klimaatopwarming zijn niet langer een vaag probleem in de verre toekomst. Kinderen zijn zich al goed bewust van de dreiging. Bijna driekwart van de 11- tot 16-jarigen maakt er zich zorgen over hoe de klimaatverandering hun toekomst zal aantasten.

“Wat kinderen begrijpen, in tegenstelling tot veel volwassenen, is dat de klimaatverandering niet langer een ver of abstract thema is”, zegt David Bull, directeur van Oxfam UK.

De kracht van kinderboeken

Kinderboeken zijn booming. De Britse verkoop van kinderboeken steeg in 2016 met 16% met een totale verkoop van £ 365 miljoen. Wereldwijd is de boekenverkoop voor kinderen gestaag gestegen in alle leeftijdscategorieën. Maar weinigen boeken voor acht tot 11-jarigen bespreken het probleem.

Verhalen – al dan niet verteld via prentenboeken of mondelinge vertellingen – zijn één van de meest fundamentele manieren waarop we communiceren. Verhalen helpen kinderen empathie en creativiteit ontwikkelen. Dat wil zeggen, ze leren denken in een scala aan mogelijkheden en oplossingen rondom verhaalgebeurtenissen. En niet alleen dat; verhalen kunnen ook van invloed zijn op hoe kinderen verkiezen in deze wereld te handelen.

Verhalen voor verandering

Kinderen hebben te maken met de toekomstige bescherming van onze planeet, hun kennis en betrokkenheid is daarom van cruciaal belang. Kinderboeken kunnen kinderen helpen om de effecten van klimaatverandering te begrijpen. Tevens kan het hun ertoe aan zetten na te denken over hoe zij zich kunnen aanpassen aan een veranderende wereld. Als kinderen bezig zijn met het gedrukte woord, kunnen ze geïnspireerd worden om een ​​verschil te maken in de echte wereld. De combinatie van verhaallijnen met feitelijke informatie kunnen kinderen bij de hand nemen. Want verhalen ontwikkelen niet alleen de geletterdheid van kinderen, maar brengen ook overtuigingen, attitudes en sociale normen over. En dragen bij dat kinderen van een positie van machteloosheid naar een positie van mogelijkheid gaan. De verhalen die aan kinderen worden verteld maken het verschil!

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Hoe cultuur de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt

Lego wil zijn speelgoed volledig duurzaam maken

Translate »