8 signalen dat je geen plezier meer in je werk hebt
(soChicken | Jelle Hermus) Heb je gewoon een werkdipje of is er meer aan de hand? In dit artikel lees je welke signalen erop wijzen dat je geen plezier meer hebt in je werk. Herken je meerdere signalen? Dan is het tijd voor verandering.
Signalen dat je geen plezier meer in je werk hebt
1. Het kost moeite om jezelf te motiveren
Zodra de wekker gaat, voel je weerstand en dit gevoel wordt alleen maar erger zodra je op je werk aankomt. De werkdag die voor je ligt voelt als een enorme berg die je moet beklimmen.
Zelfs taken die je vroeger leuk of interessant vond, geven je nu geen plezier meer. Je merkt dat het werk je leegzuigt en het kost steeds meer moeite om jezelf te motiveren.
2. Er komt niets uit je handen
Je concentratievermogen is ver te zoeken en je laat je makkelijk afleiden. Kletsen met een collega of scrollen op je telefoon is een stuk leuker dan werken. Werk je vanuit huis? Dan doe je regelmatig huishoudelijke klusjes tussendoor.
Ook doe je veel langer dan normaal over je werkzaamheden. Iets wat je eigenlijk in een paar uur kunt afronden, verdeel je over meerdere dagen. Op die manier voorkom je dat er nog meer rotklussen op je bureau belanden.
Jezelf uitdagen kan helpen. Bijvoorbeeld door een wekker te zetten en een taak binnen die tijd af te ronden of door de kwaliteit van je werk omhoog te brengen.
3. Het contact met je collega’s of baas verloopt moeizaam
De mensen met wie we samenwerken hebben veel invloed op ons werkplezier. Voel je geen klik met je collega’s of merk je dat samenwerken moeizaam gaat? Dan kost dat veel energie.
Het kan ervoor zorgen dat je je steeds meer terugtrekt en niet meedoet aan gezamenlijke activiteiten of lunches.
Ook je leidinggevende speelt een belangrijke rol. Als jij je niet gezien en gehoord voelt op je werk of als er geen aandacht is voor jouw behoeften, dan gaat de lol er snel af. Je voelt je in de steek gelaten en vraagt je af waarvoor je het eigenlijk nog doet.
4. Je ervaart stress en staat constant onder druk
Een hoge werkdruk en stress zijn dodelijk voor je werkplezier. Misschien heb je extra verantwoordelijkheden gekregen, is er een reorganisatie geweest of hebben jullie te maken met personeelstekort.
Wat de reden ook is, je ervaart een hoge werkdruk en je hebt het gevoel dat je je werk niet meer kunt doen zoals je dat graag zou willen.
Hierdoor zit je niet lekker in je vel en kun je allerlei vage klachten krijgen – zoals een lage weerstand, vermoeidheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid en sombere gedachten. Trek dus op tijd aan de bel als je last hebt van stress.
5. Een werkdag lijkt eeuwen te duren
Om 10 uur ’s ochtends heb jij het gevoel alsof je er al een hele werkdag op hebt zitten. De minuten lijken voorbij te kruipen en je telt de uren totdat het weer weekend is.
Dit is meestal een teken dat je te weinig uitdaging ervaart en dat het werk je niet meer interesseert – of dat je je niet betrokken voelt bij de organisatie. Met andere woorden: het kan je allemaal niet zoveel schelen.
Dat is zonde, want de tijd die voorbij gaat, krijg je niet meer terug. Wil jij je tijd echt op deze manier besteden?
6. Je hebt het gevoel dat je stilstaat
Toen je met dit werk begon was alles nieuw en moest je nog veel leren. Nu weet je alles en doe je je werk op de automatische piloot.
Zijn er geen mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen of door te groeien? Dan kun je het gevoel hebben dat je stilstaat of vastzit in een baan die je niet verder brengt. Hierdoor verlies je op den duur het plezier in je werk.
De meeste mensen zijn nu eenmaal gelukkiger als ze nieuwe kennis of vaardigheden kunnen opdoen. Onderzoek of je een cursus of opleiding kunt doen. Of misschien kun je in je privétijd iets nieuws leren.
7. Je krijgt geen waardering voor je werk
Iedereen wil gewaardeerd worden. Waardering zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en met plezier je werk doet.
Krijg jij nooit een compliment voor je harde werk en heb je het gevoel dat anderen niet zien wat jij allemaal doet? Dan zorgt dat niet alleen voor minder werkplezier. Het kan ook effect hebben op je zelfvertrouwen.
Door een gebrek aan waardering ga je aan jezelf en je vaardigheden twijfelen. Je voelt je onbegrepen en vraagt je af wat jouw toegevoegde waarde is. Klinkt dit herkenbaar? Praat hier dan over met je leidinggevende.
8. Steeds vaker droom je van een ander leven
Je betrapt jezelf er steeds vaker op dat je aan het dagdromen bent over een ander leven. Een leven waar je positieve energie van krijgt, weg van je huidige baan.
Misschien droom je van meer vrijheid, werken met je handen of het starten van je eigen bedrijf. Niet alle dromen zijn zomaar waar te maken, maar je kunt wel onderzoeken welke waarden een belangrijke rol spelen in jouw dromen.
Zijn er manieren om die waarden op een andere manier in je leven te verwerken? Of maak een plan voor jouw droomleven, zodat je een doel hebt om naartoe te werken.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in:
Je zelfvertrouwen terugwinnen – mijn 5 tips (die echt werken)
Hoe maak je het veilig voor mensen om hun mond open te doen op het werk?