Zeewier als alternatief voor plastic verpakkingsmaterialen
(Global Heart | Esther Haasnoot) De meest milieubewuste persoon zal afval goed scheiden, recyclen en herbruikbare tassen meenemen naar de supermarkt, maar onbedoeld belandt nog steeds teveel plastic in de oceaan. Plastic is overal, het is voor altijd. Onze dagelijkse winkelgewoonten hebben een enorme impact op de vervuiling van onze omgeving.
Vervuiling door plastic afval is een wereldwijd probleem
Je kunt niet meer om plastic heen. Je hoeft maar een winkel in te lopen en bijna alles zit in plastic verpakt. Wereldwijd wordt jaarlijks circa 250 miljoen ton aan plastic geproduceerd, waarvan 40 procent gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal. Plastic is dan ook veelzijdig inzetbaar en handig in gebruik. Echter in veel van de producten die wij dagelijks gebruiken bevinden zich microplastics. Het zijn juist deze microplastics die diepgaande problemen veroorzaken. Plastic bestaat onder meer uit PVC, PET, polyetheen, polypropeen en polystyreen. Door UV-straling en slijtage valt plastic in kleinere fragmenten uiteen en ontstaan er microplastics. Microplastics zijn fragmentjes plastic kleiner dan 5 millimeter. De meeste plastics zijn niet biologisch afbreekbaar hierdoor blijven deze microplastics in het milieu rondcirkelen. Deze deeltjes vervuilen onze steden, bossen, weilanden, rivieren, stranden en oceanen.
Wanneer plastic afval in het milieu belandt, is dit slechts het begin van het probleem. Microplastics worden regelmatig door zoogdieren, vogels en vissen voor voedsel aangezien. Deze dieren kunnen deze microplastics niet verteren. De hoeveelheid plastic in hun lichaam hoopt zich op waardoor een dier uiteindelijk komt te overlijden.
“Op dit moment worden er bijna 300 diersoorten met uitsterven bedreigd doordat ze door plastic afval sterven,” aldus Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation
In ander geval eten deze dieren de microplastics op, wij eten weer deze en zo belanden deze microplastics weer op onze eigen bordje. Ook belanden deze plasticdeeltjes in onze rivieren, zeeën en oceanen. Zuiveringsinstallaties weten deze microplastics niet uit het water te zuiveren en waardoor deze deeltjes ook terug te vinden zijn in ons drinkwater, voeding en cosmetica. Hierdoor heeft plastic niet alleen een enorme impact op de vervuiling van het milieu maar is eveneens schadelijk voor mens en dier. Het opruimen van het plastic is slechts één aspect, minstens net zo belangrijk is het vinden van een beter alternatief voor plastic.
Wat te doen met deze op plastic gebaseerde planeet?
Een manier om dit probleem aan te pakken kan zijn, door een overstap te maken naar meer duurzamer en milieuvriendelijker materialen.
Indonesië staat bekend als ‘s werelds op een na grootste vervuiler. 90% van de plastic afval komt in de oceaan terecht. Daarentegen bestaat een groot deel van de industrie uit zeewierlandbouw, en is Indonesië is ook de grootste producent ter wereld van zeewier. Toch leven in Indonesië veel zeewiertelers in armoede en weten niet echt de economische vruchten te plukken.
Zeewier als alternatief
Het in Indonesië gevestigde bedrijf Evoware is met een nieuw concept gestart waarmee een eco-oplossing voor voedsel verpakkingsmaterialen wordt aangeboden. Volgens hen zou het niet alleen plastic afval in het land kunnen verminderen, maar ook de levensonderhoud van de verarmde boeren in flink Indonesië verbeteren. Zo hoopt Evoware bij te dragen aan de oplossing van beide problemen.
Mede-oprichter van Evoware David Christian vertelde dat hij de verpakking heeft ontwikkeld om dit groeiende mondiale probleem te bestrijden:
“Ik zag hoeveel plastic afval hier wordt geproduceerd, dat honderden of duizenden jaren nodig heeft om deze vervuiling te kunnen reduceren. We kunnen vele hectares aan kusten schoon houden, tonnen plastic afval verminderen, het slechte krediet van de boeren verminderen, het inkomen van boeren en de welvaart van boerenfamilies verhogen.”
De op zeewier gebaseerde verpakkingen zijn:
- Voedzaam en gezond, bevat veel vezels, vitamines en mineralen
- In warm water oplosbaar
- Halal gecertificeerd, veilig om te eten en geproduceerd in overeenstemming met de HACCP-normen
- Zelfs zonder conserveringsmiddelen heeft het een houdbaarheid van 2 jaar
- 100% biologisch afbreekbaar en werkt als een natuurlijke meststof voor planten.
- Printbaar en smeltbaar en sealbaar
- Kan worden aangepast om iets een specifieke smaak, kleur en merklogo te geven
Verpakkingen die je kunt eten, drinken en composteren
Milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en (let op…) eetbaar en gezond! Deze zeewier verpakkingsmaterialen zijn ontworpen voor gebruik met voedingsproducten, het lost volledig op in warm water en is zelfs in niet-opgeloste vorm eetbaar. Ook zijn Zeewier verpakkingsmaterialen volledig biologisch afbreekbaar. In tegenstelling tot kunststof hoeven consumenten zich hierbij geen zorgen te maken over waar het na gebruik terecht zal komen.
Evoware zegt dat de op zeewier gebaseerde biokunststof niet veel smaak heeft. In feite is het bijna smaak- en geurloos. En blijkbaar is het ook goed nog eens heel gezond.
Zeewier kent iedereen als het gladde groene vel waarin de sushi is gerold. De zoutwaterplant vindt zijn weg in vele Aziatische voedseltoepassingen, deze zoutwaterplant zit bomvol koolhydraten, eiwitten, vitamines en vetzuren .
“Zeewier is meer dan alleen een bron voor humane voeding en veevoer. Alginaat uit bruine wieren en carrageen uit rode wieren zijn bekende polysacchariden die worden toegepast in onder meer wondverband en als verdikkingsmiddel en stabilisator in voedingsmiddelen zoals vla”, vertelt Paulien Harmsen van Wageningen UR Food & Biobased Research
“Wieren kunnen meer markten bedienen dan alleen de food-sector. Ook veevoer, chemicaliën en halffabricaten voor de chemische industrie en energie behoren technisch tot de mogelijkheden”, aldus Groenendijk van Universiteit Wageningen.
Nieuwe technologieën weten een symbiose te creëren tussen milieubehoud en persoonlijk gemak
Er is een hoopvolle kijk op de toekomst. Over de hele wereld worden nieuwe toepassingen en technologieën ontwikkeld. Veel bedrijven wenden zich tot recyclebare of duurzame verpakkingen als een manier om de impact van hun bedrijf op het milieu te verminderen. Consumenten zijn meer dan ooit geïnformeerd over de milieu-impact van verpakkingen. Hierdoor worden duurzame verpakkingen belangrijker voor bedrijven, omdat het belangrijk is voor de consument. Hoewel de vraag naar biokunststoffen de afgelopen jaren is toegenomen zijn er nog vele acties nodig om deze sector voort te stuwen.
Ook in Nederland liggen innovatieve kansen voor zeewierteelt en duurzame, milieuvriendelijke producten. Al moet in Nederland wel nog heel wat gebeuren voordat grootschalige zeewierboerderijen realiteit zijn. Hier hebben wij te maken met een ruw zeeklimaat van soms twintig meter hoge golven in een windstorm. Kennisinstellingen Marin en Deltares berekenen welke constructies nodig zijn om de zeewierteelt weerbaar te maken tegen het ruwe zeemilieu.
Er moet vandaag de dag nog veel worden gedaan om met plastic afval om te gaan. Maar technologieën zoals deze, die een synergie creëren tussen milieubehoud en persoonlijk gemak, zijn geweldige stappen in de goede richting.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in: