Voel je je ontevreden over je leven? Dit helpt (+ mijn verhaal)

(soChicken | Jelle Hermus) Voel je je ontevreden over je leven? Door kleine stappen te zetten kun je dit snel veranderen.

Tips wanneer je je ontevreden voelt

Weet je – het leven gaat nu eenmaal niet altijd over suikerspinnen en regenbogen. Jammer maar helaas.

Soms is het leven uitdagend. Dan voel je je overweldigd en lijkt het alsof je het niet aankunt. Je voelt je ontevreden over je leven en je voelt je machteloos om er iets aan te veranderen.

Gelukkig ben je nooit écht machteloos.

Er zijn altijd kleine dingen die je kunt doen, al is het maar een moment van reflectie nemen en je gevoelens van ontevredenheid bewust ervaren en loslaten.

In de video geef ik vier tips (plus een bonustip!) om je minder ontevreden te voelen met je leven. Hieronder deel ik mijn persoonlijke kijk op dit thema.

Ook ik voelde me ontevreden met mijn leven

Steeds als ik mijn eigen worstelingen deel krijg ik vreemde reacties op Instagram met deze strekking: “Wat fijn dat jij je ook ellendig voelt!”

“Eh, bedankt?”

Zonder dollen – ik begrijp het natuurlijk maar al te goed. Het is fijn om te merken dat je niet de enige bent die soms worstelt. En het is helemaal fijn om te lezen dat zelfs de mensen die je gebruikt als inspiratiebron óók gewoon moeilijkheden kennen.

Want ik mag er dan wel op los bloggen: ik heb natuurlijk ook niet alle antwoorden. En zelfs als ik theoretisch precies weet wat ik zou moeten doen, wil dat niet zeggen dat het 1-2-3 gefixt is.

Want hoewel ik bijvoorbeeld weet hoe ik moet omgaan met perfectionisme en daar vaak ook succesvol in ben – het lukt niet altijd. Plus, ik weet dat perfectionisme wordt veroorzaakt door dieperliggende overtuigingen die ik maar beter kan loslaten. En daar wordt aan gewerkt, maar het is vallen en opstaan – zoals dat voor iedereen geldt.

Op de momenten dat ik me ontevreden voel zijn er echter een paar dingen die me altijd helpen. Technieken en inzichten die me weer met beide benen op de grond zetten:

  1. Ik stop met mezelf vergelijken en richt me op mijn eigen kracht.
  2. Ik maak een mindmap van alles wat er speelt in mijn hoofd.
  3. Ik zoek uit welke paar obstakels mijn geluk het meest in de weg staan.
  4. Ik zet stappen om die obstakels minder problematisch te maken.
  5. Ik ga meer mediteren en ik beoefen mindfulness.
  6. Ik onderzoek mijn verwachtingen.

En steeds opnieuw voelt het onwijs bevrijdend: ontevredenheid zit alleen tussen mijn oren.

Ontevredenheid zit tussen je oren

Het is waar – ontevredenheid wordt gevoed door verwachtingen over hoe je leven eigenlijk zou moeten zijn.

Ik vind dan bijvoorbeeld dat ik productief zou moeten zijn terwijl ik geen zin heb in die taak en niet vooruit te branden ben. Resultaat? Ik haal mezelf naar beneden en ik voel me ontevreden over mijn leven én mezelf.

Niet fijn, en niet nodig.

Als ik de verwachting van productiviteit niet zou hebben, zou ik me nergens druk om hoeven maken. Want zo werkt het altijd: als je de gedachten weglaat kun je niet ontevreden zijn over je leven.

Wat ik zou moeten doen in zo’n moment (en ook regelmatig doe, maar niet altijd) is even zitten en het gevoel van ontevredenheid waarnemen. Gewoon zitten met het gevoel. Zonder het weg te duwen, zonder afleiding te zoeken, zonder iets te veranderen.

Het wordt dan al snel duidelijk dat er werkelijk niets aan de hand is. Wanneer ik mijn gedachten niet geloof is het leven altijd prima.

De kunst is vooral om deze oefening steeds te doen. Want zoeken naar afleiding is natuurlijk véél aantrekkelijker en comfortabeler. Want waarom zou je met een oncomfortabel gevoel gaan zitten als je ook even je smartphone kunt pakken?

Geluk is acceptatie

Zoals ik in de video bespreek: geluk is acceptatie. Je voelt je het best wanneer je stopt met verzetten tegen hoe het leven is.

Zonder al die gedachten zo serieus te nemen is het leven gewoon wat het is. Niet meer en niet minder.

Daar kun je van alles van vinden, en al die meningen maken je ongelukkig en ontevreden. Door het moment te nemen zoals het komt verdwijnt ontevredenheid als sneeuw voor de zon.

Ik ben hier niet perfect in. Dat zal ik ook nooit worden. Maar ik word er steeds beter in. Nu ik ouder word en vader ben zie ik steeds duidelijker in wat een waanzin het is om me zo druk te maken over allerlei kleine dingen.

Het leven is een wonder. En als ik een beetje mijn best doe om uit mijn hoofd te komen zie ik alleen maar redenen om me dankbaar te voelen. De ochtendzon op het raam, lachen om Billy’s ochtendhumeur, een knuffel van Jake, havermoutpap, een kop thee, een gezond lichaam en een leven vol lieve mensen.

Ieder moment is zoals het is, en daar hoef ik niets van te vinden. Dat doe ik wel constant, maar soms ook niet. En steeds wanneer dat lukt vraag ik me af waarom ik het mezelf soms zo moeilijk maak.

En waarschijnlijk is het voor jou precies hetzelfde. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Wat kunnen we eraan doen? We kunnen kleine stappen zetten om ontevredenheid in te ruilen voor lucht en dankbaarheid.

Ontevreden over je leven – bekijk de video

Bekijk hieronder mijn video over ontevreden zijn over je leven.

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Zelfsabotage – mijn 4 tips om zelfsabotage te stoppen 

Loslaten en accepteren – 4 verrassend simpele tips om er beter in te worden

 

Translate »