Tempeh bereiden en marineren – mijn fouten én oplossingen om het goed te doen

(Leukegeit | Billy) Tempeh bereiden en marineren. Lijkt moeilijk, is het niet. Ben je (nog) niet bekend met tempeh, laat me je er dan kennis mee maken. De laatste tijd heb ik me verdiept in de wondere wereld van het bereiden van tempeh – en ik deel graag mijn ervaringen met je.

Tempeh bereiden – wat is tempeh eigenlijk?

Voordat we tempeh bereiden is het goed om te weten wat tempeh eigenlijk is. Laten we hier eens mee beginnen. Tempeh is een blok samengeperste bonen (meestal sojabonen) die, in tegenstelling tot tofu, gefermenteerd zijn. Het fermentatieproces vindt plaats in een warmhoudkast die een precieze warmte nodig heeft tussen 28-32 graden Celsius.

Precies, gefermenteerd. Schimmels dus. Klinkt ranzig, maar geen zorgen: je proeft hier helemaal niks van. Vergelijk het maar eens met een blauwe schimmelkaas. Zit ook vol met schimmel – en toch is het heerlijk om te eten.

Tempeh is dé perfecte vleesvervanger die ook nog eens een goede bron van eiwitten bevat (19 gram per 100 gram tempeh – 20% eiwitten dus). Daarnaast bevat tempeh ook nog eens de nodige calcium, magnesium en ijzer.

tempeh bereiden

Goed spul.

Maar als je denkt dat je er bent als je in de supermarkt een blok tempeh hebt gekocht, dan moet ik je helaas teleurstellen. Je kunt tempeh in principe rauw eten, maar het heeft een muffe smaak. Mijn vriend vindt rauwe tempeh zelfs een beetje ruiken naar muurverf. Niet lekker dus.

Dus is het goed om tempeh te voorzien van een laagje marinade. Gewoon een simpele marinade voldoet om tempeh lekker te maken.

Tempeh marineren

Als je eenmaal een lekkere marinade hebt gevonden, dan is tempeh je grootste vriend. Mijn marinade is meestal een combinatie van onderstaande ingrediënten:

 • Een blok tempeh van 250-300 gram
 • 2 eetlepels olijfolie (of zonnebloemolie)
 • 3 teentjes geperste knoflook
 • 1 cm verse gember, fijngesneden
 • 3 laurierbladen
 • 60 gram rietsuiker
 • 40 ml sojasaus
 • 3 theelepels sambal (+ optioneel 1/4 Spaanse peper in reepjes)

En zo maak je de marinade:

 1. Verwarm de olijfolie in een wokpan en voeg de knoflook, Spaanse peper, gember en laurierbladen toe totdat het lekker gaat ruiken. Dit duurt al met al een kleine vijf minuten.
 2. Voeg rietsuiker, sambal en sojasaus toe en breng de marinade aan de kook. Zodra de saus wat ingedikt is, is de marinade klaar voor gebruik.

Tempeh bereiden – 3 manieren

Het bereiden van tempeh kan op verschillende manieren en ik moet je eerlijk zeggen dat ik hier tot een jaar geleden nooit een kei in ben geweest. De tempeh werd te droog, het smaakte nergens naar of ik liet de tempeh aanbranden op de barbecue. Bah.

Tot het moment dat ik een aantal maanden geleden een workshop heb gevolgd om zelf tempeh te maken. Een leerzaam moment was toch wel om te horen dat ik tempeh te droog bak en dat frituren de lekkerste manier is om tempeh te bereiden.

Dit heeft er voor gezorgd dat ik de laatste tijd ben gaan experimenten met het bereiden van tempeh.

De instructeur van de workshop gaf dus aan dat tempeh in principe het lekkerste is als je het frituurt. En inderdaad, toen ik tempeh laatst in kleine blokjes kort in een steelpannetje vol zonnebloemolie had gefrituurd werd het lekker. Heel lekker zelfs.

Maar -je kent me misschien een beetje- om nou persé iets te moeten frituren, voordat het lekker wordt, daar hou ik niet zo van. Dus heb ik nog twee manieren voor je gevonden om tempeh te bereiden.

1. Tempeh frituren

Dit is waarschijnlijk de meest bekende manier om tempeh lekker te maken. Het is heel simpel.

 1. Zorg dat je genoeg (zonnebloem)olie in een steelpannetje hebt en snijd de tempeh ik kleine blokjes/reepjes (zie foto)
 2. Bak de tempeh, zodra de olie heet genoeg is, goudbruin en krokant. Dit duurt zo’n 5-7 minuten. Laat de tempeh uitlekken op een stuk keukenpapier.
 3. Maak ondertussen bovenstaande marinade om de tempeh een lekkere smaak te geven. Hussel de tempeh door de marinade en je hebt een lekker bijgerecht.

2. Tempeh stomen

Een gezondere manier om tempeh te bereiden is door deze te stomen. Dit is misschien nog wel makkelijker dan frituren.

 1. Snijd de tempeh in dunne plakken en zet ondertussen een pan met stoommand met een klein laagje water op het vuur.
 2. Pak een stoommand en leg de plakken tempeh verdeeld over het mandje en sluit de pan af met een deksel.
 3. Laat de tempeh zo’n 15-18 minuten stomen, afhankelijk van de dikte.
 4. Vervolgens kun je de tempeh in kleine blokjes snijden en verwerken in een heerlijke curry als vleesvervanger.

3. Tempeh verkruimelen

tempeh-marineren kruimels

Een nieuwe manier om tempeh te gebruiken in de keuken is door het als het ware uit elkaar te trekken. Een soort gyros, maar dan van tempeh. Zo ga je te werk:

 1. Verkruimel een blok tempeh boven een wokpan en bedek de tempeh met wat water.
 2. Zet het vuur hoog en stoom de verkruimelde tempeh tot het meeste water is geabsorbeerd, dit duurt ongeveer 15 minuten.
 3. Maak ondertussen een mengsel van: 1 eetlepel venkelzaad, 1 theelepel oregano, 1/4 Spaanse peper in reepjes, 1 theelepel salie, 2 teentjes geperste knoflook, 2 eetlepels soja saus, 1 eetlepel olijfolie en het sap van een halve citroen.
 4. Giet het overige water na 15 minuten af en voeg het zojuist gemaakte mengsel aan de tempeh toe op middelhoog vuur. Blijf gedurende 10 minuten af en toe roeren tot de lichtbruin is geworden.

Zoals je ziet is tempeh erg veelzijdig en kun je het in veel recepten gebruiken. Mijn favoriete tempeh recepten waar ik tempeh inmiddels in verwerk zijn curry’s en gewoon als bijgerecht.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Wat is gefermenteerde voeding? Alle feiten en tips op een rij

Recept | Hoe bereid je tofu?

Translate »