DIYLifestyleReceptenWonen

Citroenolie maken

(Wiki How) Citroenolie is een veelzijdig schoonmaakmiddel en huidverzorgingsproduct dat je gewoon lekker thuis kunt maken. Om citroenolie te maken heb je kokosolie, druivenpitolie of zoete amandelolie nodig, evenals enkele citroenen en een pot die je luchtdicht af kunt sluiten met een deksel.

Je kunt citroenolie maken op het fornuis als je een snelle methode wilt of je kunt koudgeperste citroenolie maken, wat 2 weken kost. Wanneer de citroenolie klaar is, kun je hem gebruiken om aanrechtbladen en vloeren schoon te maken, de olie in je bad doen of op je gezicht spuiten om je huid te kalmeren en te voeden.

Citroenolie maken op het fornuis

Was en droog 5 of 6 citroenen. Haal de stickers van de citroenen en spoel ze af onder de koude kraan. Schrob de citroenen tijdens het spoelen met een spons of groenteborstel om pesticiden en vuil te verwijderen. Droog de citroenen daarna af met een doek of vellen keukenpapier.[1]

  • Door de citroenen schoon te maken zullen er geen pesticiden in je citroenolie terechtkomen.

Haal de schil van de citroenen met een dunschiller of zesteur. Als je geen dunschiller of zesteur hebt, dan kun je een schilmesje of kaasrasp gebruiken om de schil te verwijderen. Schraap met de dunschiller over de buitenkant van de citroenen en verwijder lange slierten van de schil. Doe de schillen in een kom en zet de kom apart om de schillen later gebruiken.[2]

  • Het gele deel van de schil is het deel van de citroen dat olie bevat. Je hoeft het witte deel niet van de citroen te halen.

Kook een halve pan water op het fornuis en draai het vuur dan omlaag. Als je een au bain-mariepan hebt, dan kun je die gebruiken om citroenolie te maken. Je kunt anders een gewone pan gebruiken. Vul de pan voor de helft met water, zet hem op het fornuis en draai het vuur omhoog. Wacht totdat je bellen naar het wateroppervlak ziet komen, en draai het vuur dan omlaag naar de laagste stand.[3]

  • Als je een gewone pan gebruikt, zorg dan dat je genoeg ruimte in de pan hebt voor een kom.
  • Wanneer je het vuur omlaag hebt gedraaid zou het water moeten stoppen met koken.
  • Het is belangrijk dat je het vuur helemaal omlaag draait zodat je de citroenolie niet kookt.

Doe de citroenschillen en 250 ml kokosolie in een kom. Als je een au bain-mariepan gebruikt, doe je de kokosolie en citroenschillen in het bovenste deel van de pan. Als je een gewone pan gebruikt, giet je de olie in een kom die klein genoeg is om in de pan te passen.[4]

  • In plaats van kokosolie kun je ook druivenpitolie en zoete amandelolie gebruiken.

Zet de kom in de pan met water en laat alles 2-3 uur pruttelen. Laat de kom met de olie en de citroenschillen langzaam in het hete water zakken. Houd de citroenolie in de gaten om te zorgen dat hij niet gaat koken.[5]

  • Draag ovenhandschoenen zodat je je handen niet brandt.
  • De warmte trekt langzaam alle natuurlijke oliën uit de citroenschillen en mengt de oliën met de kokosolie.

Laat de olie 2-3 uur afkoelen. Draag ovenhandschoenen om de hete kom vast te pakken. Schakel het fornuis uit en haal de kom uit de pan met water. Zet de kom met olie op je aanrecht en dek hem af met aluminiumfolie of plastic folie.[6]

  • Wacht met de volgende stap totdat de olie afgekoeld is tot kamertemperatuur.

Zeef de olie in een pot. Gebruik een zeef of een stuk kaasdoek om de citroenolie te zeven en de citroenschillen uit de olie te halen. Als je alles op de juiste manier gedaan hebt, zouden de natuurlijke oliën uit de citroenen gemengd moeten zijn met de olie die je gebruikt hebt.[7]

  • Gebruik een pot die je luchtdicht af kunt sluiten met een deksel zodat je citroenolie langer meegaat.

Zet de pot op een donkere, koele plek neer. Bewaar de citroenolie op een koele, donkere plek als de koelkast of voorraadkast. Je kunt de citroenolie maximaal een maand bewaren voordat hij bederft.[8]

Koudgeperste citroenolie maken

Maak 5-6 citroenen schoon onder de koude kraan. Spoel de citroenen schoon onder de koude kraan en schrob ze met een ruwe spons of groenteborstel. Haal de stickers van de citroenen en droog de vruchten af met een doek of vellen keukenpapier.[9]

  • Door de citroenen schoon te maken weet je zeker dat je citroenolie puur is en niet besmet is met schadelijke pesticiden.

Haal de schil van de citroenen en doe alles in een luchtdichte pot. Gebruik een schilmesje, een dunschiller of een zesteur om de schil eraf te halen. Haal de schil in lange slierten van de citroenen en doe de slierten in een pot met een deksel.[10]

  • Je hoeft alleen het gele deel van de schil te verwijderen, want dat is het deel dat citroenolie bevat.
  • Gebruik een pot met een inhoud van een halve liter.

Giet genoeg olie in de pot om de schillen te bedekken. Vul de pot met 250 ml druivenpitolie, zoete amandelolie of kokosolie. De olie zou de schillen op de bodem van de pot moeten bedekken. Draai het deksel op de pot en schud met de pot.[11]

Zet de pot op een zonnige vensterbank en schud hem twee weken lang een keer per dag. Schud dagelijks met de pot om de citroenolie te mengen met de kokosolie, druivenpitolie of amandelolie. De natuurlijke olie in de citroenschillen zal gemengd worden met de olie die je in de pot hebt gedaan.[12]

  • De warmte van de zon helpt om de oliën met elkaar te mengen.

Zeef de olie om de schillen eruit te halen. Giet de olie in een zeef of een stuk kaasdoek dat je boven een kom gespannen hebt. Zo scheid je de citroenschillen van het oliemengsel. Gooi de citroenschillen in de vuilnisbak wanneer je ze uit de olie gezeefd hebt.[13]

Bewaar de olie maximaal een maand op een koele, donkere plek. Bewaar de olie in een luchtdichte pot en zet de pot in de koelkast of een keukenkast. Je kunt de olie nu gebruiken als schoonmaakmiddel of als natuurlijk huidverzorgingsproduct.[14]

Benodigdheden

  • Citroenen
  • Zesteur, dunschiller of schilmesje
  • Pan
  • Water
  • Kaasdoek of zeef
  • Pot met een deksel

Waarschuwingen

  • Als je citroenolie op je huid gebruikt, kan je huid gevoeliger voor uv-straling worden. Gebruik daarom altijd een goede zonnebrandcrème als je van plan bent om naar buiten te gaan.
Bronnen