BewustzijnSpiritualiteitZelfverwerkelijking

Niets doen om meer voor elkaar te krijgen

(soChicken | Jelle Hermus) Soms is niets doen de beste manier om iets voor elkaar te krijgen. Over de illusie van controle en de kracht van loslaten.

“If you try to change it, you will ruin it.
Try to hold it, and you will lose it.”

Lao Tzu

Leven met minder weerstand

Wu wei noemen de taoïsten het: actie door inactie. Of niet forceren. Leven in lijn met de natuur of realiteit, waardoor je minder weerstand ervaart en meer kalmte, balans en blijdschap cultiveert.

Niet hard duwen op de zaag, maar de zaag het werk laten doen. Niet roeien tot je erbij neervalt, maar de zeilen hijsen en je laten duwen door de wind. Niet eindeloos proberen ieder detail te controleren, maar het leven de ruimte geven zodat alles op zijn plaats kan vallen.

Ja – een beetje leven met wind mee zou je het kunnen noemen.

Hoe dan ook – deze manier van leven is vrij uniek in onze cultuur. We zijn niet gewend om los te laten, om de controle op te geven en te vertrouwen op het leven. We willen zoveel mogelijk controleren en afdwingen.

Deze houding heeft zijn plaats, uiteraard. Want soms is het belangrijk voor ons om ergens dicht op te zitten. Wanneer je met een 2-jarige de weg oversteekt of langs de gracht wandelt bijvoorbeeld. Op de meeste andere momenten kan loslaten ons echter veel bieden.

Want weet je – soms is niets doen gewoon veel effectiever.

Er hoeft niet altijd iets te ‘gebeuren’

Als ik de laatste jaren één ding heb geleerd, is het wel dat er niet altijd iets hoeft te gebeuren als het leven niet loopt zoals ik wil. Best een inzicht, aangezien ik altijd Mr. ik kom in actie ben geweest.

Nu is dat sentiment niet helemaal verdwenen. Ik heb inactie gewoon toegevoegd aan mijn repertoire van ‘stappen’ die ik kan zetten. Lekker tegenstrijdig.

Dus waar ik vroeger lekker ‘aan de slag’ wilde met een probleem, zie ik nu vaker in dat loslaten, afwachten of even mediteren waarschijnlijk effectiever is. Want het is waar: wij maken het gros van ons eigen drama. We staan zelf te trappelen in die vijver, op zoek naar de oorzaak van het troebele water.

Als we nou gewoon even zouden stoppen met trappelen, dan zou het probleem vanzelf verdwijnen.

Maar om één of andere reden voelt nietsdoen soms moeilijker dan bezig blijven tegen beter weten in. Gek hoe dat werkt.

Niets doen aan die gevoelens

Neem bijvoorbeeld oncomfortabele gevoelens, zoals angst, stress of eenzaamheid. De normale reactie in onze samenleving ziet er ongeveer zo uit:

  • ”Oh, ik ervaar een oncomfortabel gevoel.”
  • ”Ik vind dit niet prettig, ik wil dit niet.”
  • ”Ik wil dat het stopt, ik heb afleiding nodig.”
  • ”Oh! Ik pak even mijn smartphone en check social media.”
  • Of: ”Ik ga even iets lekkers pakken.”

We zetten een stap om zo snel mogelijk weg te lopen van dit gevoel, zodat we het niet langer hoeven ervaren. Dat lijkt heel logisch. Het probleem is alleen dat je hierdoor constant bezig blijft.

Het lost niets op, je stelt alleen het onvermijdelijke even uit.

Het leidt tot overmatig gebruik van allerlei zaken die je comfort brengen, en kunnen zelfs verslaving veroorzaken. Het kan uren van je dag in beslag nemen, simpelweg omdat je dit gevoel niet wilt ervaren.

Uiteindelijk komt het gevoel vrijwel altijd terug. En zolang je niet leert om uit je eigen zone te stappen, zul je altijd moeten terugvallen op die afleidingen. Dan ben je dus nooit vrij.

De nietsdoen manier ziet er zo uit:

  • ”Oh, ik ervaar een oncomfortabel gevoel.”
  • ”Het voelt als een knoop in mijn maag.”
  • ”Ik geef dit gevoel de ruimte, ik laat het er zijn.”
  • ”Ik zie dat het slechts een sensatie is. Het kan me geen kwaad doen.”
  • ”Ik merk dat het gevoel alweer langzaam verdwijnt.”

Hoe meer we doen aan dit gevoel, des te meer weerstand we ervaren. Doen is simpelweg niet de juiste manier om ermee om te gaan. Door niets te doen belanden we uiteindelijk op de plek waar we willen zijn: innerlijke vrijheid.

Vaak kan het precies andersom

Ik denk dat het een mooie uitdaging is om problemen vaker andersom te benaderen. In plaats van direct in actie te komen kun je jezelf afvragen: wat zou er gebeuren als ik het even laat?

  • Wat zou er gebeuren als je je aandacht nu even uit je hoofd haalt?
  • Wat blijft er over van dit probleem als je de gedachten weg zou laten?
  • Wat zou er gebeuren als je de situatie gewoon zou accepteren zoals het is?

Durf je even niets te doen en af te wachten hoe alles op zijn plek valt? We zijn vaak zo bezorgd dat alles in de soep loopt als we niet direct ingrijpen, dat we nooit de ruimte maken om het leven zijn gang te laten gaan.

Het leven heeft jouw input niet nodig om te ontvouwen. Het is een spontaan proces dat zich bijzonder slecht laat controleren. Meestal kun je veilig loslaten en accepteren. De uitkomst zal vervolgens niet altijd zijn zoals je verwacht, maar dat maakt het niet ‘slecht’ – gewoon anders.

Niet alleen brengt het leven je zo op nieuwe, onverwachte plekken. Het bespaart je ook een berg stress, angst en vooral heel veel werk. Dat is energie die je kunt gebruiken op manieren die je écht gelukkig maken – zoals liefdevolle tijd doorbrengen met je dierbaren.

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Angst voor controleverlies oplossen met dobberen

Omgaan met mensen die je energie vreten – 10 praktische tips