Waarom het accepteren van liefde moeilijk kan zijn en hoe je liefde kunt leren accepteren
(Global Heart | Esther Haasnoot) Liefde is een prachtig gevoel dat enorme vreugde en geluk in ons leven kan brengen. Echter, soms kan liefde moeilijk te accepteren zijn en ons pijn en hartzeer bezorgen. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom liefde soms moeilijk te accepteren is en hoe je het kunt leren accepteren.
Waarom is het zo moeilijk om liefde te accepteren?
Liefde kan hartstochtelijk en romantisch zijn en je op heerlijke manieren uit balans brengen. Het kan zacht en subtiel zijn, uitnodigend als een zwoele zomeravond. De gedeelde intimiteiten, humor en vriendelijkheid kunnen houvast bieden in tijden van ontwrichting: een balsem in tijden van crisissen. Liefde kan ook een gevoel zijn waar we liever voor weglopen.
Wil je liefde, maar loop je weg?
In een artikel “He Cared About Me, So I Broke Up With Him,“, beschreef auteur Jessica Slice haar reactie op het omgaan met iemand om wie ze echt gaf als heel moeilijk te verdragen. Ze schrijft: “… toen ik geconfronteerd werd met het potentieel van een gezonde relatie, raakten mijn lichaam en geest in paniek… in plaats van me getroost te voelen door een oprechte relatie, voelde ik me afschuwelijk en bang. Tot op dat moment waren mijn beste relaties gekenmerkt door onzekerheid en verlies, en ze voelden, pervers genoeg, veilig.”
Het is bijna alsof de manier waarop we gewend zijn dat er van ons gehouden wordt, misschien beter omschreven kan worden als afgewezen of onheus bejegend worden, comfortabeler en verdraaglijker is dan het echte werk. Wanneer we geconfronteerd worden met een echte kans op nabijheid met een persoon die ons echt goed behandelt, kan het vreemde gevoel dat er echt om ons gegeven wordt overweldigend en te veel zijn. Dus zeggen we “Nee bedankt!”
Liefde omarmen door zelfinzicht
Waarom saboteren we de liefde? Een van de belangrijkste redenen waarom liefde moeilijk te accepteren kan zijn, is dat het kwetsbaarheid vereist. Als we van iemand houden, moeten we onszelf openstellen voor de mogelijkheid om gekwetst te worden. Deze kwetsbaarheid kan beangstigend zijn en het kan ervoor zorgen dat we ons blootgesteld en zwak voelen. Het is echter essentieel om te onthouden dat kwetsbaarheid geen zwakte is, maar een kracht.
Destructieve relatiepatronen en zelf-saboterend gedrag
In zijn boek “Challenging the Fantasy Bond” schrijft Dr. Robert W. Firestone dat we onbewust onze eigen inspanningen op het vinden en onderhouden van een liefdevolle relatie saboteren om een verouderd gevoel van eigenwaarde te behouden.
Er is moed voor nodig om ons open te stellen voor liefde en om kwetsbaar te zijn tegenover iemand. Zonder kwetsbaarheid kunnen we de volledige diepte en rijkdom van liefde niet ervaren.
Een andere reden waarom liefde moeilijk te accepteren kan zijn, is dat we onrealistische verwachtingen hebben van hoe liefde eruit zou moeten zien. We zijn misschien beïnvloed door romantische films of boeken die liefde afschilderen als een perfecte, moeiteloze en altijd gelukkige ervaring. Echte liefde is echter niet altijd zo. Liefde vereist toewijding, compromissen en inspanning van beide partners. Het is vrij normaal om ook meningsverschillen en confrontaties te hebben. Het is essentieel om te leren hoe je daar op een gezonde en constructieve manier mee omgaat. Door realistische verwachtingen te hebben van hoe liefde eruit zou moeten zien, kunnen we leren om liefde te accepteren.
Trauma’s uit het verleden aanpakken
Bovendien kunnen onze ervaringen en trauma’s uit het verleden het ons ook moeilijk maken om liefde te accepteren. Als we in het verleden afwijzing, verlating of verraad hebben meegemaakt, kunnen we een angst hebben ontwikkeld om opnieuw gekwetst te worden.
Deze angst kan ervoor zorgen dat we de neiging hebben om te vluchten, letterlijk of figuurlijk – op zoek naar redenen om de relatie te beëindigen of manieren om de frequentie van die tedere momenten te verminderen. We kunnen de liefde wegduwen of relaties saboteren voordat ze de kans krijgen om te groeien.
Veel problemen waarmee we in onze huidige relaties worden geconfronteerd, komen voort uit een kernverdediging die in de kindertijd is gevormd. De oorspronkelijke “band” die binnen gezinnen wordt gevormd, zorgen ervoor dat mensen zich aan het verleden kunnen vastklampen en het steeds herbeleven, in plaats van hun eigen leven te leiden. Dit kan leiden tot beperkende psychologische verdedigingsmechanismen en een kritisch zelfbeeld, wat een negatieve invloed kan hebben op de manier waarop iemand zichzelf en zijn dierbaren in het leven behandelt.
Op een onbewust niveau kunnen mensen zich wenden tot de ingebeelde veiligheid van een fantasie verbinding in plaats van echte relaties, oprechte zorg, of het toekennen van waarde aan de mensen van wie we houden.
Door onze wonden uit het verleden aan te pakken en te helen, kunnen we opnieuw leren om vertrouwen te hebben in de liefde.
Dus, hoe kunnen we leren om liefde te accepteren?
Ten eerste is het belangrijk om zelfliefde en zelfacceptatie te oefenen. We kunnen niet volledig liefde van anderen accepteren als we niet eerst van onszelf houden en onszelf volledig accepteren. Door van onszelf te houden, creëren we een sterke basis voor het accepteren van liefde van anderen.
Ten tweede is het van belang dat we ons kwetsbaar en open opstellen in onze relaties. Dat we bereid zijn om onze gedachten, gevoelens en angsten met de ander te delen en ook naar hen te luisteren. Dat we risico’s durven te nemen en dapper genoeg zijn om volledig lief te hebben, zelfs als dat betekent dat we soms gekwetst worden. Door ons kwetsbaar op te stellen, creëren we diepere en betekenisvollere banden met onze partners.
Tot slot laat onrealistische ideeën over hoe liefde eruit moet zien los. Liefde negeert niet. Ze kijkt niet de andere kant op. Mensen die echt van elkaar houden, willen elkaar geen pijn doen. Ze willen dat ze zich goed voelen. Ze houden rekening met elkaar en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze zich gewaardeerd en waardig voelen.
Liefde werkt samen en neemt verantwoordelijkheid. Door ons kwetsbaar op te stellen, zelfliefde te hebben, en tevens liefde te tonen, kunnen we een diepe en betekenisvolle band opbouwen en de vreugde van ware liefde ervaren.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
De beste dingen in het leven zijn gratis: 3 geschenken die geen cent kosten
Van oppervlakkige kennissen tot “besties”: 17 kwaliteiten van een goede vriend