Loslaten en accepteren – 4 verrassend simpele tips om er beter in te worden
(soChicken | Jelle Hermus) Gewoon lekker loslaten en accepteren – het is makkelijk om te roepen. Maar vaak voelt het uitdagend om daadwerkelijk uit te voeren. Deze tips helpen.
“Happiness can exist only in acceptance.”
George Orwell
Loslaten en accepteren is logisch
Ja, dat klinkt misschien een beetje te rationeel, maar het is waar. We hebben weinig tot geen controle over de meeste aspecten van ons leven. Onze gebruikelijke reactie is om dan maar een illusie van controle te creëren in ons hoofd, zodat we nog enigszins kunnen ontspannen.
Maar die illusie veroorzaakt stress, omdat het niet waar is. En hoe harder je je best doet om alles te controleren, des te meer stress je ervaart. Niet fijn.
Loslaten en accepteren betekent dat je de realiteit omarmt zoals ze is. Dat je inziet dat je weinig controle hebt, en daar gewoon in gaat hangen in plaats van ertegen te vechten.
Best fijn. Laten we eens kijken hoe je daar beter in kunt worden.
1. Gedachten zijn gewoon wolken
Is het je weleens opgevallen dat vrijwel al je problemen worden veroorzaakt door je gedachten? De gedachten die je denkt bepalen je gevoel. En als je problematische dingen denkt, voel je je naar.
Hoe serieuzer je je gedachten neemt, des te groter je problemen voelen. En des te meer stress je ervaart. Leer je echter om je gedachten te zien voor wat ze zijn, dan kun je eindelijk ontspannen en loslaten.
Gedachten zijn sensaties in je bewustzijn. Ze komen en gaan zonder jouw goedkeuring. Jij bepaalt niet wat je denkt, gedachten komen gewoon zoals wolken aan de lucht. Je kunt ze niet stoppen, niet controleren en niet wegduwen.
Als je wel zou kunnen bepalen welke gedachten er opkomen, dan zou je alleen blije gedachten denken – toch?
Wat je wel kunt doen is je niet zo mee laten slepen door de inhoud van de gedachten. Je kunt de gedachten aanschouwen en ze langs laten waaien als witte wolken op een mooie zomerdag.
Hier vind je tips: Je bent niet je gedachten – hoe ik leer minder te denken
2. Negatieve gedachten zijn niet ‘extra waar’
Negatieve gedachten voelen zwaar en serieus. En daardoor lijkt het alsof ze ‘waarder’ zijn dan neutrale en positieve gedachten.
Maar alle gedachten zijn even onwaar. Dat is fijn om te weten, want als je leert om ook je zware, negatieve gedachten te zien als simpele wolken aan de lucht, dan wordt het veel eenvoudiger om ze lekker voorbij te laten wapperen.
Negativiteit en angst activeert je zenuwstelsel op allerlei manieren, waardoor je je gespannen en minder blij voelt. En dat komt omdat je hebt geleerd om die gedachten zo serieus te nemen. Maar dat hoef je niet te doen. Door bijvoorbeeld dagelijks te mediteren kun je dit perspectief stap voor stap veranderen, zodat je je vrijer en rustiger gaat voelen.
3. Loslaten is je aandacht verplaatsen
Wat is loslaten precies? Hoe accepteer je? Het is vrij eenvoudig: je kunt loslaten door je aandacht te verplaatsen.
Stel dat je wordt meegesleept door allerlei negatieve gedachten. Over je werk, over een fout die je hebt gemaakt, over een persoon waar je boos op bent. Uit gewoonte verplaats je je aandacht volledig naar deze gedachten – je aandacht zit helemaal in je hoofd.
Hoe kun je dit gedoe nu loslaten? Simpel – door je aandacht te verplaatsen naar iets anders. Bij voorkeur naar het moment. Haal je aandacht weg bij al die negativiteit en breng je aandacht naar iets in het hier en nu. Bijvoorbeeld het gevoel van je billen op de stoel, of door heel bewust een boterham te smeren of door te dansen op fijne muziek.
Dat is alles. Verplaats je aandacht naar het moment, dan trek je het vanzelf uit je hoofd. Die wolken waaien gewoon verder. Prima, allemaal prima.
4. Accepteren is je verwachtingen loslaten
Acceptatie is het loslaten van je verwachtingen, van je wens dat dingen anders zouden moeten zijn dan ze daadwerkelijk zijn.
En ja – die verwachtingen zijn ook gewoon gedachten.
Verwachtingen maken het leven ingewikkeld. En het is logisch dat ze veel stress veroorzaken, aangezien ze haaks staan op ‘dat wat is’. De realiteit is hoe het is en niet anders. Je kunt wel vinden dat het anders zou moeten zijn, maar dat maakt niet dat het anders is. En dus ervaar je spanning.
Acceptatie betekent niet dat je passief bent en nooit meer iets wilt veranderen. Het betekent simpelweg dat je de realiteit ziet voor wat ze is: zo, en niet anders. Je kunt je best doen om het in de toekomst anders te maken, maar dat verandert niets aan het hier en nu.
Het is wat het is – die uitspraak is altijd waar. En wensen dat het anders was is altijd een illusie in je hoofd. Accepteer – dan voel je je een stuk vrediger.
Bron: soChicken
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Het verleden loslaten – 4 inzichten voor meer rust
Worstelen met het leven – 3 inzichten om te stoppen met worstelen