Sinaasappelschillen zijn nuttig, gooi ze niet weg!

(World Unity | Kraven) Gooi je sinaasappelschillen vooral niet in de vuilnisbak. Ze zijn een multifunctioneel reinigingsmiddel, een prima cosmetisch product en nog zo veel meer…

Tegen geurtjes in de microgolfoven

Vul een grote schaal met lauw water en leg er rijkelijk sinaasappelschillen in (of schillen van andere citrusvruchten). Voeg er nog enkele druppels sinaasappel- of citroensap aan toe en zet de schaal dan 2 à 3 minuten in de microgolfoven op een gemiddeld vermogen.

Om olijfolie te aromatiseren

Snij de sinaasappelschil (zonder het wit, enkel de zeste) van 2 of 3 biosinaasappelen (onbehandelde) in fijne reepjes. Doe ze in een fles met 25 cl extra vierge olijfolie en sluit de fles hermetisch af. Bewaar ze op een donkere, koele plaats (de kelder bijvoorbeeld) en laat de zeste een week trekken. Daarna heb je heerlijke aromatische olijfolie.

Tegen matte glazen

Glazen worden vaak mat wanneer ze in de vaatwasmachine worden gereinigd. Je kunt ze weer laten glanzen door ze 5 à 10 minuten te laten weken in een teiltje warm water waaraan sinaasappelschillen zijn toegevoegd. Daarna moet je ze afwassen met een klassiek vaatwasmiddel (gewone detergent) en spoelen met fris, helder water. Het citroenzuur in de schillen werkt in op de glazen en zorgt ervoor dat je de kalkaanslag en zeepsporen gemakkelijk kunt verwijderen.

Tegen katten die in je tuinaarde of potgrond komen krabben

Katten houden niet van de geur van sinaasappelschil (van die van peperkorrels evenmin trouwens). Als je wilt dat katten niet meer in je potgrond komen krabben, leg je gewoon wat sinaasappelschillen in je pot of tussen de planten.

Als peeling 100% puur natuur

Gooi een twintigtal sinaasappelschillen in een goed warm bad. Het citroenzuur in de schillen zal de dode cellen van je huid losweken. Het is een heerlijk geurende en superzachte natuurlijke peeling voor je huid.

Bron: World Unity

Translate »