Ben jij een people pleaser?
(Global Heart | Esther Haasnoot) Een People pleaser is een van de aardigste personen die je kent. Ze staan altijd als eerste voor je klaar. Ze zeggen nooit “nee” en ze krijgen hun taak gedaan. Tot nu toe klinkt dit geweldig, helaas kan dit een extreem ongezond gedragspatroon zijn.
Hoe weet je of jij een people pleaser bent?
Door jezelf de volgende vragen te stellen kun je er achter komen of je een people pleaser bent;
Hoeveel tijd en energie besteed jij aan het denken en zorgen maken om de problemen van andere mensen? Voel jij het als jouw verantwoording om de problemen van anderen op te lossen? En nemen deze problemen van anderen zoveel ruimte in zodat jij je erdoor beheerst voelt en daardoor niet meer aan je eigen behoeften toekomt? Hoe zit dat met de mensen die dicht bij jou staan? Wil je perfect zijn voor je vrienden, partner of kind? Ga je meestal mee in wat andere mensen van jou willen?
Klinkt dit je bekend in de oren? En je hebt op de meeste vragen “ja” geknikt? Dan ben je waarschijnlijk een people pleaser.
De meeste mensen hebben de behoefte om zich veilig, geliefd en geaccepteerd te voelen, het zit in onze DNA. Sommige mensen denken dit voor elkaar te krijgen door alle eigen behoeften, dromen, gevoelens en verlangens aan de kant te schuiven ten behoeve van een ander.
Dit kan een tijdje lijken te werken omdat er minder uiterlijk conflict is, maar een innerlijk conflict groeit.
De keerzijde van altijd aardig gevonden willen worden
Wanneer je constant het welzijn en de verlangens van andere mensen voorop stelt ten koste van jezelf, ontstaat er een interne waterval van negatieve gevoelens. In plaats van je goed te voelen over het behagen van anderen, begin je jezelf verwaarloosd, opgebrand en als vanzelfsprekend te voelen.
Je denkt: “ik ben er altijd voor anderen maar wanneer ik iemand nodig heb staat er niemand voor mij klaar”.
Omdat je bent die je bent, denk je dat het verkeerd is om deze gevoelens te voelen. Dus je begint je gevoelens te negeren of ze te onderdrukken.
Gevoelens worden “altijd” op de een of andere manier tot uitdrukking gebracht. Je onderdrukte gevoelens kunnen verschijnen als chronische pijn, ziekte, prikkelbaarheid en subtiele sabotage. Vaak komen er mensen op je pad die jou je onderdrukte en verwaarloosde gevoelens spiegelen.
Beginnend in de kinderjaren
Deze vorm van behagen gaat verder dan alleen vriendelijkheid. Het gaat om een aangeleerde persoonlijkheidsstijl wat meestal stamt uit de kindertijd. Sommige kinderen leren onderlinge acties binnen het gezin te observeren. Wanneer bijvoorbeeld ouderlijke discipline oneerlijk of onvoorspelbaar is, leren kinderen voorzichtig en coöperatief te zijn om conflicten te vermijden.
De intense behoefte om anderen te behagen en te verzorgen is diep geworteld in ofwel angst voor afwijzing en/of faalangst. Angst voor afwijzing kan komen uit vroege relaties waarin liefde voorwaardelijk was. Relaties waarin je werd afgewezen, in de steek gelaten, of iemand emotioneel niet beschikbaar was. Faalangst kan het gevolg zijn van vroege ervaringen met zware straffen voor zelfs kleine fouten.
Het behouden van relaties is een belangrijke missie. Je streeft ernaar lief en charitatief te zijn en eigen karaktereigenschappen te verwerpen waarvan je denkt dat ze dat doel niet dienen. We zijn ons niet bewust dat elke keer als we verbergen wie we zijn om iemand anders te plezieren, we een beetje zelfrespect opgeven.
Ben je iemand vergeten?
Wat zou je doen wanneer je de problemen van anderen niet hoeft op te lossen? Het kan net zo moeilijk zijn om “nee” te zeggen tegen iemand die je nodig heeft als tegen iemand die misbruik van je maakt. Soms komt het op beide neer.
Het kan voelen alsof je moeten kiezen tussen jezelf opofferen of een relatie opofferen. Wanneer je “nee” zegt voel je je schuldig. Zeg je “ja” dan wordt je weer boos op jezelf en de ander. Of je het nu wel of niet doet, het voelt alsof je verdoemt bent. De pijn en conflicten die je juist probeert te vermijden blijven groeien.
Wanneer je altijd op zoek bent naar iets of iemand anders buiten jou, mis je het contact met je wezen en het bewustzijn dat je liefdevolle groei zal brengen. De enige persoon waar je daadwerkelijk controle over kunt hebben ben jezelf, en die ben je vergeten.
Hoe kun je dit veranderen?
Verandering begint met de vraag: “Wat wil ik nu echt?” Natuurlijk is dit de moeilijkste vraag voor een diehard people pleaser. Veel van de problemen die je in je leven ervaart kun je oplossen door te leren jezelf volledig lief te hebben, en door eigen weg te gaan.
Het is mogelijk om je stem, je kracht en je passie te vinden. Het vereist opnieuw kennismaken met dat deel van jezelf dat je verborgen houdt.
Het is een proces om je gevoel van eigenwaarde en zelfrespect te verhogen. En de schaamte te helen waarvan je misschien niet eens wist dat je dit bij je droeg. Het is een waardig avontuur van zelf-ontginning.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Positief omgaan met negatieve mensen – 5 praktische tips die werken