Jezelf discipline bijbrengen – 5 praktische tips
(soChicken | Jelle Hermus) Jezelf discipline bijbrengen is makkelijker dan het lijkt. Richt je op de kleine stappen, dan kun jij ook meer discipline ontwikkelen.
“The surest test of discipline is its absence.”
Clara Barton
Ik ben lui én ik heb discipline
Ik beschouwde mezelf altijd als iemand met weinig discipline. Maar een paar vrienden wezen me erop dat ik één van de meest gedisciplineerde mensen ben die ze kennen. Wat ik eerst gek vond, waarna ik veel over mezelf leerde.
Want dat is het ding – ik vind mezelf best lui. En ik bén ook lui. Maar tussen mijn momenten van luiheid door doe ik de dingen die ik moet doen om mijn doelen te bereiken.
Zelf vind ik natuurlijk altijd dat het beter kan. Maar het is wel waar: ik doe vaak dingen die moeten gebeuren, terwijl ik liever videogames zou spelen of dutjes zou doen.
En dat is discipline. Dingen doen omdat ze moeten gebeuren, ook als je er geen zin in hebt. Ook als je liever op de bank hangt met Netflix en wijn.
Discipline brengt je vrijheid
Jezelf discipline bijbrengen klinkt alsof je jezelf heel erg moet beperken. Alsof je leven verandert in een strafkamp waarin je nooit meer iets leuks mag doen.
Maar ik ervaar het juist andersom. Mijn discipline brengt me juist vrijheid.
Waarom? Omdat ik erop kan vertrouwen dat ik doe wat ik moet doen. En doordat ik die dingen doe, kan ik het leven bouwen dat ik wil ervaren. En kan ik écht ontspannen zijn op de momenten dat ik mezelf ‘vrij geef’.
Discipline geeft je controle over jezelf. En dat brengt vrijheid. Je kunt je leven namelijk sturen in een richting die je kiest, in plaats van dat het ‘ontstaat’ op basis van waar je die dag wel of geen zin in hebt.
Hoe meer discipline je hebt, des te vrijer je bent.
Sterker nog – het zijn de meest gedisciplineerde mensen die de discipline kunnen opbrengen om goed te ontspannen wanneer dat nodig is. Om vrij te nemen en niet te werken. Om te lanterfanten zodat creativiteit de ruimte krijgt.
Want hoewel het voor veel mensen makkelijk is om lui te zijn, is het voor een heleboel andere mensen makkelijk om gewoon door te blijven werken en nooit te ontspannen.
Wil je jezelf discipline bijbrengen? Dan ben je hier op het juiste adres. Laten we eens kijken welke stappen je kunt zetten.
1. Begin met kleine taken
Klein beginnen is mijn advies. Discipline is als een spier: je traint het door te oefenen. Hoe vaker je traint, des te sterker het wordt en des te grotere taken je kunt oppakken.
Als je jezelf discipline wilt bijbrengen kun je daarom het best klein beginnen.
- Begin niet aan een uitgebreide work-out routine. Begin met een kleine work-out en bouw het vanaf daar langzaam op.
- Wil je vroeger opstaan? Neem dan de tijd om langzaam te wennen aan je nieuwe slaaproutine. Zet de wekker elke dag een minuut eerder.
- Wil je gezonder eten? Richt je dan steeds op één eetmoment per keer. Verbeter bijvoorbeeld eerst je ontbijt of een tussendoortje. En zodra je daar helemaal aan gewend bent ga je door naar het volgende eetmoment.
- Wil je productiever werken? Plan je werk beter en werk in kleine sprints van ongeveer een halfuur, waarna je jezelf even pauze geeft. De boog kan niet altijd gespannen zijn.
- Heb je geen zin om aan de slag te gaan en voel je veel weerstand? Doe dan iets heel kleins. Misschien wilde je het hele huis schoonmaken, maar kun je jezelf er écht niet toe zetten. Maak dan bijvoorbeeld alleen het toilet schoon. Iets doen is altijd beter dan niets doen als het aankomt op jezelf discipline bijbrengen.
Begin klein en bouw je discipline rustig op. Als je nooit krachttraining hebt gedaan begin je ook niet met het gooien van boomstammen. Logisch.
2. Luister naar de weerstand
Weerstand is interessant. Het is dat stemmetje in je hoofd dat je tegenhoudt om te beginnen. Het begint te zeuren zodra het werk moeilijk wordt, en het wordt steeds sterker als je het vaker zijn zin geeft.
Neem weerstand serieus en luister ernaar. Hoe beter je begrijpt waar het vandaan komt, des te makkelijker je door de weerstand heen kunt duwen.
- Besef dat dit stemmetje in je hoofd het liefst lui wil zijn. Dus steeds als je iets moeilijks wilt doen zul je die weerstand voelen.
- Je voelt weinig weerstand als je lekker in de flow zit. Dus het is fijn als het je lukt vaker in die fase te komen. Werk met meer focus en minder afleiding om dit voor elkaar te krijgen.
- Visualiseer hoe je super productief bezig bent aan de taak die je uitstelt. Door je brein alvast te laten ‘wennen’ aan de situatie zal de weerstand verminderen.
- Onderhandel met het stemmetje in je hoofd. ”Oké, we gaan geen uur sporten. Laten we beginnen met een kwartier, en dan zien we wel of we doorgaan.” De kans is groot dat de weerstand wegvalt en je zin hebt om door te gaan als je eenmaal bezig bent.
- Onderzoek waar je bang voor bent. Vaak voelen we weerstand omdat we worstelen met perfectionisme en faalangst. We zijn bang dat we imperfect zullen zijn of zullen falen, en daardoor beginnen we liever niet. Maar door nooit te beginnen, zal er nooit iets veranderen.
Discipline is leren door de weerstand heen te werken. En je omzeilt de weerstand grotendeels door kleine stappen te zetten.
3. Anticipeer op valkuilen
Laat je faalangst los. Je gaat falen. Je zult terugvallen in je oude patronen. Daar hoef je niet bang voor te zijn – daar kun je op anticiperen.
Als je al weet dat je gáát falen, hoef je alleen nog maar uit te zoeken hoe je waarschijnlijk zult falen. Als je dat weet, kun je deze valkuil op voorhand al wegnemen.
Stel: je wilt elke dag hardlopen – een gewoonte waar je veel discipline voor nodig hebt. Maar je weet nu al dat je het moeilijk zult vinden om dit vol te houden op dagen dat je korter hebt geslapen, omdat je dan meer weerstand zult voelen.
Wat kun je doen?
- Investeer in een hardloop outfit waarin je comfortabel kunt hardlopen in de regen.
- Of spreek een alternatieve work-out met jezelf af die je enkel uitvoert als het regent (zoals yoga in de woonkamer).
- Bedenk een oplossing voor momenten waarop je laat naar bed bent gegaan. Misschien kun je later op de dag hardlopen. Of kun je volstaan met korte maar intense krachttraining, zodat het je minder tijd kost ’s ochtends.
Hoe meer valkuilen je identificeert, des te beter je er omheen kunt lopen. Je zal echt nog wel struikelen af en toe – maar niet meer dan nodig.
4. Ontwikkel regels
Regels klinken ongezellig, maar ze kunnen je ontzettend helpen. Waarom? Omdat een regel heerlijk binair is – je houdt je eraan, of je houdt je er niet aan. Je hoeft niet na te denken over wat je moet doen. Het is al vastgesteld, en je hoeft je er alleen nog aan te houden.
We houden geen discussies of we stoppen of doorrijden bij een rood stoplicht. We stoppen, want dat is de regel.
Zo heb ik een regel dat ik elke week twee artikelen publiceer op soChicken. Daar bestaat geen discussie over, dat moet gewoon gebeuren – dus dat doe ik iedere week.
Ik heb ook een regel dat ik geen vlees en vis eet, dus dat eet ik gewoon niet. En een regel dat ik niet bewust voelende wezens dood – dus je zal mij niet in de weer zien met een vliegenmepper, slakkenkorrels of een pantoffel om een spin dood te slaan.
Regels zijn duidelijk. En ze kunnen je helpen de weerstand weg te nemen omdat er niet meer te discussiëren valt.
Enkele suggesties voor regels:
- Ik maak elke week een weekplanning voordat de week begint.
- Ik sta elke dag op voor 08:00.
- Ik eet geen geraffineerde suiker.
- Ik ruim mijn huiskamer op voordat ik ga slapen.
- Van 09:00 tot 11:00 werk ik zonder afleiding aan mijn meest belangrijke taak van die dag.
- Ik drink doordeweeks geen alcohol.
Je kunt allerlei regels bedenken om je leven makkelijker te maken. Maar houd het simpel, maak er geen wetboek van. Kies een paar strategische regels en maak het niet te streng voor jezelf.
En wat doe je als je de regel breekt? Simpel: dan houd je je vanaf dat moment opnieuw aan de regel.
Als je een keer door rood rijdt dan geeft dit je geen vrijbrief om vervolgens door álle rode stoplichten te rijden. Nee. Je zegt ‘oeps!’, en je stopt netjes bij het volgende stoplicht.
Je slaapt een keer tot 10:00, je zegt ‘oeps’ en morgen sta je op voor 08:00 – want dat is de regel. En als blijkt dat het niet werkt voor je, dan herzie je de regel. Simpel.
5. Richt je op de uitvoering, niet op het resultaat
Jezelf discipline bijbrengen is eenvoudiger als je je niet blindstaart op het eindresultaat. Stel je doel, bepaal wat je moet doen om dit doen te bereiken, en maak het uitvoeren van deze taken je doel.
Bijvoorbeeld: je werkt in de ICT en je wilt werken in het onderwijs. Hiervoor doe je een thuisstudie die een paar jaar in beslag zal nemen. Als je je helemaal focust op het uiteindelijke doel (voor de klas staan) dan raak je gefrustreerd, omdat de weg nog zo lang is.
In plaats daarvan richt je je op de dagelijkse gewoontes die je moet opbrengen. Zoals elke dag twee uur vrijmaken voor thuisstudie. Die dagelijkse twee uur vrijmaken – dát is je doel. Elke dag opnieuw.
Je weet dat deze gewoonte je uiteindelijk brengt waar je wilt zijn. Dus het enige dat je hoeft te doen is studeren, dan komt het vanzelf goed.
Dit zorgt ervoor dat je je blijer en productiever voelt, en dat je meer geniet van de reis.
Bron: soChicken
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Tegen deze gezonde leefstijl kan je stress niet op
Uitstelgedrag afleren – 11 gedachten voor minder uitstelgedrag