CultuurEntertainmentInspiratieNatuur & DierenTechnologieTentoonstellingen

TeamLab Planet Tokyo drijvende bloementuin moedigt mensen aan een te worden met de natuur 

(Global Heart | Esther Haasnoot) De twee nieuwste tentoonstellingen van TeamLab Planet Tokyo moedigen bezoekers aan om hun relatie met de natuurlijke wereld te heroverwegen.

Een drijvende bloementuin in Tokio dompelt bezoekers onder met orchideeën die bewegen als je dichterbij komt

Volgens een onderzoek dat in 2015 werd uitgevoerd door het Bureau voor stedelijke ontwikkeling van Tokio, is slechts 7,5 procent van de Japanse hoofdstad gewijd aan groene ruimte. Maar nu kunnen zowel bezoekers als inwoners de kans krijgen om zich volledig onder te dompelen in alles wat groen en mooi is. Zonder een stap buiten de stadsgrenzen te hoeven zetten. 

TeamLab Planets heeft een missie om mensen te helpen de grenzen tussen het zelf en de wereld te overstijgen. Gelegen in Tokyo’s Koto City buurt, heeft de volledig interactieve faciliteit deze zomer twee intrigerende uitbreidingen toegevoegd aan haar collectie van geestverruimende tentoonstellingen.

TeamLab, dat in 2001 in Tokio werd opgericht, is een collectief van interdisciplinaire specialisten – kunstenaars, animatoren, programmeurs, ingenieurs, wiskundigen en architecten – die de verbanden tussen kunst, technologie, wetenschap en het milieu willen aantonen. 

Drijvende bloementuin: bloemen en ik zijn van dezelfde wortel, de tuin en ik zijn één

De driedimensionale massa zwevende bloemen, gecreëerd door TeamLab in Japan, heeft bezoekers niet alleen ontroerd met zijn technologische magie, maar ook met zijn overweldigende natuurlijke schoonheid.

Rust. Geduld. Begrip. Dat is wat de “ultra-technologen” van TeamLab de bezoekers willen laten ervaren wanneer ze dit nieuwe kunstwerk binnengaan. In dit werk genaamd “Flowers and I are of the Same Root, the Garden and I are One”, dompelen mensen zich onder in de bloemen en worden ze één met de tuin.

Deze immersieve installatie betekent een verandering voor het wereldberoemde collectief, dat bekend staat om het mixen van technologie en kunst door middel van interactieve projecties, LED’s, en soundscapes. Hier is het de natuur in plaats van de digitale creaties, dat de bezoekers in vervoering brengt.

13.000 levende en aromatische orchideeën

De museumruimte is volledig gevuld met bloemen. Het kunstwerk, dat in de zomer werd onthuld, bestaat uit meer dan 13.000 levende en aromatische orchideeën. De meeste orchideeën kunnen zichzelf in stand houden door eenvoudigweg water uit de lucht op te nemen. Door de unieke aard van de orchideeën, die geëvolueerd zijn om de sterkte van hun geuren aan te passen om insecten aan te trekken wanneer ze het meest actief zijn, varieert de geur van de bloemen gedurende de dag en is het sterkst na zonsondergang wanneer nachtelijke insecten op pad zijn – iets om in gedachten te houden als je van plan bent ‘s avonds een museumbezoek te brengen.

De orchideeën zijn opgehangen aan het plafond en groeien langs bijna onzichtbare draden die de indruk geven dat ze in de lucht zweven. Zodra je echter de orchideeën nadert, begint de kenmerkende magie van TeamLab vorm te krijgen. Mensen kunnen vrij ronddwalen in de bloemenpracht. Getriggerd door sensoren komen de bloemen langzaam omhoog, zodat je een open ruimte kunt betreden, om vervolgens achter je weer neer te dalen. Hierdoor ontstaan er open ruimtes. Als je andere mensen in het kunstwerk tegenkomt, zal jouw ruimte zich met die van hen verbinden en één enkele ruimte worden.

TeamLab Planet Tokyo

Futuristische versie van de oude Zen-tuinen

De zwevende tuin is bedoeld als een futuristische versie van de oude Zen-tuinen, die oorspronkelijk werden aangelegd om boeddhistische priesters te helpen zich meer één te voelen met de natuur. 

“Wanneer iemand aandachtig naar een bloem blijft kijken, kijkt de bloem terug. Op dat moment wordt men één met de bloem en kan men voor het eerst echt bloemen zien.”

Volgens het TeamLab zijn orchideeën de perfecte bloem voor de tentoonstelling. Ze zijn geëvolueerd om zonder aarde te groeien en symboliseren de veerkracht en het aanpassingsvermogen die het collectief via het kunstwerk hoopt te verkennen.

“De orchideeën hebben zoveel kleuren en er zijn zoveel verschillende soorten. Ze kunnen leven zonder aarde, en we kunnen zoveel dingen leren van deze orchideeën en andere planten. (Ze hebben) meer geschiedenis dan de mens.”

De tentoonstelling komt het best tot zijn recht wanneer je stilstaat in het midden van de ruimte, waar de drijvende planten zich langzaam om je heen sluiten. Omgeven door een spiegelende vloer, licht dat uit het plafond schijnt, de geuren van de planten en de betoverde soundscape van componist Hideaki Takahashi, is het een bevredigende, en bijna hallucinogene, aanval op de zintuigen.

“We gebruiken echte levende orchideeën, maar daarachter zitten zo veel technologieën,” – Takeshi Kudo, communicatiedirecteur bij TeamLab.

Mostuinen van resonerende microkosmossen-versterkte lichtkleur, zonsopgang, en zonsondergang

De andere tentoonstelling staat bekend als de “Moss Garden of Resonating Microcosms-Solidified Light Color, Sunrise, and Sunset”. Deze tentoonstelling bestaat uit een heuvelachtig, bemost gebied dat bezaaid is met eivormige mini-sculpturen (die microkosmos voorstellen) die bewegen en gloeien als er interactie mee is. De bezoekers worden sterk aangemoedigd om dit te doen. ‘s Ochtends hebben de ovoïden een metaalachtige, reflecterende glans, maar ‘s avonds lichten ze op in opvallende, neonkleuren. Als het waait of als de bezoekers er een beetje tegenaan duwen, beginnen de ovoïden helder te stralen en een resonerende toon uit te slaan.

TeamLab Planet Tokyo

Naast de twee nieuwe tentoonstellingen heeft teamLab Planets Tokyo nog negen andere kunstwerken, waaronder een kunstwerk dat bezoekers het gevoel geeft dat ze over water lopen, en een ander dat de illusie geeft vuur te kunnen manipuleren. 

Als je van plan bent om TeamLab Planets Tokyo te bezoeken voordat de tentoongestelde stukken in 2022 worden verwijderd, een woordje voor de wijsheid: bij het betreden van het museum zijn bezoekers verplicht hun schoenen uit te trekken, en dat is niet alleen vanwege de Japanse gewoonten. TeamLab gelooft dat het dragen van blote voeten de bezoekers helpt een intiemere ervaring op te doen met de kunstwerken die ze bekijken en de ruimte een beetje persoonlijker laat aanvoelen.

Het werk van TeamLab is opgenomen in de permanente collecties van een aantal musea over de hele wereld, waaronder het Museum of Contemporary Art in Los Angeles, het Asian Art Museum in San Francisco en de Art Gallery of New South Wales. 

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Time-lapse-video’s laten zien hoeveel planten gedurende de dag bewegen

Ondergedomplelde sculpturen in het onderwatermuseum van het Great barrier reef