Recept: Vietnamese lenterolletjes (springrolls)
(Global Heart | Esther Haasnoot) Maak je eigen lenterolletjes. Deze heerlijke loempia’s, ook bekend als Nem’s, Goi Cuon of springrolls, zijn verfrissend, kleurrijk en makkelijk om te maken. Je hoeft ze niet te bakken of te frituren en ze bevatten heel weinig calorieën. Nou, waar wacht je nog op, nodig wat vrienden en familie uit en maak er een loempiafeestje van!
Vietnamese lenterolletjes
Ingrediënten:
Rijstvellen of rijstpapier ø 16 cm (verkrijgbaar bij toko en supermarkt)
Slablaadjes
Wortel, in reepjes gesneden
Rode paprika, in reepjes gesneden
Rode kool, in dunne plakjes gesneden
Komkommer, in dunne plakjes gesneden
Avocado, in reepjes gesneden en besprenkeld met limoensap om fris te blijven
Koriander
Glasnoedels

Je kunt het variëren met:
Taugé
Knoflook
Cashewnoten
Rode peper
Munt
Lente uitjes
Taugé
Rode ui
Gezouten pinda’s
Limoen
Mihoen
Bietjes
Bieslook
Gekookte eieren
Peterselie
Tofu
Zalm
Surimi
Tonijn
Kip
Garnalen
Rundvleesreepjes
etc.
Je vult de loempia’s met ingrediënten die je lekker vindt en serveer het met dipsausjes.

Sausjes
Je kunt bij deze springrollss allerlei sausje serveren. Een zoete ketjap (manis) of zoute ketjap is heerlijk. Ook wat ketjap met sesamolie gemengd is een prima dipper. De loempia’s smaken ook lekker met een pinda- of chilisaus.
Hoe wikkel je loempia’s in?
Het vullen en rollen van de loempia’s is een leuke bezigheid. Dus, laat je tafelgenoten dit gezellig zelf doen. Zet een bord met alle ingrediënten op tafel, zodat iedereen zijn eigen favoriete vulling kan kiezen.
Het rollen van een springroll of loempia is niet moeilijk. Je zult het snel onder de knie krijgen. Als je al eens een burrito hebt gevouwen, kun je zeker loempia’s maken! Stress niet als je loempia’s niet helemaal perfect zijn.
Bereidingswijze:
Vul een brede, ondiepe kom met wat water. Spring Roll wrappers (rijstvel of rijstpapier) hoeven NIET gekookt te worden. Het moet worden geweekt in een kom met water om zacht te worden. Leg alle groenten op de snijplank om een lopende band te vormen. Neem voorzichtig een wrapper, dompel hem lichtjes in het water en haal hem er dan snel uit. De wikkel zal snel zacht worden. Leg de rijstvel op een bord en leg het slablad in het midden. Maak de rolletjes door er een paar reepjes wortel, paprika, kool, komkommer, biet en avocado op te leggen. Top af met wat koriander. Begin met rollen door de voorste rand over de toppings te trekken, rol één keer om, vouw beide kanten naar binnen en eindig met rollen. Vietnamese loempia’s moeten gelijk worden opgegeten.
De lenterolletjes vergen een beetje voorbereiding, maar als je eenmaal doorhebt hoe je een loempia rolt, is het helemaal waard! Je zult deze overheerlijke loempia’s steeds weer opnieuw willen maken.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in:
Tempeh bereiden en marineren – mijn fouten én oplossingen om het goed te doen

