Olie winnen uit sinaasappels
(Wiki How) De olie die uit sinaasappels geëxtraheerd wordt is een ingrediënt voor veel schoonmaakmiddelen en recepten, vanwege het aangename aroma en krachtige vet oplossende eigenschappen.
Men beweert dat het goed is voor de gezondheid. Met slechts een paar schillen kun je thuis sinaasappelolie maken die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Je kunt ook vrij makkelijk sinaasappelolie extraheren, en het vermengen met gewone oliën die je voor het koken gebruikt, zodat je een heerlijk geurende olie hebt die je kunt gebruiken om mee te koken, en die je in je huis kunt sprenkelen.
Methode 1: Etherische olie van sinaasappels in een potje maken
Leg alle materialen klaar. Als je sinaasappelolie wilt extraheren in een pot, dan heb je een weckpot nodig, een zesteur, en wat pure alcohol. Wodka werkt het beste als je etherische olie van sinaasappel wilt maken, omdat het bijna geen smaak heeft. Daardoor zal het de sinaasappelgeur in de olie niet overheersen.
Schil de sinaasappel. De etherische olie in sinaasappels, limoneen, zit voornamelijk in de schil. Daarom is het belangrijk dat je de sinaasappels eerst schilt, voordat je de olie gaat maken.[1] Je kunt de schil van de sinaasappels met een mes verwijderen, of de schil er met een zesteur afhalen.[2]
-
- Voor het beste resultaat kun je het beste de albedo (het ‘wit’ van de sinaasappel) er niet afsnijden. Want dat deel van de sinaasappel bevat erg weinig limoneen en geeft het mengsel een bittere smaak.
- Als je geen zesteur hebt, dan kun je ook een rasp, een dunschiller of een aardappelschilmesje.
- De hoeveelheid sinaasappelen die je nodig hebt hangt af van de hoeveelheid sinaasappelen die je hebt, of hoeveel etherische olie je wilt maken.
Droog de sinaasappelschilletjes. Als je de schilletjes eenmaal verwijderd hebt kun je ze laten drogen. Leg ze op een stuk keukenpapier, en laat ze in direct zonlicht liggen totdat ze helemaal droog zijn. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad in het land waar je woont, kan dit soms wel een paar dagen duren. Om dit proces te versnellen kun je de sinaasappelschillen eventueel in kleine stukken snijden (1 of 2,5 cm.).[3]
Maal de schilletjes. Als de schillen eenmaal gedroogd zijn, doe je ze in een keukenmachine. Maal ze totdat je een grof mengsel hebt. Let op dat je de sinaasappelschillen niet te lang droogt. Want dan kan het limogeen verloren gaan.[4]
-
- Als je een rasp of zesteur gebruikt hebt, dan hoef je de schilletjes niet verder fijn te malen.
Warm de pure alcohol op. Vul een kom met warm kraanwater. Het is de bedoeling dat het water warm is, maar ook weer niet te heet (ongeveer 30°C). Zet de fles met de pure alcohol in de kom met het warme water, en laat het ongeveer 20 minuten staan.[5]
-
- Wodka is erg geschikt voor deze toepassing.
- Je kunt ook koude alcohol gebruiken. Maar met warme alcohol zul je meer olie aan de sinaasappelschillen kunnen onttrekken.[6]
Giet de opgewarmde pure alcohol over de schilletjes heen, en schud dit mengsel goed. Doe de geraspte of gemalen sinaasappelschillen in een weckpot. Schenk er genoeg alcohol overheen totdat alle schilletjes bedekt zijn. Als je ze helemaal overgoten hebt, dan doe je de pot dicht en dan schud je de pot stevig gedurende enkele minuten.[7]
Laat het mengsel twee of drie dagen staan. Schud het mengsel gedurende die dagen twee tot drie keer per dag. Je kunt het mengsel ook langer dan een paar dagen laten staan. Hoe vaker je schudt en hoe langer je het laat staan, hoe meer olie er vrij zal komen.[8]
Giet het mengsel af. Gebruik een koffiefilter of een kaasdoek om het mengsel te zeven, en giet het mengsel af in een ondiepe kom. Zorg ervoor dat je al het vocht in de kom afgiet.[9]
Laat de alcohol vervliegen. Dek de kom af met een doek of met wat keukenpapier, en laat het zo een paar dagen staan. Hierdoor kan alle alcohol in het mengsel vervliegen. Als alle alcohol in het mengsel eenmaal verdampt is, dan is je sinaasappelolie klaar.[10]
-
- Laat de doek niet in het mengsel vallen. Het zuigt dan namelijk de olie op.
- Als de alcohol eenmaal verdampt is, dan kun je de overgebleven olie in een flesje of potje met een deksel doen.
Methode 2: Olie op smaak brengen met sinaasappel
Kies een soort olie uit. Als je een olie een smaak wilt geven, dan kun je het beste iets kiezen met een milde geur, en iets wat neutraal is als je ermee gaat koken. Olijfolie is goed verkrijgbaar in de supermarkt en neemt makkelijk smaken op. Maar de smaak van de olijven kan overheersen. Je kunt ook extra virgin olijfolie, arachideolie, druivenpitolie of avocado olie gebruiken. Al deze oliën hebben een mildere smaak.[11]
-
- Als je een milde olie neemt, dan is de kans groter dat de olie de smaak en geur opneemt die je nastreeft.
Rasp de schil. Zorg dat je de sinaasappels wast en afdroogt voordat je begint, zodat er geen pesticiden in de olie komen. Gebruik dan een zesteur, rasp of een dunschiller om de schil van de sinaasappel te schillen. De hoeveelheid sinaasappelen die je nodig hebt hangt af van de hoeveelheid olie die je gebruikt. Over het algemeen heb je ongeveer 2 eetlepels geraspte sinaasappel nodig per een kopje olie.[12]
-
- Probeer niets van het wit van de sinaasappel mee te raspen of schillen.
Verwarm de olie en de schilletjes. Doe de sinaasappelschillen in een klein steelpannetje en bedek deze met olie. Verwarm de pan gedurende vijf minuten of totdat er bubbels in de olie verschijnen, op een middelhoog vuur. Laat de olie en de schilletjes niet te heet worden, want dan verbrandt het mengsel en dan gaan de smaak en geur verloren.[13]
-
- Door de olie te verwarmen wordt de olie uit de sinaasappels geëxtraheerd en vermengd met je andere olie.
Haal het steelpannetje van het vuur. Laat het steelpannetje een paar minuten afkoelen. Als je een minder sterk mengsel wilt, haal de schilletjes dan al uit de olie met een zeeflepel tijdens het afkoelen. Als je een sterkere smaak wilt, laat de schilletjes dan in de olie terwijl het mengsel afkoelt, en giet pas af als je de olie in een fles giet.[14]
- Als je de schilletjes al tijdens het afkoelen eruit haalt, dan zal je olie een lichtere kleur hebben. Als de schilletjes erin blijven tijdens het afkoelen, dan zal de olie wat meer troebel lijken.
Methode 3: Toepassingen van de sinaasappelolie
Vermeng het met Castile zeep. Je kunt een krachtig en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel maken door sinaasappelolie te vermengen met Castile zeep. Voeg simpelweg een theelepel sinaasappelolie extract toe aan een fles Castile zeep, en je hebt een geweldige allesreiniger. Castile zeep wordt namelijk gemaakt van plantaardige oliën, niet van synthetische stoffen, en is geschikt voor de gevoelige huid en biologisch afbreekbaar.[15]
- Limoneen heeft vetoplossende eigenschappen en is een natuurlijk schoonmaakmiddel. Het werkt vooral goed bij het schoonmaken van pannen en andere keukenmaterialen.
Gebruik het als muggen-werend middel. Insecten hebben een hekel aam limoneen, en slechts een paar druppels sinaasappelolie kunnen de muggen urenlang verdrijven. Breng simpelweg wat druppels aan op je hals, armen en andere stukken onbedekte huid, en je zal merken dat je een stuk minder door muggen gestoken wordt. Je kunt ook een beetje limoneen rondom een tent druppelen zodat er minder muggen naar je tent komen.[16]
- Zorg dat er geen limoneen bij een open vuur komt. Het is namelijk zeer ontvlambaar. Het is zelfs zo licht ontvlambaar dat sinaasappelschillen erg geschikt zijn om vuur mee aan te maken.
Verbeter je gezondheid. Er wordt beweerd dat de etherische olie in sinaasappels tegen verschillende soorten kanker werkt. Sommige artsen gebruiken limoneen ook om galstenen mee te vergruizen, en er is wat wetenschappelijk onderzoek dat aangetoond heeft dat het cholesterolgehalte erdoor verlaagd kan worden. Maar sinaasappelolie waar limoneen in zit is geen vervanging voor een medische behandeling.[18]
- Ga eerst naar je huisarts voordat je een limoneen supplement neemt of voordat je sinaasappelolie inneemt.
Tips
- Je kunt de olie ook koud persen uit de sinaasappelschillen. Maar deze methode is alleen handig als je heel veel sinaasappelolie produceert.
Bron: Wiki How
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
10 manieren om zwarte komijnzaadolie te gebruiken voor je haar en huid