Experiment met zesurige werkdag groot succes

(De Goed Nieuws Krant) Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar werknemers hebben hun werkdag van 8 uur teruggebracht zien worden tot 6 uur, zonder dat ze geld hebben ingeleverd. Het gaat om een experiment in een Zweeds bejaardentehuis. Door de werkdag te verkorten hoopt men de kwaliteit en efficiëntie van het werk te verbeteren. Dat meldt The Guardian.

Alerter en energieker

De verpleegkundigen in het bejaardentehuis hebben in februari de switch gemaakt van een achturige naar een zesurige werkdag. En dat werkt zijn vruchten af: ,,Ik was eerst altijd moe. Als ik thuiskwam, viel ik meteen in slaap op de bank”, aldus Lise-Lotte Pettersson (41), werkzaam als assistent-verpleegkundige in bejaardentehuis Svartedalens in Göteborg. ,,Maar nu niet. Ik ben nu veel alerter en heb veel meer energie voor mijn werk en voor mijn gezin.”

Het Svartedalens-experiment is een inspiratie voor anderen in Zweden. Zo hebben werknemers orthopedische chirurgie van het Sahlgrenska University ziekenhuis in dezelfde stad hun werkdag ook zien veranderen in een werkdag van zes uur. Hetzelfde geldt voor de artsen en zusters in twee ziekenhuisinstellingen in Umeå. De trend beperkt zich niet alleen tot de publieke sector, ook kleinere bedrijven beweren dat een kortere werkdag de productiviteit verhoogt en het personeelsverloop verlaagt.

In het bejaardenhuis Svartedalens wordt het experiment als succes ervaren, ook al heeft men veertien extra werknemers in moeten huren. Dat kost de gemeente geld, maar volgens Ann-Charlotte Dahlbom Larsson, hoofd van de ouderenzorg in het tehuis, is het personeelswelzijn beter en de kwaliteit van de zorg hoger. ,,Sinds de jaren 90 hebben we meer werk, dat moet worden verricht met minder mensen. Dat gaat gewoon niet meer”, stelt zij. ,,Er is veel sprake van ziekte en depressiviteit in de zorgsector als gevolg van uitputting. Het gebrek aan balans tussen werken en leven is voor niemand goed.”

Beter werk

Daar is Pettersson, een van de 82 zusters die werkzaam zijn bij Svartedalens, is het daar mee eens. Volgens haar vraagt zorgen voor ouderen voortdurend om waakzaamheid en creativiteit. Op een zesurige werkdag kan een hogere kwaliteit van zorg worden geleverd.

Roland Paulsen, onderzoeker aan de University of Lund, legt uit dat na een eeuw van minder werkuren, meer vakantiedagen en een vervroegde pensioenleeftijd, de hoeveelheid werk voor het eerst in de geschiedenis stijgt. Harder en langer werken is echter niet altijd goed, stelt hij. ,,Politici zeggen al lange tijd dat we meer banen met meer uren moeten creëren. Werk is een doel op zich geworden”, legt hij uit. ,,Maar de productiviteit is verdubbeld sinds de jaren 70, dus technisch gezien zouden we het zelfs met een vierurige werkdag moeten redden.”

Bron: De Goed Nieuws Krant

Translate »