Medici waarschuwen: hele generatie jongeren met rugproblemen door slechte houding

(Health Bytes) Een zestienjarige met een hernia, een twaalfjarige met een bochel, medici kijken er niet meer van op. Ze waarschuwen dat jongeren steeds vaker nek-  schouderklachten rugproblemen krijgen doordat ze onderuitgezakt op een stoel hangen en te weinig bewegen.

Rugproblemen door slechte houding

De slechte houding ontstaat door het groeiende gebruik van computers, tablets en smartphones. “Al vanaf hun vierde zitten ze bijna de hele dag op school, ze sporten minder en hangen meer achter de computer. De druk op die tussenwervelschijven is veel te groot”, constateert André Grotenhuis, neurochirurg in het Radboudumc in het AD.

Die slechte houding wordt nauwelijks meer gecorrigeerd. Volgens de artsen en therapeuten moet er iets gebeuren om te voorkomen dat hele generaties ontstaan met grote lichamelijke klachten. Van Loon: “Vroeger was het bij iedereen bekend dat je op de houding van de kinderen moest letten. ‘Geen dubbeltjes zoeken’, ‘rechtop zitten’; lichaamstrots werd je aangeleerd. Maar dat is uit ons systeem verdwenen.”

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) erkent de problemen. “Als we hier geen aandacht voor vragen, krijgen we veel meer mensen met rugklachten en uiteindelijk zelfs meer arbeidsongeschikten,” voorspelt adviseur Frans Pijpers.

Bron: Health Bytes


Je kunt ook interesse hebben in:

Minder moe en meer vitaliteit: 10 natuurlijke tips

The importance of yoga in kids’ development

Translate »