Dode huidcellen verwijderen met suiker

(Wiki How) Met suikerkorrels kun je dode huidcellen op een relatief milde manier verwijderen. Suiker bevat zelfs een beetje glycolzuur, waardoor je huid zacht wordt en minder snel vervelt.[1] Het is geen wondermiddel voor huidproblemen, maar het is wel heel goedkoop en veilig. Onthoud dat elke scrub je huid kan beschadigen als je het te vaak gebruikt.

Je huid scrubben met suiker

dode huidcellen

Methode1

Je lichaam scrubben

1.Begin met bruine, witte of rietsuiker. Rietsuiker is een krachtige lichaamsscrub, vooral goed voor je voeten en ruwe huid. Bruine suiker heeft kleinere korreltjes en bevat veel vocht, waardoor het een zachtere optie is. Witte kristalsuiker zit daar tussenin: het heeft net zulke kleine korrels als bruine suiker, maar het bevat niet zoveel vocht.[2]

 • Voor je begint moet je weten dat de scrub tijdelijk rode vlekken kan geven als je een gevoelige huid hebt.[3]Doe het voor de zekerheid als je een avondje voor jezelf hebt, wanneer je het wilt uitproberen.

2. Kies een olie. Olijfolie is een veelgebruikte optie, maar elke natuurlijke olie is goed. Door de olie is de suiker makkelijker aan te brengen, en het houdt je huid tegelijkertijd gezond. Kies de olie op basis van je huidtype en persoonlijke voorkeuren:

 • Probeer bij een vette huid saffloerolie, hazelnootolie of druivenpitolie.[4][5]
 • Bij een erg droge huid kun je kokosolie, sheaboter of cacaoboter proberen.[6]Je kunt het even opkloppen zodat het makkelijker smeert.
 • Als je sterke geuren wilt vermijden, neem dan druivenpitolie, saffloerolie of zoete amandelolie.[7]

3. Meng suiker en olie. Meng 1 deel suiker met 1 deel olie zodat je een dikke pasta krijgt. Als je een sterkere scrub wilt, doe dan 2 delen suiker met 1 deel olie.

 • Als je witte kristalsuiker gebruikt, hou dan de verhouding 2:1 aan.[8]
 • Als je plekken met acne of gesprongen adertjes gaat scrubben, maak dan een heel milde scrub, met bijvoorbeeld 1 deel suiker en 2 delen olie. Door te scrubben kunnen deze aandoeningen erger worden.[9]

4. Doe er etherische olie bij (optioneel). Als je een geurtje en eventueel voordelen voor de gezondheid wilt toevoegen, doe er dan wat etherische olie bij. De scrub mag nooit voor meer dan 1 tot 2 procent uit etherische olie bestaan. Je kunt ongeveer 48 druppels per 250 ml andere ingrediënten gebruiken, of drie druppels per eetlepel scrub.[10]

 • Tijm, munt en andere kruiden kunnen de scrub antibacteriële eigenschappen geven.[11]Dat is goed tegen acne, maar het kan de gevoelige huid wel irriteren.
 • Gebruik geen citrusolie, komijn, gember en engelwortel zonder met je huisarts te overleggen. Deze kunnen je overgevoelig maken voor licht, waardoor je een pijnlijke reactie kunt krijgen als je in de zon komt.[12]

5.Was je huid. Als je huid vies is, gebruik dan water en een milde zeep om het schoon te maken. Als je huid al schoon is, hoef je het alleen maar goed nat te maken. Als je een droge huid scrubt, kan het rood worden en geïrriteerd raken.

 • Heet water of heftige zeep kunnen de huid irriteren, waardoor het gevoelig of pijnlijk wordt. Als je huid al gevoelig is, kan zelfs een milde suikerscrub pijn doen.

6. Scrub met het suikermengsel. Wrijf voorzichtig met de suikerscrub over je huid. Wrijf ongeveer 2 tot 3 minuten in ronddraaiende bewegingen over alle delen van je lichaam. Wrijf voorzichtig; als het pijn doet of rood wordt, scrub je te hard.

7. Spoel het af en droog je af. Spoel het af met warm water en dep je huid dan droog. Je kunt hierna een hydraterende lotion of nog wat van de olie zonder suiker op je huid smeren.

8. Herhaal dit niet vaker dan elke twee weken. Na ongeveer twee weken is de buitenste huidlaag vervangen.[13]Als je te snel opnieuw scrubt, kun je levende cellen beschadigen in plaats van dat je de dode huidcellen verwijdert. Dan krijg je een rode, ruwe huid, die gevoelig is voor infecties.[14

dode huidcellen

Methode2

Je gezicht scrubben

1. Ken de risico’s. Hoewel suiker redelijk mild is, is het nog steeds schurend. Dat betekent dat het dode huidcellen kan verwijderen, maar dat het ook de gevoelige huid kan irriteren. De meeste mensen hebben geen problemen, maar als je het niet goed gebruikt, kan het je gezichtshuid beschadigen en kan het pijn doen.[16]

 • Als je acne of gesprongen adertjes in je gezicht hebt, kun je beter geen scrub gebruiken die de huid schuurt.[17]

2.Begin met bruine of witte suiker. Bruine suiker is de zachtste soort suiker, dus dat is de beste optie als je een gevoelige huid hebt. Witte kristalsuiker bevat minder vocht en voelt wat korreliger. Het kan ook werken, maar het is niet aan te raden als je een gevoelige huid hebt.

3. Meng het met olie of honing. Meng 2 eetlepels suiker met 2 eetlepels plantaardige olie. Je kunt ook honing gebruiken in plaats van olie. Honing bestaat vooral uit suiker, dus daarmee scrub je je huid nog meer.

 • Saffloerolie en olijfolie zijn goede opties. Voor meer advies over olie kun je in het deel hierboven kijken.

4. Was je gezicht. Als je gezicht vies is, maak het dan schoon met een milde zeep en warm water. Als je gezicht al schoon is, maak het dan goed nat zodat de suikerscrub niet te veel schuurt.

 • Was je handen goed om te zorgen dat er geen vuil op je gezicht komt.

5. Doe je haar naar achteren. Doe je haar met een elastiek naar achteren zodat het niet in je gezicht hangt. Je kunt de scrub onder de douche afspoelen, maar het is beter om plakkerig haar te voorkomen.

6. Scrub je huid met suiker. Schep 1-2 eetlepels van je suikerscrub op je vingertoppen. Breng dit aan op de plekken die je wilt scrubben en maak ronddraaiende bewegingen. Doe dit 2-3 minuten heel voorzichtig zodat je de dode huidcellen verwijdert. Als je scrubt mag het geen pijn doen. Als het wel pijn doet of gevoelig is, scrub je te hard.

7. Spoel de suiker af. Maak je zachtste washand nat met warm water en wring het uit. Leg het op je gezicht en poets de suiker voorzichtig af. Herhaal dit tot je gezicht schoon is.[18]

8. Droog je gezicht af en doe een moisturizer op. Gebruik een schone handdoek en dep je gezicht droog. Als je je huid nog zachter wilt maken, kun je nu een vochtinbrengende lotion in je huid masseren. Doe dit 1-2 minuten lang, dan is je huid zo zacht als zijde.

Tips

 • Dit werkt ook goed bij gesprongen lippen. Dan worden ze weer zo zacht als fluweel!
 • Suiker hydrateert je huid maar heel even, en uiteindelijk kan het je huid juist uitdrogen.[19]Door de olie in de scrub wordt je huid langduriger gehydrateerd.
 • Bewaar suikerscrub in een afgesloten bakje op een koele plek. Als je er een paar druppels vitamine-E-olie bij doet, kun je het langer bewaren.[20]Hoe lang je het precies goed kunt houden is afhankelijk van het soort olie dat je gebruikt.
Bron: Wiki How
Translate »